Aktuelno

Puštena iz pritvora ruska novinarka privedena na Kosovu zbog navodne špijunaže, zabranjen joj ulazak na pet godina

Komentari

Autor: Tanjug, RSE, Euronews Srbija

07/08/2022

-

08:53

Puštena iz pritvora ruska novinarka privedena na Kosovu zbog navodne špijunaže, zabranjen joj ulazak na pet godina
Puštena iz pritvora ruska novinarka privedena na Kosovu zbog navodne špijunaže, zabranjen joj ulazak na pet godina - Copyright Printscreen YouTube/Hamzah - Slay Your Dragon

veličina teksta

Aa Aa

Darija Aslamova, novinarka ruske "Komsomoljskaje pravde" u noći između subote i nedelje puštena je iz pritvora na Kosovu, gde je zadržana zbog špijunaže kada je u subotu pokušala da pređe administrativni prelaz, objavila je njena redakcija. Ona se trenutno, kako je navedeno, nalazi na teritorije Centralne Srbije.

Aslamova se u nedelju ujutru javila svojoj redakciji, kojoj je rekla da su je kosovske vlasti pustile na slobodu, posle čega je sama autobusom otputovala do administrativne linije.

„Stigla sam do granice do četiri ujutru. Srpski graničari su me takođe ispitivali. Pitali su zašto nije bilo oznake deportacije“, rekla je Aslamova.

„Komsomoljskaja pravda“ je ranije objavila da Ambasada Rusije u Beogradu nije imala informacije o pritvoru na Kosovu i lokaciji na kojoj se novinarka nalazi.

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja objavio je na svom Fejsbuk profilu  da je ona proglašena nepoželjnom osobom na Kosovu i da joj je zabranjen ulazak na pet godina.

Ruska ambasada: Još jeedna u nizu provokacija

Privođenje ruske novinarke Darije Aslamove od strane policije na Kosovu, predstavlja još jednu u nizu provokaciju nepriznate države Kosovo, saopštila je danas ambasada Rusije u Beogradu.

"Neosnovano privođenje Darije Aslamove predstavlja još jednu u nizu provokaciju privremenih institucija na Kosovu, uz potpuno ignorisanje osnovnih demokratskih principa od strane Prištine, uključujući slobodu medija. Pozivamo sekretarijat UN, Unmik, Misiju OEBS na Kosovu, Misiju EU u oblasti poštovanja zakona i stručne međunarodne organizacije da odmah izađu sa javnom ocenom tog događaja", navodi se u saopštenju ruske ambasade, prenosi portal Sputnjik.

Novinarka Komsomoljske pravde Darija Aslamova juče je bila privedena na Kosovu, a zatim je, posle ispitivanja, puštena i potom napustila južnu srpsku pokrajinu

Svečlja je objavio sinoć da je Aslamova uhapšena zbog sumnje da je špijun.

"Mnoge države su dokazale da je ona umešana u špijunažu za rusku vojnu obaveštajnu službu i da se zapravo pretvara da je novinarka", tvrdi Svečlja u objavi na Fejsbuku.

Svečlja je objavio na svojoj Fejsbuk stranici fotografiju Aslamove sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom.

Svečlja je rekao da su kosovske vlasti bile upoznate sa njenim aktivnostima, a prema njegovim rečima, Aslamovoj je zabranjen ulazak u mnoge zemlje.

"U ovom slučaju je zabranjen i angažman relevantnih aktera se nastavlja dok se ne razjasne njene namere. Njen pokušaj da uđe u našu zemlju, pored toga što se poklapa sa dešavanjima na severu zemlje, jasno dokazuje ruske veze i propagandu kojima se Srbija već priključila i koje imaju za cilj destabilizaciju naše zemlje", rekao je on.

Kako piše Radio slobodna Evropa, Dariji Aslamovoj je 2017. godine bio zabranjen ulazak u Moldaviju. U to vreme radila je za ruski medij Komsomolskay Pravda, koji je poznat po svojim prokremljanskim stavovima.

Moldavski servis RSE javio je da su joj bezbednosne službe odbile ulazak "jer nije mogla da opravda razlog posete".

Bivši predsednik Moldavije Igor Dodon rekao je da je novinarka išla da ga intervjuiše, te je kritikovao bezbednosne organe zbog takve odluke. Dodon je takođe bio poznat po svom proruskom stavu.

Komentari (0)

Srbija