Aktuelno

Saslušan Šarić, tužilaštvo njega i članove grupe tereti za šverc droge, ubistvo Milovca, diskreditaciju svedoka...

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/04/2022

-

18:56

Saslušan Šarić, tužilaštvo njega i članove grupe tereti za šverc droge, ubistvo Milovca, diskreditaciju svedoka...
Saslušan Šarić, tužilaštvo njega i članove grupe tereti za šverc droge, ubistvo Milovca, diskreditaciju svedoka... - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, Strahinja Aćimović, E-Stock/Časlav Vukojčić

veličina teksta

Aa Aa

U Tužilaštvu za organizovani kriminal saslušan je Darko Šarić, a pred tužiocem su se našla i još četvorica osumnjičenih za teška krivična dela.Tužilaštvo za organizovani kriminal je najavilo da će sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, Posebno odeljenje za organizovani kriminal podneti predlog za određivanje pritvora, saopštio je TOK.

Šarić, njegov advokat Dejan Lazarević, Uroš Mišić koji je promenio prezime u Radovanović, kao i dvojica pripadnika Šarićevog obezbeđenja Danilo Odović i Duško Mirković uhapšeni su pod sumnjom da su kao organizovana kriminalna grupa izvršili više teških krivičnih dela.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je saopštilo da je na osnovu krivične prijave MUP RS, UКP, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, nakon sprovednog predistražnog postupka i prikupljenih dokaza donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv 12 lica i to: Darka Šarića, Dejana Lazarevića, Bojana Stanojkovića, Danila Odovića, Aleksandra Boškovića, Nikole Spasojevića, Danila Stojanovića, Milutina Radovaovića, Duška Mirkovića, Stefana Andrejića, Marka Vukića i Uroša Radovanovića (nekada Mišića).

Oni se sumnjiče za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti, zloupotreba službenog položaja i krivično delo iz člana 98 Zakona o tajnosti podataka, saopšteno je iz Tužilaštva za organizovnai kriminal.

Šarić osumnjičen da je iz zatvora organizovao ubistvo

Tužilaštvo navodi da postoje osnovi sumnje da je osumnjičeni Darko Šarić, u periodu od početka 2020. do 14. aprila 2022. godine, organizovao organizovanu kriminalnu grupu koja je u međunarodnim razmerama na teritoriji Južne Amerike, sprovodila kriminalni plan, kupovala kokain i transportovala ga do Evrope. Takođe, pripadnici ove kriminalne grupe u Južnoj Americi i drugih lica, organizovali su ubistva osoba koje bi pokušale da osujete ostvarenje kontakata pripadnika kriminalne grupe sa dobavljačima droge iz Južne Amerike, pa je tako Šarić organizovao i teško ubistvo Milana Milovca, stoji u saopštenju

"Takođe, preko pripadnika organizovane kriminalne grupe u Republici Srbiji, preduzimane su radnje koje bi uticale na tok i ishode krivičnih postupaka koji se vode protiv Darka Šarića i drugih lica pred Višim sudom u Beogradu, Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal zbog postojanja opravdane sumnje da je izvršio krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i pranje novca, usmerene na diskreditaciju i eventualni gubitak statusa svedoka saradnika u ovim postupcima Nebojše Joksovića. U tom cilju pripadnici organizovane kriminalne grupe su protiv Nebojše Joksovića podnosili krivične prijave sa neistinitim tvrdnjama da je Joksović pripremao i pokušao ubistvo svedoka odbrane Gorana Nikolaševića kako bi se u javnosti prikazalo da je svedok saradnik nastavio sa vršenjem teških krivičnih dela, a što je u krivičnim postupcima protiv Darka Šarića, trebalo da ima za rezultat da izgubi status svedoka saradnika", navodi se u saopštenju.

TOK tvrdi da je advokat dogovarao postavljanje eksploziva pod automobil Nikolaševića

Dejanu Lazareviću se, saopštava TOK,  stavlja na teret da je kao branilac osumnjičenog Darka Šarića neposredno ili preko kriptovanih telefona sa instaliranom aplikacijom SКY, sa osumnjičenim Šarićem dogovarao postavljanje eksplozivne naprave na vozilo oštećenog Gorana Nikolaševića, najbolje vreme za izvršenje ove kriminalne aktivnosti, te da je organizovao da Goran Nikolašević preko sredstava javnog informisanja za ovo krivično delo optuži Nebojšu Joksovića, a sve sa ciljem da se protiv Nebojše Joksovića pokrene krivični postupak i da se na taj način diskredituje kao svedok saradnik. 

"Osumnjičeni Lazarević se po nalogu osumnjičenog Šarića, sastajao sa policijskim službenikom osumnjičenim Duškom Mirkovićem, kako bi dobijao poverljive podatke o otvorenim operativnim obradama protiv pripadnika ove organizovane kriminalne grupe i podatke o postupanju policijskih službenika povodom krivičnih prijava podnetih protiv Nebojše Joksovića, što je prenosio osumnjiečnom Šariću, a za dobijene informacije i podatke je osumnjičenom Mirkoviću davao novčane poklone", navodi TOK.

Osumnjičeni Bojan Stanojković, Nikola Spasojević, Danilo Odović, Stefan Andrejić, Aleksandar Bošković, Marko Vukić i Uroš Radovanović, su postupajući po nalozima osumnjičenog Šarića, organizovali nabavku, a potom i nabavili eksplozivnu napravu, prikupljali podatke o putničkom vozilu, mestu parkiranja vozila, adresi stanovanja, dnevnoj rutini oštećenog Gorana Nikolaševića, fotografisali vozilo, obezbedili stanove za skrivanje lica koja bi izvršila podmetanje eksplozivne naprave i novac za nagradu neposrednim izvršiocima krivičnog dela, tvrdi tužilaštvo.

Uloga Radovanovića - skretanje istrage, Mirkoviću se na teret stavlja otkrivanje podataka

Osumnjičeni Milutin Radovanović, kao službeno lice, zamenik načelnika SКOP-UКP, MUP, iskorišćavanjem svoj službenog ovlašćenja, nakon izvšrenog krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti preduzimao radnje koje su imale za cilj da istragu za ovo krivično delo usmere u pogrešnom pravcu i da se kao učinioci ovog krivičnog dela označe lica koja nisu pripadnici organizovane kriminalne grupe, a sve kako bi se izbegla krivična dogovornost osumnjičenog Uroša Radovanovića ili obezbeđenje povoljnijeg statusa u eventualnom krivičnom postupku.

Osumnjičeni Duško Mirković, kao službeno lice, kriminalistički inspektor za suzbijanje organizovanog kriminal, MUP RS, Direkcija policije, UКP Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, je osumnjičenom Dejanu Lazareviću, učinio dostupnim podatke i dokumenta koja predstavljaju tajne podatke označene stepenom tajnosti „strogo poverljivo“ koji se odnose na otvorene operativne obrade Službe za borbu protiv organizovanog kriminala – naredbe o primeni posebnih dokaznih radnji tajni nadzor i snimanje komunikacija i tajno praćenje i snimanje lica, koje je fotografisao i pokazao osumnjičenom Dejanu Lazareviću. Takođe, osumnjičeni Duško Mirković je osumnjičenom Dejanu Lazareviću, prenosio informacije o službenim radnjama koje se preduzimaju u vezi krivičnih prijava koje su pripadnici organizovane kriminalne grupe podnosili protiv svedoka saradnika Nebojše Joksovića i sadržinu izjava svedoka saradnika u vezi ovih krivičnih prijav, navodi se u saopštenju.

Osumnjičenima Milutinu Radovanoviću i Danilu Stojanoviću, kao službenim licima, policijskim službenicima MUP RS, UКP, SКOP, se stavlja na teret i da su iskorišćavanjem svog službenog ovlašćenja sačinili službene isprave neistinite sadržine u kojima su pripadnike organizovane kriminalne grupe i druga lica lišena slobode predstavljali kao lica od izuzetnog značaja za bezbednost Republike Srbije, zbog čega postupajući javni tužilac nije doneo rešenje o zadržavanju niti je protiv ovih lica predložio određivanje pritvora.

Postupak za dvojicu osumnjičenih se vodi u Hrvatskoj, pojedini osumnjičeni u bekstvu

Prema dvojici pripadnika ove organizovane kriminalne grupe osumnjičenom Petru Ćosiću i Manuelu Vuliću, postupak se vodi u Republici Hrvatskoj, za radnje preduzete u Ekvadoru i izvršeno krivično delo teško ubistvo na štetu Milana Milovca, dodaje TOK.

Preistražni postupak je, kako se navodi, vođen u okviru međunarodne akcije uz učešće nadležnih policijskih i pravosudnih organa Ekvadora, Hrvatske i više Evropskih zemalja uz podršku EUROJUST-a i EUROPOL-a, a u koordinaciji sa pripadnicima BIA, MUP RS, UКP, Službom za borbu protiv organizovanog kriminala i Službom unutrašnje kontrole.

Tokom postupka su prikupljeni dokazi koji se odnose na aktivnosti ove kriminalne grupe i koji su rezultirali lišavanjem slobode organizatora Darka Šarića i pripadnika Dejana Lazarevića, Danila Odovića, Duška Mirkovića i Uroša Radovanovića, dok se ostali osumnjičeni nalaze u bekstvu i za njima se intenzivno traga.

Komentari (0)

Srbija