Društvo

"Odbranu pripremao kao režiser i dramaturg, a izneo je konfuzno i bez poente": Advokat Tintor o svedočenju Aleksića

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/02/2022

-

15:13

"Odbranu pripremao kao režiser i dramaturg, a izneo je konfuzno i bez poente": Advokat Tintor o svedočenju Aleksića
"Odbranu pripremao kao režiser i dramaturg, a izneo je konfuzno i bez poente": Advokat Tintor o svedočenju Aleksića - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Jučerašnju odbranu koja je trajala puna tri i po sata u Višem sudu u Beogradu i koju je iznosio učitelj glume Miroslav Mika Aleksić, advokat koji zastupa nekoliko oštećenih devojaka u ovom slučaju Jugoslav Tintor ocenio je kao "pripremu režisera i dramaturga", koja je bila konfuzna, bez poente i njegovog doživljaja celog slučaja.

Aleksić je juče, naime, započeo iznošenje svoje odbrane u slučaju optužbi bivših polaznica za seksualno zlostavljanje u školi glume "Stvar srca". On je optužen za četiri krivična dela silovanja, od toga dva u produženom trajanju i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja, od čega su dva takođe kvalifikovana u produženom trajanju. Prve su u javnosti o ovom slučaju govorile glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić, koje su i među oštećenima u ovom slučaju. Uhapšen je 16. januara prošle godine i do 10. septembra je bio u pritvoru. 

Aleksić je, inače, juče odbacio sve optužbe koje mu se stavaljaju na teret, a prvi put nakon istrage javnost je mogla da prisustvuje jednom pretresu u ovom slučaju koji je uznemirio javnost. Njemu je, prema rečima Tintora, prisustvoalo oko 20 novinara i svi su imali mogućnost da čuju Aleksićevu odbranu.

Šta je rekao Aleksić pred sudom

Aleksić je, osvrćući se juče na navod optužnice rekao da je on polaznicama škole bio kao otac, pred sudom govorio o odnosu sa svih sedam devojaka. Tvrdio je da su sve one imale lošu situaciju u kući i probleme sa svojim očevima, o čemu su mu se, kako je naveo, i poveravale.

Rekao je i da su neke devojke "mnogo bolje glumice u životu nego u ulogama u filmu" i da "ovaj slučaj treba da se nazove afera Radulović, a ne Aleksić". Naveo je da je svih sedam devojaka prema čijim optužbama mu se sudi imaju "sindrom lažnog sećanja" tvrdeći da su sve u svedočenjima opisale isti događaj, a što on smatra pokazateljem lažnog sećanja.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Milena Radulović je prijavila slučaj tako što je uz prijavu dobrovoljno dala dva dokaza, tačnije izveštaje psihologa i psihijatra i tužilaštvo je to uzelo u obzir. Isti početak iskaza imaju svih sedam devojaka i sve su ćutale do prijave. Neverovatno", naveo je Aleksić i napomenuo da je Milenina sestra ostala u studiju još četiri godine nakon toga što ona tvrdi.

"Zašto se nije borila prvo za svoja prava, a potom i za prava sestre", pitao je Aleksić, navodeći dalje da je Milena Radulović, koja ga je prva prijavila za silovanje, htela da bude kao američka glumica Šeron Stoun.

Za ponašenje i krakter dece je rekao da je odgovorna porodica i ono, kako je rekao, "nose iz kuće", ali je i potvrdio da je neku decu, ukoliko, kako kaže, lupe neku glupost, slao na umivanje i rekao da reči kao što su "budalesina, glupander i glupačica" navodeći da ne smatra to uvredljivim. Potvrdio je i ranija pisanja medija koji su prenosili izjave roditelja da nije imao komunikaciju sa roditeljima svojih polaznika.

Naveo je i da on "nije nastavnik glume, već režiser" i da "mnogo voli svoju ženu".

Tintor: Nisam čuo kontraargumet

Govoreći o Aleksićevom iznošenju odbrane Tintor je naveo da on ima pravo po zakonu da u svojoj odbrani koristi sve ono za šta smatra da može da mu koristi, ali da je bio konfuzan i da ga je sudija u više navrata vraćao na temu. 

"Ima pravo da se služi svim sredstvima. Sudija mora da pusti optuženog da neometano iznese svoju odbranu i to je i učinjeno. Niko ga nije prekidao i odbranu je iznosio tri i po sata. To je njegovo pravo. On po zakonu ima pravo da sve iskoristi da se iz situacije u kojoj je izvuče. Sudija ga je deset puta vraćao na temu postupka, jer je bio konfuzan", kazao je Tintor za K1 dodajući da ni on, kako neko ko je uključen u proces, nije u potpunosti razumeo poentu Aleksićeve odbrane.

"Bilo je to čitav niz započetih misli koje nisu završene. Bilo je tu psihologije, pedagogije, citiranja nekih misli Vebera i Jerotića. On je zapravo držao predavanje na sudu. Znate, u sudu treba da se iznose egzantne stvari, imate tvrdnje i dokaze i sam postupak je vrlo formalan. Ne treba to da liči na govor", objašnjava Tintor za K1, dodajući da je Alekić sve predstavio kao lični napad na njega sa, kako je naveo, skrivenim ciljem.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"U svojoj odbrani on je sve plasirao da je to doživeo kao lični napad na njega i da je to sve jedan projekat koji ima za cilj da njega uništi. Nije rekao od koga to potiče tačno. Rekao je da su tu isprepletani interes, moć i novac ali nije dorekao ko je glavni akter u pitanju. Objasnio je kako je škola funkcinisala, ali se nije osvrtao na temu zbog koje je na sudu", dodao je Tintor, dodajući da je okrivljeni Aleksić imao vremena da se temeljno pripremi.

"On je imao gotovo godinu dana da tu odbranu smisli i konceptira. Mislim da je pripremao kao režiser i dramaturg, ali gledano iz krivično-pravne perspektive 70 odsto toga nije od uticaja na ono što je predmet postupka", objasnio je Tintor, koji Aleksićev postupak ne ocenjuje kao važan za konkretan proces, ali da za lični doživljaj onoga kako će biti doživljen u sudnici i od strane javnosti.

Kaže da je očekivano da će on da negira i da nazove lažima sve optužbe devojaka, ali dodaje da nije dao konkretan kontraargument.

"Mene je zanimalo da čujem kontekst i pojašnjenje kako on vidi tu situaciju i zašto baš njega neko lažno tereti. Nisam čuo njegov kontraargument. Njihove izjave je nazvao "sindromom lažnog sećanja". Znam da je on režiser, ali daje kvalifikacije u sferi za koju nije stručan. On zaboravlja da su devojke prošle stručna veštačenja", kaže Tintor.

I jedan od punomoćnika oštećenih glumica, advokat Borivoje Borović, rekao je juče nakon iznošenja Aleksićeve odrave da se on se nije osvrnuo konkretno ni na jednu optužbu, za silovanje i polno uznemiravanje sedam glumica, već je odbranu iznosio uopšteno.

"Aleksić nije znao da iznese konkretnu odbranu već je alegoricno pokušao da ismeva žrtve. Pominjao je osobe koje uopšte nisu predmet činjenicnog stanja i pokušao da teatralno održi neku školu glume u sudnici, što je po meni vrlo neukusno", rekao je Borović.

"Pokušava da izbegne odnos nastavnik - učenik "

Komentarišući Aleksićev odnos sa polznicima škole "Stvar srca", Tintor je rekao i da je on sat vremena iznosio arguent da to zapravo nije škola koju su deca pohađala i da on nije nastavnik, a sve sa cilje, kaže Tintor, kako bi izbegao krivično delo zloupotrebe položaja.

"On tvrdi da tu gde se on sakupljao sa decom nije nikakava škola. Na taj način pokušava da izbegne optužbu za zloupotrebu položaja. Krvično pravno gledano ako relativizuješ činjenicu da je to nije škola i dokažeš da nisi nastavnik, nadaš se da te za to neće teretiti. Nikome nije jasno šta je on u suštini radio. Pokušavao je da po svaku cenu izbegne odnos nastavnik-učenik i da dokaže da to nije bio proces učenja", rekao je on, dodajući da je Tintor u školi stvarao atmosferu koja je bila izolovana.

Bio je to veštački kreiran ambijent sa samo jednim čovekom u fokusu, sa sistemom sankcija, a deca imaju sedam godina kada se upisuju u školu.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Nije osporio neprikosloven autoritet, strahopošovanje. Međutim, reč je o maloj deci koja tu počinju da dolaze. Ona su upala u okvir u koji se ili uklope ili ne. On je to svako dete sam birao,kako je rekao, i sa svakim od njih stvorio određen odnos", rekao je Tintor.

Prijavi nasilje:

Seksualno i svako drugo nasilje može se prijaviti bilo kojoj policijskoj stanici na broj 192.

Psihičku, pravnu i lekarsku pomoć žrtve mogu zatražiti i pozivima na:

SOS linije za žrtve nasilja - 0800 222 003 SOS telefona Autonomnog ženskog centra - 0800 100 007

SOS telefona Centra za podršku ženama - Jedinstveni SOS telefon za Vojvodinu - 0800 101010

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija