Aktuelno

Komemoracija rudarima stradalim u rudniku "Soko": Aleksinac je još jednom zavijen u crno, poginuli su kamradi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/04/2022

-

14:03

Komemoracija rudarima stradalim u rudniku "Soko": Aleksinac je još jednom zavijen u crno, poginuli su kamradi
Komemoracija rudarima stradalim u rudniku "Soko": Aleksinac je još jednom zavijen u crno, poginuli su kamradi - Copyright Kabinet potpredsednice Vlade Srbije, MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Komemoracija tragično nastradalim rudarima u rudniku "Soko" održana je danas u Domu kulture u Aleksincu. Skupu, koji je počeo minutom ćutanja, prisustvovali su članovi porodica, prijatelji, kolege rudari, predstavnici lokalne samouprave, resornog ministarstva. 

Na bini Doma kulture rudari u svečanim uniformama su držali slike poginulih kolega: Darka Zlatkovića (1979), Nenada Trivunca (1985), Radovana Grujića (1975), Petra Petrovića (1991), Branka Čokorila (1966), Branislava Zlatanovića (1967), Bratislava Živkovića (1963) i Bojana Stajića (1988).

Dok je spiker čitao njihova imena u sali su se čuli jecaji članova porodice.

Kabinet potpredsednice Vlade Srbije, MRE/Zoran Petrović

 

Inače, osmorica rudara poginuli su u petak, 2. aprila, oko pet sati ujutru u rudniku "Soko" kada je u jamu došlo do prodora velike koncentracije metana. U nesreći je namanje 20 rudara povređeno i njima je prva pomoć ukazana najpre u Hitnoj pomoći u Aleksincu, a zatim su zbrinuti u aleksinačkoj bolnici i u KC Niš. 

Otvorena je i knjiga žalosti u kojoj su prijatelji i kolege ostavljali dirljive poruke. Upisala se i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović  koja je navela da nastradale rudare "Srbija neće zaboraviti".

"Srbija vas neće zaboraviti"

"Aleksinac je još jednom zavijen u crno, poginuli su kamradi", rečeno je na početku komemoracije.

Usledio je minut ćutanja, posle koga je Dalibor Radičević, predsednik opštine Aleksinac poručio da je obaveza svih da pomognu porodicama rudara, a posebno deci da izrastu u čestite ljude kakvi su bili njihovi očevi.

 

"Tužno je saznanje da vas više nema među nama. Bili ste hrabri i vredni. Brinućemo o vašim porodicama. Srbija vas neće zaboraviti", napisala je u kjizi žalosti ministarka Zorana Mihajlović, a saopštila pres služba Ministarstva.

Kabinet potpredsednice Vlade Srbije, MRE/Zoran Petrović

 

Pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Dejan Milijanović rekao je da je reč o teškim trenucima te da nema reči utehe porodicama.

"O požrtvovanosti, smelosti, hrabrosti, odvažnosti, solidarnosti pričaće se legende. Vaša imena ostaće zauvek upisana u istoriju rudnika 'Soko' i rudarstva u Srbiji. Ministarstvo, Vlada, cela država saosećaju sa porodicama. Nikada nećete biti sami i nikada nećemo zaboraviti naše junake", rekao je on.

Kabinet potpredsednice Vlade Srbije, MRE/Zoran Petrović

 

Komemoraciji u Centru za kulturu i umetnost u Aleksincu su, osim porodica i kolega poginulih rudara i potpredsednice Vlade, prisustvovali i predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, opština Aleksinac i Sokobanja, direktor Aleksinačkih rudnika, direktor JP PEU "Resavica" i predstavnici sindikata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija