Aktuelno

Korona presek: Više od 3.500 novozaraženih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/08/2022

-

21:02

Korona presek: Više od 3.500 novozaraženih
Korona presek: Više od 3.500 novozaraženih - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je na koronavirus u poslednja 24 sata testirano 13.458 ljudi, od čega je registrovano 3.675 novih slučajeva zaraze. Preminulo je 14 osoba, a u bolnicama su 653 pacijenta.

Podsetimo, juče je u Srbiji bilo pozitivno 2.579 novih slučajeva zaraze, a preminulo 12 pacijenata.

Na Dečjoj klinici Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" smešteno je 17 kovid pozitivne dece, među kojima najstarije ima tri godine.

Načelnica te klinike Olivera Ostojić rekla je za Tanjug da je klinička slika u ovom talasu veoma laka, da se simptomi odnose na povišenu temperaturu koja traje dva do tri dana i na blage digestivne tegobe.

Ostojić je navela da je tokom vikenda bilo svega dva do tri prijema i dodala da uglavnom preovlađuju bebe.

"Imamo dosta beba do mesec dana, najstarije dete u ovom trenutku ima tri godine, ali ono što je dobro je da je klinička slika u ovom talasu veoma laka. Najmlađa deca dolaze sa blagom povišenom temperaturom i eventualnim odbijanjem obroka", poručila je Ostojić.

Ona je istakla da se oni zbog uzrasta moraju primiti u bolnicu, laboratorijski obraditi i eventualno dobiti određenu terapiju, ukoliko postoji sumnja na neku drugu infekciju koja bi izazvala temperaturu i druge simptome.

Ostojić je rekla da je u najintenzivnijim talasima koji su bili, kada je bilo i više od 9.000 hospitalizovanih pacijenata u Srbiji, u "Mišoviću" bilo oko 50 hospitalizovane dece i dodala da je to najveći broj kovid dece koju je ta bolnica primila.

"Sada ih je 17, u poslednjih mesec i po, dva, imamo između 15 i 20 hospitalizovane dece. April i maj su bili potpuno mirni, sa dva do tri pacijenta koja su bila lečena", navela je Ostojić.

Poručila je da očekuje da će sa početkom školske godine biti veći priliv pacijenata sa respiratornim tegobama, što je kaže, uobičajeno za to doba godine.

"Videćemo i sa kovidom da li će tu biti nešto povećan broj, verovatno da, ali ako ostane ta varijanta kliničke slike, onda je to dobro za nas i naše pacijente", dodala je Ostojić.

Komentari (0)

Srbija