Aktuelno

Nastavljen drugostepeni pretres u postupku protiv Darka Šarića: Šta je rekao svedok saradnik?

Komentari

Autor: Tanjug

04/05/2022

-

12:26

Nastavljen drugostepeni pretres u postupku protiv Darka Šarića: Šta je rekao svedok saradnik?
Nastavljen drugostepeni pretres u postupku protiv Darka Šarića: Šta je rekao svedok saradnik? - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Pred Apelacionim sudom u Beogradu danas je ispitivanjem svedoka saradnika Draška Vukovića nastavljen drugostepeni pretres u postupku protiv Darka Šarića optuženog za organizovanje kriminalne grupe za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Vuković je na današnjem suđenju detaljno objasnio svoju ulogu u grupi, navodeći da je on oko pet godina bio u Argentini i da je tamo bio zadužen za kupovinu droge i organizaciju njenog slanja.

Naveo je da nikada nije komunicirao sa Šarićem, ali da ga je jednom video u kući Dragana Dudića, a posle u jednoj diskoteci u Pljevljima. Svedok saradnik je objasnio da su drogu ubacivali u gumene čamce, negde između Urugvaja i Argentine i da su je nakon toga prebacivali u kontejnere i na prekookeanske brodove.

Takođe, na pitanje tužilaštva ko je bio glavni u "firmi", rekao je da je on imao komunikaciju samo sa Željkom Vujanovićem i Dudićem, te da ne zna ko je bio glavni.

Na prošlom suđenju svedočio je svedok saradnik Nebojša Joksović.

Joksović i Vuković svedoče prvi put javno na pretresu u ovom drugostepenom postupku pred Apelacionim sudom, pošto su do sada tokom dva prvostepena suđenja pred Specijalnim sudom iskaze davali iza zatvorenih vrata.

Uhapšen nakon određenog kućnog pritvora

Šarić je u međuvremenu 14. aprila uhapšen zbog sumnje da je od početka 2020. do 14. aprila 2022. godine napravio organizovanu kriminalnu grupu koja je u međunarodnim razmerama na teritoriji Južne Amerike sprovodila kriminalni plan dogovaranja neovlašćene kupovine kokaina, njegov transtport do Evrope radi dalje prodaje, a sve u cilju sticanja finansijske koristi.

Naime, sa njim su uhapšeni i njegov advokat Dejan Lazarević, Uroš Radovanovoć (koji se ranije prezivao Mišić), Danilo Odavić, Duško Mirković i Danilo Stojanović

Prethodno je Šariću je 24. decembra Apelacioni sud ukinuo pritvor i odredilo kućni pritvor uz elektronski nadzor.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

 

On je četiri i po godine bio u bekstvu, a predao se domaćim pravosudnim organima u martu 2014. godine od kada je do 24. decembra 2021. bio u pritvoru.

Inače, pretres pred Apelacionim sudom se održava pošto je ovaj sud nakon ponovnog razmatranja žalbi u novembru prošle godine, odlučio da otvori pretres i sam izvede ključne dokaze, nakon čega će doneti novu pravosnažnu presudu.

Prvu pravosnažnu presudu iz oktobra 2020. godine je sledećeg maja Vrhovni kasacioni sud ukinuo po vanrednom pravnom leku i naložio da se ponovo razmatraju žalbe na prvostepenu presudu Specijalnog suda iz 2018. godine kojom je Šarić osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina tokom 2008. i 2009. godine.

Nakon ovog javnog dela pretresa biće doneta nova drugostepena presuda koja će naknadno biti objavljena pisanim putem.

Apelacioni sud sada može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u celosti ili u nekim delovima ili u visini kazni i da onda izrekne pravosnažnu presudu.

Prvostepenom presudom na koju su izjavljene žalbe Šarić je osuđen na 15 godina zatvora kao jedan od tri organizatora grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Goran Soković, koji je sve vreme u bekstvu osuđen je na 15 godina zatvora, takođe kao organizator grupe, kao i Željko Vujanović koji je dobio 14 godina zatvora, a zimus je odveden na izdržavanje kazne.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Ostali optuženi su osuđeni na kazne zatvora od 9 i po do 12 godina zatvora, dok su trojica svedoka saradnika dobila simbolične kazne od pet do 10 meseci zatvora.

Osim u odnosu na Šarića, ponovo se razmatraju žalbe Gorana Sokovića, Željka Vujanovića, Marka Pandrca, Nikole Dimitrijevića, Nenada Novakovića, Boška Nedića, Petra Obradovića, Nebojše Sretenovića, Mihajla Ðokovića, Rodoljuba Radulovića, Borislava Tunjića, Milana Milovca, Živka Sibinskog, Darka Tošića, Miloša Cajića i svedoka saradnika Radana Adamović, Nebojše Joksovića i Draška Vukovića.

Šariću je ukinutom pravosnažnom odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno u decembru 2018. godine prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud.

Jedan deo optuženih je pravosnažno oslobođen i njima se suđenje ne ponavlja.

Krajem jula 2020. godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina.

Komentari (0)

Srbija