Aktuelno

Završeno čitanje optužnice u procesu protiv Belivuka i Miljkovića, sutra izjašnjavanje optuženih

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2022

-

17:35

Završeno čitanje optužnice u procesu protiv Belivuka i Miljkovića, sutra izjašnjavanje optuženih
Završeno čitanje optužnice u procesu protiv Belivuka i Miljkovića, sutra izjašnjavanje optuženih - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je završeno čitanje optužnice u procesu protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji se pripadnici potvrđenom optužnicom terete za pet ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.


Na današnjem pripremnom ročištu pročitana je cela optužnica ispočetka, a sutra treba da počnu uvodna izlaganja odbrane i izjašnjenja optuženih.

Takođe, kako je novinarima rekao advokat Vlada Petrović, on će zajedno sa Gordanom Božilović Petrović zastupati i Miljkovića i Belivuka.

Optužnica je dana čitana ispočetka jer je spojen predmet ostalih pripadnika sa Miljkovićevim.

Na prethodnom suđenju je takođe počelo čitanje optužnice ispočetka, jer je spojen predmet u odnosu na Belivuka, koji je ranije bio razdvojen.

Takođe, predmet u odnosu na Miljkovića je razdvojen, ali ih je sudija na kraju poslednjeg pripremnog ročišta spojila.

Ranije je pripremno ročište odlagano nekoliko puta. Prvi put je odloženo u martu zbog zahteva za izuzeće postupajućih sudija i tužilaca, drugi put krajem aprila zbog izostanka advokata Dejana Lazarevića, koji je bio angažovan kao branilac Belivuka, Miljkovića i drugih optuženih.

Lazarević je, naime, uhapšen 14. aprila kao član kriminalne grupe Darka Šarića i on se od tada nalazi u pritvoru. Prethodno je pripremno ročište odloženo jer je Miljković otkazao punomoćje svom advokatu i ostao bez branioca, a kojeg mora da ima na ovom suđenju.

Pripremno ročište zatvoreno za javnost

Pripremno ročište je zatvoreno za javnost i njemu mogu da prisustvuju samo optuženi, njihovi branioci, punomoćnici optuženih, postupajući tužilac i sudsko veće. Na ovom ročištu optuženi će se kratko izjasniti o krivici, odnosno da li priznaju ili negiraju krivična dela za koja se terete, a potom će tužilaštvo i odbrana predlagati svoje dokaze koji će se izvoditi tokom suđenja.

Nakon što se okonča pripremno ročište, sud će zakazati glavni pretres (suđenje) koji će biti javan, a optuženi će moći detaljno da izlože svoje odbrane.

Na današnje ročište Belivuk, Mikljović i ostali optuženi su privedeni iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu. Osim pritvorenih na optužnici se nalazi još pet osoba, od kojih su dve u kućnom pritvoru, a četvorica su odlučila da tužilaštvu otkriju detalje izvršenja krivičnih dela, od kojih su dvojica dobila status svedoka okrivljenih.

Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević zaključili su sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal da za kaznu od 15 i 14 godina zatvora svedoče protiv ove grupe o teškim ubistvima i drugim krivičnim delima koja je počinila.

Hrvatin i Spasojević su prema ovim sporazumima dobili status svedoka okrivljenih, a pomenute kazne od 15 i 14 godina zatvora će im biti izrečene na kraju kompletnog suđenja ovoj grupi, ukoliko ispune obaveze iz sporazuma i svedoče protiv klana Belivuk-Miljković, potvrđeno je Tanjugu.

Hvatin se optužnicom tereti za učešće u četiri od pet teških ubistava - Goran Veličkovića, Lazara Vukičevića, Zdravka Radijevića i Milana Ljepoje.

Spasojević se tereti za učešće u teškom ubistvu Gorana Veličkovića i Aleksandra Gligorijevića, kao i za nedozvoljeno držanje oružja. Obojici za ova dela preti doživotni zatvor, a ovako će dobiti 15 i 14 godina zatvora.

Potvrđenom optužnicom ova grupa tereti se za pet brutalnih ubistava, trgovinu drogom, nedozvoljeno držanje i nošenje oružja, silovanje i otmicu. U pitanju su ubistva Gorana Veličkovića Goksija, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića, Aleksandra Gligorijevića Pukija i Milana Ljepoje.

Belivuk je optužen za pet, a Marko Miljković za četiri teška ubistva. Za ova ubistva optuženo je još 11 pripadnika grupe.

Komentari (0)

Srbija