Aktuelno

Policija ispituje zbog optužbi za seksualno uznemiravanje na Arhitektonskom - dekan dao izjavu, slede nova svedočenja

Komentari

Autor: S. Tuvić

09/06/2022

-

14:34

Policija ispituje zbog optužbi za seksualno uznemiravanje na Arhitektonskom - dekan dao izjavu, slede nova svedočenja
Policija ispituje zbog optužbi za seksualno uznemiravanje na Arhitektonskom - dekan dao izjavu, slede nova svedočenja - Copyright Prinstscreen YouTube/Beogradzivi/

veličina teksta

Aa Aa

Dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vladimir Lojanica danas je u svojstvu građanina dao izjavu u policiji u vezi sa svojim saznanjima povodom prijava studentkinja i studenata da ih profesor tog fakulteta vređa i uznemirava koristeći se seksualnim konotacijama, saznaje Euronews Srbija u Višem javnom tužilaštvu.

Lojanica je izjavu u policiji dao samoinicijativno.

"Sutra je planirano uzimanje izjave od sekretara fakulteta, a u ponedeljak fakultetskog poverenika za ravnopravnost. Nakon toga, očekuje se da policiji iskaze daju i devojke koje se smatraju oštećenim", potvrđeno je za Euronews Srbija u Višem javnom tužilaštvu.

Povereniku za ravnopravnost do sada je više desetina devojaka podnelo interne prijave za uznemiravanje nakon javnog poziva dekana da to učine. 

Policija, kako je objašnjeno, uzima izjave po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u cilju prikupljanja svih neophodnih podataka i obaveštenja radi utvrđivanja postojanja nekog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti.

"Tužilaštvo je u ponedeljak formiralo predmet povodom medijskih objava u vezi sa navodima studentkinja i studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, koji su objavljeni na društvenoj mreži Instagram i odmah dalo nalog policiji za postupanje. Po prijemu izveštaja od policije Više javno tužilaštvo u Beogradu će blagovremeno obavestiti javnost o daljem postupanju", rečeno je.

Svedočenja na društvenim mrežama

Poslednjih dana na društvenim mrežama pojavile su se anonimne ispovesti studenata Arhitektonskog fakulteta koji su jednog profesora, ali i asistenta, optužili za seksualno uznemiravanje, da su studentkinje bile izložene nepriličnim pogledima, dobacivanju, da je bilo neprimerenog dodirivanja kose, butina, ramena, a na onlajn predavanjima "slučajnog ili namernog" prikazivanja pornografskog sadržaja.

Google Maps

 

Dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vladimir Lojanica rekao je ranije za Euronews Srbija da je za slučaj saznao kada i celokupna javnost, kada su se svedočenja pojavila na društvenim mrežama. Prema njegovim rečima, nije bilo nikakvih naznaka da se tako nešto dešava u toj visokoškolskoj ustanovi.

"Fakultet nije imao nikakve prethodne informacije o ovim događajima. O svemu sam saznao kada su mi kolege iz uprave prosledile informacije sa društvenih mreža", rekao je Lojanica za Euronews Srbija.

Navodi da je fakultet odmah reagovao i da pomenuti profesor, kojeg studentkinje optužuju za seksulano uznemiravanje, u budućnosti neće prisutovati predavanjima i ispitima, a za asistenta koji se pominje kaže da više nije deo njihovog kolektiva.

Ombudman Pašalić pokrenuo postupak

I zaštitnik građana Zoran Pašalić uključio se u slučaj, pokrenuo je postupak i od uprave fakulteta zatražio da ga u roku od 10 dana obaveste da li je fakultet do sada primio prijave vezane za seksualno uznemiravanje i kako je reagovao. On je najavio da će će proveriti kakvo je stanje i na ostalim državnim, ali i privatnim fakultetima i univerzitetima. 

"Stručna služba Zaštitnika građana obaviće konsultativni razgovor sa upravom Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, u okviru ispitnog postupka povodom prijava studenata za polno uznemiravanje od strane zaposlenih", navedeno je u saopštenju Zaštitnika građana.

Trenutno Zaštitnik građana proverava da li su svi fakulteti imenovali poverenike za ravnopravnost pri univerzitetima koji imaju usvojen Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja.

Univerzitet u Beogradu doneo je Pravilnik o zaštiti od seksualnog uznemiravanja 7. jula prošle godine.

Bivša rektorka Univerziteta u Beogradu prof. Ivanka Popović, u čijem mandatu je Pravilnik donet, rekla je nedavno za Euronews Srbija da je motiv za donošenje takvog dokumenta nije bila neka ekscesna situacija već da su želeli da dopune postojeće propise i definišu procedure kako da se ustanove ponašaju u takvim situacijama.

Uporedo sa Univerzitetom u Beogradu i neki fakulteti su doneli svoje pravilnike kao što su FPN, Filološki, Filozofski fakultet.

"Oduvek su postojale priče o ponašanju pojedinih profesora i bilo je pitanje da li će neko reagovati ili ne. Kroz donošenje Pravilnika dali smo mehanizam kako postupati u takvim situacijama, da se pokrije ceo raspon od nedoličnog ponašanja do kriminalnih radnji", rekla je ona.

Popović je navela da je sada važno da se reaguje, da žrtve budu zaštićene, a počinioci dobiju adekvatne sankcije. 

"Ovo je mučna i teška tema bilo gde da se dešava, a mislim da posebno energično mora reagovati kada se to dešava u obrazovnoj ustanovi na bilo kom nivou. Verujem da je toga bilo i ranije. Međutim, sada su se okolnosti promenile i omogućeno je da se o tome govori u javnosti. Mislim da je to dobro. Važno je da se počinioci sankcionišu i da se pošalje poruka svakom potencijalnom počiniocu da će biti posledica", navela je Popović.

 

Komentari (0)

Srbija