Aktuelno

Tužilaštvo za Euronews Srbija: Vode se krivični postupci i protiv srpskog biznismena iz Ukrajine i protiv njegove supruge

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

17/06/2021

-

13:44

Tužilaštvo za Euronews Srbija: Vode se krivični postupci i protiv srpskog biznismena iz Ukrajine i protiv njegove supruge
Tužilaštvo za Euronews Srbija: Vode se krivični postupci i protiv srpskog biznismena iz Ukrajine i protiv njegove supruge - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu vodi krivični postupak protiv M.R. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nasilje u porodici, a protiv njegove supruge J.R. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo oduzimanje maloletnog lica, rečeno je danas za Euronews Srbija iz ovog tužilaštva.

Ovaj par privukao je pažnju jasnosti nakon što je objavljena vest da je supruga biznismena osumnjičena u Ukrajini da je naručila ubistvo M.R. u toj zemlji i planirala njegovu otmicu.

Iz ukrajinskog tužilaštva su, naime, naveli da se J.R. sumnjiči za planiranje ubistva supruga.

"Prema podacima iz istrage, krajem 2020. godine, supruga žrtve i njen brat, uključujući državljanina Ukrajine, odlučili su da kidnapuju i ubiju državljanina Republike Srbije u Ukrajini, gde se bavio poslom, kako bi zadržali njegovu imovinu u ukupnom iznosu većem od šest miliona evra. Biznismen je nameravao da se razvede od žene i uskrati joj finansije, pa su ona i njen brat planirali da se reše njenog muža - da ga otmu, prisile ga da potpiše potrebna dokumenta i ubiju ga", saopštilo je ukrajinsko tužilaštvo.

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu navelo je u današnjem saopštenju da je protiv osumnjičene J.R. podneto i više krivičnih prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanje isprave.

U pomenutim krivičnim postupcima, kako su precizirali bez navođenja pojedinosti slučaja, izvode se dokazne radnje radi donošenja odluka za dalje postupanje.

U međuvremenu, u javnosti su se oglasili i biznismen M.R. i njegova supruga J.R. 

"Strahujem jedino za dete"

M.R. je za "Novosti" naveo da su mu "u ukrajinskoj policiji rekli da je protiv njega zaista i planirano ubistvo i da "to proizilazi iz materijalnih dokaza koje su tamošnji istražni organi prikupili". M.R. je dodao i da dolazi u Srbiju, ali da se "plaši za svoje dete".

"Pristao sam da me 'otmu', kako bih im pomogao u istrazi. Ista tvrdnja ponovljena mi je i u tužilaštvu u Kijevu, koje je preuzelo slučaj. Uskoro dolazim u Srbiju, a u ovom trenutku ja jedino strahujem za svoje šestogodišnje dete, koje je pod istim krovom sa ovakvim ljudima", izjavio je on, objašnjavajući da je otmica simulirana uz pomoć policije.

Naveo je i da je uveren da će istraga utvrditi tačne činjenice slučaja.

"Uveren sam da će srpska i ukrajinska policija ovaj slučaj da rasvetle do kraja i da će oni koji su mi pripremali smrt, zakonski i da odgovaraju za to", rekao je M.R.

"Šokirana sam tvrdnjama policije"

Njegova supruga J.R, koju ukrajinski organi reda sumnjiče da je zajedno sa bratom planirala ubistvo supruga, izjavila je juče da je šokirana tvrdnjama policije u Ukrajini.

"Potpuno smo iznenađeni i šokirani, nalazimo se u brakorazvodnoj parnici već dve godine. Sa njim ne živim godinu dana. Trenutno je pod merama zbog nasilja u porodici i trebalo bi da viđa maloletno dete u kontrolisanim uslovima", rekla je ona za TV Hepi.

Kako je dodala, protiv supruga je podnela krivičnu prijavu za nasilje u porodici.

"Bio je nasilan prema maloletnom detetu prošle godine, dok smo bili na godišnjem odmoru u Hrvatskoj, i ja sam to prijavila. On je brzo napustio godišnji odmor i dao mi saglasnost da idem sa detetom na odmor u Crnu Goru, a potom podneo lažnu prijavu da je dete oteto. Želim samo da se razvedem, ništa drugo", dodala je.

Šta se dogodilo u Ukrajini

Inače, prema podacima koje su pre nekoliko dana objavili ukrajinski mediji, bezbednosne snage u toj zemlji "simulirale su otmicu kako bi sprečile otmicu i ubistvo srpskog državljanina kome je supruga želela da uzme imovinu pre razvoda". Mediji su preneli tom prilikom i navode ukrajinskog tužilaštva. 

"Prema podacima iz istrage, krajem 2020. godine, supruga žrtve i njen brat, uključujući državljanina Ukrajine, odlučili su da kidnapuju i ubiju državljanina Republike Srbije u Ukrajini, gde se bavio poslom, kako bi zadržali njegovu imovinu u ukupnom iznosu većem od šest miliona evra. Biznismen je nameravao da se razvede od žene i uskrati joj finansije, pa su ona i njen brat planirali da se reše njenog muža - da ga otmu, prisile ga da potpiše potrebna dokumenta i ubiju ga", saopštilo je ukrajinsko tužilaštvo.

Prema navodim iz ukrajinskih medija, žena je informacije o svom suprugu prosledila organizatoru zločina, Ukrajincu, koji je privremeno živeo u inostranstvu. Rekla je da taj biznismen dolazi u Ukrajinu nekoliko puta godišnje kako bi nadgledao aktivnosti svojih preduzeća.

Dodaje se i da je za likvidaciju supruga, žena navodno obećala stan u Moskvi vredan dva miliona dolara.

Početkom juna, nakon naručivanja zločina, ukrajinska policija sprovela je specijalnu operaciju - simulirali su otmicu žrtve u Kijevu da bi proverili dalje namere naručilaca ubistva koji su u to vreme bili u Srbiji.

Tužilaštvo je saopštilo da je, nakon što je jedan od organizatora došao u Ukrajinu, i platio 10.000 dolara za sprovođenje prvog dela plana, zadržan u pritvoru.

Pretkrivična istraga je u toku. U pripremi je zahtev za međunarodnu-pravnu pomoć za krivično gonjenje ostalih počinilaca krivičnog dela.

Komentari (0)

Srbija