Društvo

Odluka Vlade Srbije: Za pomoć porodicama nastradalih rudara osam miliona dinara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/04/2022

-

12:08

Odluka Vlade Srbije: Za pomoć porodicama nastradalih rudara osam miliona dinara
Odluka Vlade Srbije: Za pomoć porodicama nastradalih rudara osam miliona dinara - Copyright Euronews/Dragan Živanović

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici odluku da se opredele finansijska sredstva u iznosu od osam miliona dinara kao pomoć porodicama stradalih rudara u nesreći koja se juče dogodila u rudniku uglja "Soko“.

"Predsednica i članovi Vlade Srbije uputili su saučešće porodicima povodom ove velike nesreće u kojoj je život izgubilo osam rudara", navodi se u saopštenju press službe Vlade Srbije.

U rudniku "Soko" kod Sokobanje juče oko pet sati ujutru došlo do nesreće u kojoj se obrušio deo jame. U nesreći je poginulo osam rudara, a najmanje 20 je povređeno i njima je prva pomoć ukazana najpre u Hitnoj pomoći u Aleksincu. Ostali rudari koji su se u trenutku nesreće nalazili u oknu odmah su izvučeni.

Preminuli su Darko Zlatković (1979), Nenad Trivunac (1985), Radovan Grujić (1975), Petar Petrović (1991), Branko Čokorilo (1966), Branislav Zlatanović (1967), Bratislav Živković (1963) i Bojan Stajić Bojan (1988).

Vršilac dužnosti direktora "Resavice" Saša Spasić kaže da je najverovatnije došlo do proboja metana i da je njegova koncentracija bila 95 procenata.

"Sa najvećim procentom sigurnosti mogu da kažem da je došlo do proboja metana u ogromnoj količini. Takvi slučajevi su retki, ovakav procenat metana, mislimo da je bilo 95 procenata, ne verujem da je negde skoro viđen", naveo je Spasić.

Povređeni rudari zbrinuti su u aleksinačku i nišku bolnicu. Svi su stabilno, dobro, neki su već danas otpušteni na kućno lečenje.

U bolnici u Aleksincu zbrinuto je juče 17 rudara, a jutros je na kućno lečenje otpušteno njih osam. OStali rudati se dobro osećaju. U KC Niš na lečenju je troje ljudi i oni su stabilno.  

Opština Aleksinac donela je juče Odluku o proglašenju dana žalosti sutra, 2. aprila. Organi i organizacije, kao i druga pravna lica koja ističu zastavu, dužna su da u vreme dana žalosti zastavu Srbije spuste na polovinu jarbola, odnosno koplja. U obrazovnim ustanovama dan žalosti obeležava se minutom ćutanja na prvom času nastave, a program nastave muzičkog obrazovanja prilagođava se danu žalosti.

Dan žalosti u sportskim halama, na stadionima i igralištima obeležava se spuštanjem na pola jarbola ili na pola koplja zastave Srbije i zastava sportskih klubova. Za vreme dana žalosti je zabranjeno emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija