Aktuelno

Nastavljena zajednička akcija sa FBI, u Beogradu nova hapšenja Đorđevićeve kriminalne grupe

Komentari

Autor: Euronews

08/06/2021

-

18:13

Nastavljena zajednička akcija sa FBI, u Beogradu nova hapšenja Đorđevićeve kriminalne grupe
Nastavljena zajednička akcija sa FBI, u Beogradu nova hapšenja Đorđevićeve kriminalne grupe - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U saradnji Tužilaštva za organizovani kriminal, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Bezbednosno-informativne agencije i predstavnika FBI i austrijske policije i tužilaštva otkrivena je organizovana kriminalne grupe na čijem čelu se nalazi Dario Đorđević, zvani „Đoks“, saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal. Osim Đorđevića, uhapšeno je i 10 članova grupe u Beču, a danas i još sedmorica u Beogradu.

Kako je saopšteno, utvrđeno je da pripadnici ove organizovane kriminalne grupe neovlašćeno  prodaju heroin, kokain i sintetičke droge na području Srbije i Austrije. 
U Beču su 5. maja uhapšeni pripadnici ove organizovane kriminalne grupe koja je delovala na području grada Beča, kao najveća organizovana kriminalna grupa koja se bavila prodajom heroina i kokaina. 

TOK navodi da su uhapšeni Aleksa Petrović, Predrag Božović, Miloš Hristov, Nikola Savatić, Luka Caro, Todor Jarčević, Petar Selaković, Petar Milojić, Danijel Stojanović i Milun Dukić i da je tada zaplenjeno 9,45 koligrama heroina, 5,23 kolograma kokaina, 0,553 grama marihuane, 106.376 evra, tri  falsifikovane putne isprave: Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije i tri pištolja.  

Istraga protiv njih se sprovodi u Beču.

Dan kasnije u Beču je uhapšen i organizator organizovane kriminalne grupe Dario Đorđević od koga je zaplenjeno 10 kilograma heroina.

Tanjug/AP/Denis Poroy

 

Akcija su u Srbiji nastavili TOК, SBPOК i BIA pa je danas u Beogradu uhapšeno sedam lica za koje postoji osnovana sumnja da su pripadnici ove organizovane kriminalne grupe i za koje je posebnim dokaznim  radnjama utvrđeno da su vršili neovlašćenu droge u Srbiji.

Akcija je, kako navodi TOK, deo tekuće koordinirane operacije sa partnerima u sferi sprovođenja zakona širom sveta poznata kao „Trojanski štit/Zeleni signal“.

U pitanju je jedna je od najvećih i najsavršenijih policijskih operacija ikada sprovedenih u borbi protiv organizovanog kriminala. Počevši od 7. juna izveden je čitav niz izuzetno obimnih policijskih akcija na teritoriji više zemalja sveta koje su rezultirale stotinama hapšenja. 

Tajna akcija FBI

U operaciji Trojanski štit/Zeleni signal, FBI je u tajnosti pokrenuo sopstvenu firmu za distribuciju šifrovanih uređaja  pod nazivom “ANOM,” koja je servisirala preko 12 hiljada šifrovanih uređaja koje je koristilo bar 300 kriminalnih sindikata, uključujući međunarodne organizacije za trgovinu narkoticima u preko 100 zemalja.  

Početkom oktobra 2019, uređaji ANOM-a su se proširili u kriminalnim krugovima među administratorima, distributerima i agentima koji su ovu šifrovanu platformu opisivali klijentima kao platformu “koju su smislili kriminalci za kriminalce,” a ciljna grupa za prodaju uređaja ANOM bili su svi oni prepoznati kao učesnici u ilegalnim aktivnostima.  

FBI, uz podršku EVROPOL-a i u koordinaciji sa američkom Agencijom za suzbijanje narkotika (DEA), je partner sa Holandskom nacionalnom policijom (Politie), Policijom Švedske (Polisen), Australijskom federalnom policijom (AFP), organima za sprovođenje zakona Srbije i drugih država radi obrade podataka iz preko 25 miliona poruka prikupljenih od strane FBI u periodu od 18 meseci, tokom kojeg su kriminalci razgovarali o svojim aktivnostima preko uređaja povezanih sa sistemom ANOM.  

Ovako detaljan uvid omogućava identifikaciju i targetiranje visoko pozicioniranih vođa kriminalnih bandi širom sveta.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija