Aktuelno

Nove dojave o bombama širom Beograda, Vulin: Pretnje stižu iz više evropskih država

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/05/2022

-

15:20

Nove dojave o bombama širom Beograda, Vulin: Pretnje stižu iz više evropskih država
Nove dojave o bombama širom Beograda, Vulin: Pretnje stižu iz više evropskih država - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic, Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Nakon dojava o bombama u gotovo 100 beogradskih škola, nove dojave stigle su i za beogradske mostove kao i za Narodni muzej, potvrđeno je za Euronews Srbija u MUP-u. Kako navode, primeljene su dojave o eksplozivnim napravama na mostu Gazela, Brankovom mostu, ali i u Narodnom muzeju koji je u centru grada.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je rekao za "Novosti" da su primili anonimnu dojavu u svim proizvodnim pogonima Beogradskog vodovoda.

"Mi postupamo u skladu sa propisima koji nalažu adekvatno ponašanje i reagovanje u ovakvim situacijama i policija se već nalazi u pogonima vodovoda. Građani ne treba da brinu, jer ćemo obezbediti uredno snabdevanje bez obzira na ove provokacije", rekao je Vesić.

Podsetimo, jutros su primljene dojave o bombama u 97 osnovnih i nekoliko srednjih škola u Beogradu, a još uvek nisu pregledani svi objekti.

Škole će blagovremeno obavestiti roditelje i učenike o načinu izvođenja nastave tokom sutrašnjeg dana, navodi se u saopštenju Ministartva prosvete.

Nakon detaljne provere kontradiverzionih ekipa MUP-a u velikom broju škola je utvrđeno je da su dojave bile lažne. U međuvremenu su u oko dvadesetak škola stigle nove dojave pre popodnevne smene.

"Do 14 časova policija je pregledala 60 osnovnih i 13 srednjih škola u Beogradu, od ukupno 97 kojima je jutros stigao mejl s dojavom o podmetnutim bombama", izjavio je Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

Dodao je, međutim, da nema opuštanja dok se poslednja škola ne pregleda.

"Bezbednost je najbitnija u ovakvim situacijama", poručio je Gak.

Osim roditelja đaka o dojavama su danas obavešteni i roditelji predškolaca koji pohađaju pripremni predškolski program u nekim od ovih škola.

U međuvremenu, stigla je i dojava o bombi na niškom aerodromu za koju je utvršeno da je lažna, a kasnije i u tržnom centru Stadion u Beogradu i to pred utakmicu Voždovca i partizana. 

Škole organizovale onlajn nastavu

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić pozvao je roditelje i učenike na strpljenje i smirenost.

"Iako sve ukazuje da su dojave lažne, ne smemo se igrati i sami procenjivati situaciju. Bitno je da sledimo proceduru u ovim situacijama i osiguramo bezbednost u školama“, rekao je ministar.

Kada je u pitanju nadoknada časova koji su propušteni zbog ove situacije, škole mogu koristiti različite modele za nadoknadu u zavisnosti od svojih kapaciteta – onlajn nastava, sažimanja gradiva, dodatni časovi. U nadležnosti direktora škole je da odabere adekvatan način za nadoknadu, uz saglasnost školske uprave.

"Neke škole su već, uz pomoć gugl učionice i drugih platformi, organizovale onlajn nastavu za časove koji su propušteni danas, dok su se neki učenici vratili u učionice nakon izvršenih bezbednosnih provera", rekao je Ružić.

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov rekao je za Euronews Srbija da su gotovo sve beogradske gimnazije bile pogođene i da su se one organizovale na različite načine kada je reč o nastavi.

"U većem delu gimnazija pre podne učenici nisu imali nastavu, za posle podne organizovano je onlajn. Na sreću imamo te viber grupe, imamo te sisteme pomoću kog držimo tu onlajn nastavu, tako da smo se brzo prebacili. Za prvu pomoć tako je kako je", rekao je on.

Radi se na pronalasku odgovornih lica

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Višim javnim tužilaštvom u Beogradu intenzivno istražuju ove slučajeve, a u rad je uključeno i Posebno odeljenje za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, saopštilo je danas Više javno tužilaštvo.

Kako navode, u toku je intenzivan rad na otkrivanju izvršilaca krivičnih dela u vezi sa lažnim dojavama o bombama koje stižu svakodnevno na veliki broj adresa u Beogradu i drugim gradovima širom Srbije.

"Zbog velikog broja dojava o bombama svi raspoloživi kapaciteti kontradiverzionih jedinica MUP-a angažovani su na pregledu objekata i ustanova na čije su adrese upućene dojave, koje su do sada sve bile lažne i kako se sumnja usmerene na izazivanje panike i uznemirenja građana", napominju iz VJT.

Vulin: Protiv Srbije se vodi specijalni rat

„Protiv Srbije se vodi specijalni rat. Sa različitih adresa iz više evropskih država stižu pretnje na adrese institucija, novinskih kuća, privrednih društava. Napadi na našu zemlju nisu ni pokrenuti, ni sprovedeni od strane bilo kog pojedinca, u pitanju su masovni, organizovani i veoma skupi hakerski napadi, vođeni iz različitih centara za hibridno ratovanje", rekao je ministar unutrašnjih poslova Aleksadnar Vulin, a prenosi MUP.

Kako je naveo, "samo vrednost opreme potrebne za udar takvog obima i snage kakav je bio današnji, prelazi sto hiljada evra, ali se naneta šteta u izgubljenim radnim satima i obustavljanju rada privrede meri milionima". 

"Radi razumevanja koliko je napad organizovan i skup, i informacija da se oprema uništava odmah po izvršenom napadu kako se ne bi moglo sa sigurnošću utvrditi odakle je udar poveden. Prijave o postavljenim eksplozivnim napravama su u funkciji izazivanja uznemirenja, širenja panike i nanošenja štete privredi naše zemlje. Ali, suštinski cilj svih napada je da Srbija prestane da vodi samostalnu politiku i da odluke donosi pod pritiskom i u strahu", kaže Vulin.

Onje apelovao na građane da budu disciplinovani i uzdržani, da ne podležu panici i da poštuju naređenja koja im prilikom postupanja izdaju predstavnici policije.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova ulaže krajnje napore da u najkraćem roku izvrši preglede napadnutih ustanova i da normalizuje život. Takođe, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom i Tužilaštvom za organizovani kriminal, čini sve da se ubrza proces međunarodne pravne pomoći putem kontaktnih tačaka uspostavljenih u skladu sa Budimpeštanskom konvencijom. Sve zakonom predviđene policijske radnje su izvršene pravovremeno i detaljno. Protiv Srbije se vodi specijalni rat i moramo biti spremni da izdržimo", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin povodom učestalih lažnih dojava o postavljenim bombama.

Komentari (0)

Srbija