Aktuelno

Šarić osumnjičen da je iz pritvora organizovao kriminalnu grupu - šifrovana komunikacija otkriva detalje slučaja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/04/2022

-

19:39

Šarić osumnjičen da je iz pritvora organizovao kriminalnu grupu - šifrovana komunikacija otkriva detalje slučaja
Šarić osumnjičen da je iz pritvora organizovao kriminalnu grupu - šifrovana komunikacija otkriva detalje slučaja - Copyright E-Stock Caslav Vukojcic/Tanjug/Jadranka Ilić/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Prošle nedelje, u međunaronoj akciji u Srbiji i Hrvatskoj uhapšeni su osumnjičeni za pripadnost organizovanoj kriminalnoj grupi, a regionom je odjeknula vest da je policija ponovo uhapsila Darka Šarića koji se već nalazio u kućnom pritvoru. Međutim, dela za koja se grupa tereti izazvala su još veću pažnju, zato što se sumnja da je Šarić iz pritvora organizovao kriminalnu grupu koja se bavila krijumčarenjem kokaina ali i organizovala teška ubistva. Datum hapšenja koja su se dogodila u Hrvatskoj i Srbiji nije slučajan jer su tada istekle tajne mere nad Šarićevim saradnikom u Hrvatskoj, a značajan deo dokaza je prikupljen "razbijanjem" enkriptovane komunikacije putem aplikacije "Skaj".

U subotu je Darku Šariću i još četvorici muškaraca koji su saslušani pred sudom određen pritvor do 30 dana. Tužilaštvo je saopštilo da su u pitanju Šarićev advokat Dejan Lazarević, osuđivani navijač Uroš Mišić (koji je u međuvremenu promenio prezime u Radovanović), kao i dvojica pripadnika Šarićevog obezbeđenja - Danilo Odović i Duško Mirković. Istraga je pokrenuta protiv ukupno 12 lica, a tada je saopšteno da su ostali u bekstvu. U međuvremenu je uhapšen jedan od njih, Aleksandar Bošković, a saopšteno je i da je jedan osumnjičeni uhapšen u  Beranama. Za ostalima je raspisana međunarodna poternica. 

Istog dana kada su Šarić i ostali uhapšeni u Beogradu, izvedena je i policijska akcija u Hrvatskoj. Tada je razbijena desetočlana kriminalna grupa, a u akciji je učestvovalo stotinak policijskih službenika. Uhapšen Petar Ćosić koji se sumnjiči da je organizovao ubistvo Milana Milovca u Ekvadoru. Iako u početku nije bilo jasno za koja dela se ova grupa tereti, nakon saopštenja iz srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal poznato je više detalja, dok mediji u Hrvatskoj prenose saznanja o tome kako su prikupljeni dokazi.

E-Stock/Časlav Vukojčić

 

Sumnja se da su, uprkos tome što se Šarić nalazio u prtvoru od 2014. godine, i što se protiv njegovog saradnika u Hrvatskoj Petra Ćosića vodio postupak zbog šverca 330 kilograma kokaina, oni nastavili da prebacuju tone kokaina u Evropu. Srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal navodi da postoje osnovi sumnje da je Darko Šarić u periodu od početka 2020. godine do 14. aprila ove godine, organizovao kriminalnu grupu koja je kupovala kokain i transportovala ga do Evrope. Navodi se da se sumnja da su pripadnici te grupe u Južnoj Americi organizovali ubistva osoba koje bi pokušale da osujete ostvarivanje kontakata sa dobavljačima, i da je tako Šarić organizovao ubistvo Milana MIlovca.

Jutarnji list navodi da su krijumčari imali problema sa dobavljačima za koje su sumnjali da ih potkradaju i da su zbog toga čak organizovali i poligrafska ispitivanja saradnika. 

Kako su prikupljeni dokazi?

Dodaje se da je Petar Ćosić bio pod tajnim merama koje su uz sudske naloge pokrenuli hrvatska policija i USKOK. Prema zakonu u Hrvatskoj, takve mere mogu da traju najviše godinu i po dana.

Kakao piše Jutarnji, najveći broj dokaza protiv ove grupe prikupljen je međunarodnom policijskom saradnjom kojom je "razbijena" šifrovana komunikacija putem tajne aplikacije "Skaj". Podsećamo da je ta aplikacija igrala važnu ulogi i tokom istrage o zločinima osumnjičenih pripadnika grupe Veljka Belivuka. Prilikom njihovih hapšenja zaplenjeno je čak 44 "Skaj" telefona.

Navodi se da je reč o posebnom programu koji se instalira na mobilni telefon tako da bude sakriven unutar opcije kalkulatora. Kada se u kalkulator unese određeni PIN, otvara se skrivena aplikacija za komukaciju. Ono što otežava posao je što se određena osoba pojavljuje pod nadimcima ili pod šiframa, i zbog toga je identitet mnogih koji su učestvovali u komunikaciji koja je presretnuta nepoznat.

E-Stock/Časlav Vukojčić

 

Ističe se primer komunikacije kojom se dogovara ubistvo MIlovca, jer se ne zna ko je osoba kojoj su Ćosić i ubijeni MIlovac iskazivali veliko poštovanje. Ipak, policija je uspela da identifikuje značajan broj učesnika u tajnoj komunikaciji među kojima su bili Ćosić i Milovac.

Iz tih razgovora se vidi sa su postojali problemi sa nestašicama delova isporuka kokaina za šta su krijumčari krivili jedni druge. Kilogram kokaina u Ekvadoru plaćali su između 4.500 i 5.000 evra, a u Evropi bi ga prodavali po ceni od 28.000. Hrvatski portal piše i da je postojala praksa da se utovar snima mobilnim telefonom da bi osoba na drugom kraju sveta mogla lakše da izvadi robu iz kontejnera. Navedeno je i nekoliko primera i konkretnih slučajeva pošiljki posle kojih je razmatrano poligrafsko ispitivanje osoba koje su u to bile uključene.

Diskreditacija svedoka u Srbiji

Osim teških dela koja se stavljaju na teret osumnjičanim pripadnicima kriminalne grupe u Srbiji, Tužilaštvo je saopštilo i da su preduzimane radnje koje bi uticale na tok i ishode koji se vode protiv Darka Šarića i drugih lica, a istaknuta je "diskreditacija i eventualni gubitak statusa svedoka saradnika u ovim postupcima Nebojše Joksovića".

"U tom cilju pripadnici organizovane kriminalne grupe su protiv Nebojše Joksovića podnosili krivične prijave sa neistinitim tvrdnjama da je Joksović pripremao i pokušao ubistvo svedoka odbrane Gorana Nikolaševića kako bi se u javnosti prikazalo da je svedok saradnik nastavio sa vršenjem teških krivičnih dela, a što je u krivičnim postupcima protiv Darka Šarića, trebalo da ima za rezultat da izgubi status svedoka saradnika", navodi se u saopštenju.

Jedan od uhapšenih i je Šarićev advokat Dejan Lazarević, a njemu se stavlja na teret da je "neposredno ili preko kriptovanih telefona sa instaliranom aplikacijom SКY, sa osumnjičenim Šarićem dogovarao postavljanje eksplozivne naprave na vozilo oštećenog Gorana Nikolaševića, najbolje vreme za izvršenje ove kriminalne aktivnosti, te da je organizovao da Goran Nikolašević preko sredstava javnog informisanja za ovo krivično delo optuži Nebojšu Joksovića, a sve sa ciljem da se protiv Nebojše Joksovića pokrene krivični postupak i da se na taj način diskredituje kao svedok saradnik".

Tanjug/Zoran Žestić

 

Tužilaštvo navodi i da se osumnjičeni Lazarević sastajao, po nalogu Šarića, sa osumnjičenim policijskim službenikom kako bi dobijao poverljive podatke o operativnim obradama protiv kriminalne grupe.

Saslušanje u Tužilaštvu trajalo tri sata

Darko Šarić je na saslušanju u Tužilaštvu za organizovani kriminal negirao izvršenje svih novi krivičnih dela za koja se sumnjiči, a njegovo saslušanje trajalo je više od tri sata.

"Šarić smatra da je pokrenut postupak protiv njega kao vid pritiska na postupke koji su trenutno u toku - dva postupka su u završnim fazama", rekao je njegov branilac Danilo Šarić i dodao da će se u daljem toku istrage naknadno oglasiti.

U međuvremenu su podgoričke Vijesti javile da je Danilo Stojanović, pripadnik srpske policije za kojim se u Srbiji traga zbog sumnje da je član kriminalne grupe Darka Šarića, iz Crne Gore pobegao u Albaniju. Kako je tom portalu potvrđeno iz više izvora iz Uprave policije Crne Gore, on je pobegao crnogorskoj policiji koja je pokušala da ga kontroliše na graničnom prelazu Grnčar.

Jedan od sagovornika iz Uprave policije rekao je da u Crnoj Gori ne postoji aktivna poternica za Stojanovićem. Kada su policajci počeli kontrolu, Stojanović je iskočio iz automobila i pobegao. U toku je potraga za njim", rekao je jedan od sagovornika za Vijesti. Drugi izvor ovog crnogorskog portala objasnio je da su automobil, u kojem je bio Stojanović, "odvojili za detaljnu kontrolu" te da je on tada istrčao iz vozila.

Podsećamo, Šarić je osuđen prvostepenom presudom na 15 godina zatvora kao organizator kriminalne grupe zbog šverca kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine i u toku mu je žalbeni postupak pred Apelacionim sudom. Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je u decembru prošle godine pritvor Šariću i odredio mu kućni pritvor uz elektronski nadzor, kao i još trojici optuženih iz njegove grupe. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija