Aktuelno

Sproveden predistražni postupak u slučaju Arhitektonskog fakulteta, tri studentkinje žele da krivično gone profesora

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

09/08/2022

-

17:32

Sproveden predistražni postupak u slučaju Arhitektonskog fakulteta, tri studentkinje žele da krivično gone profesora
Sproveden predistražni postupak u slučaju Arhitektonskog fakulteta, tri studentkinje žele da krivično gone profesora - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Više javno tužilaštvo u Beogradu u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova sprovelo je predistražni postupak u slučaju u javnosti poznatom kao "Arhitektonski fakultet", koji su pokrenuli medii nakon što se određeni broj studetkinja putem društvenih mreža požalilo na ponašanje jednog profesora Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Pripadnici MUP-a su po nalogu VJT u Beogradu obavili razgovore sa studetkinjama koje su se odazvale pozivu policije, a koje su prehodno Povereniku za ravnopravnost Arhitektonskog fakulteta podnele interne prijave za uznemiravanje nakon javnog poziva dekana da to učine, navodi se u saopštenju tog tužilaštva.

Nakon toga, postupajući tužilac VJT u Beogradu je sa devojkama, za koje je procenio da su oštećene izvršenjem krivičnog dela Polno uznemiravanje iz člana 182a Krivičnog zakonika, razgovarao i upoznao ih s njihovim pravima, odnosno da se shodno zakonskim odredbama, krivično gonjenje za to krivično delo preduzima - po privatnom predlogu.

To znači da tužilac može da pokrene krivični postupak samo ukoliko se oštećena izjasni da stavlja predlog za krivično gonjenje. Takođe, ukoliko oštećena u bilo kom trenutku do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka odustane od predloga, tužilac ne može da nastavi krivično gonjenje, već postupak obustavlja.

Nakon razgovora sa tužiocem tri devojke su se izjasnile da žele da podnesu predlog za krivično gonjenje protiv profesora, zbog krivičnog dela Polno uznemiravanje. Više javno tužilaštvo u Beogradu će krivično gonjenje u ovom predmetu proslediti Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, kao nadležnom za dalje postupanje.

Dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vladimir Lojanica koji je o ovom slučaju samoincijatuivno dao izjavu ranije je ranije za Euronews Srbija da je za slučaj saznao kada i celokupna javnost, kada su se svedočenja pojavila na društvenim mrežama. Prema njegovim rečima, nije bilo nikakvih naznaka da se tako nešto dešava u toj visokoškolskoj ustanovi.

"Fakultet nije imao nikakve prethodne informacije o ovim događajima. O svemu sam saznao kada su mi kolege iz uprave prosledile informacije sa društvenih mreža", rekao je Lojanica za Euronews Srbija.

Navodi da je fakultet odmah reagovao i da pomenuti profesor, kojeg studentkinje optužuju za seksualno uznemiravanje, u budućnosti neće prisutovati predavanjima i ispitima, a za asistenta koji se pominje kaže da više nije deo njihovog kolektiva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija