Aktuelno

Rasprava Mihajlović i Jovanovića na Starici – da li se planina ruši ili se radi sanacija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/09/2022

-

15:17

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović posetila je danas opštinu Majdanpek i radove na planini Starica, zbog koje građani i aktivisti u ovom području protestuju mesecima. Ona je tom prilikom rekla da se planina ne ruši već da se radi sanacija. Tokom posete ona se suočila sa poslanikom i aktivistom za zaštitu životne sredine Aleksandrom Jovanovićem Ćutom, a njihov susret mogao bi se okarakterisati kao susret dvoje neistomišljenika.

Jovanović je ministarki poručio da je došla kasno i posebno napomenula da je miniranje održano bez prethodne najave građanima koji žive u blizini, na šta je Mihajlović odgovorila da ministarstvo vodi računa o tome šta kompanija Ziđin radi.

Takođe, Jovanović je ministarku optužio da je došla u Majdanpek da zadovolji apetite kineske kompanije Ziđin, dok je Mihajlović uzvratila da on želi da zatvori kompaniju i bez posla ostavi 1.500 ljudi

Inženjeri koji su bili prisutni predočili su građanima da nije reč o rušenju planine, već o sanaciji.

"U interesu je da se proizvodnja odvija na bezbedan način", rekao je Mile Bugarin sa Instituta za metalurgiju i rudarstvo Bor, koji je dodao da se svi radovi izvode po projektnoj dokumentaciji.

Mihajlović traži "otvorena vrata" u Ziđinu

Mihajlović je danas u Majdanpeku rekla da je tražila od kompanije Ziđin da jednom ili dva puta mesečno organizuje „otvorena vrata“, na kojima će svi koji imaju pitanja u vezi sa rudarskim aktivnostima moći da dobiju sve informacije.

Mihajlovićeva je odgovarajući na pitanja novinara prilikom obilaska radova na sanaciji stenske mase na planini Starica, rekla da sve institucije, kao i preduzeća imaju svoja zaduženja kad je reč o informisanju građana o rudarskim radovima i da očekuje da kompanija Ziđin bude mnogo otvorenija u svom informisanju.

“Tražila sam danas od Ziđina da organizuju dan otvorenih vrata u Majdanpeku ili u Boru, ili da naprave info-pult i da jednom mesečno ili jednom u 15 dana sve stave na uvid građanima i da više ne dolazimo u ovakve situacije. Opština ima svoje zadatke, policija ima svoje zadatke, a i Ministarstvo će sa svoje strane voditi računa da sve informacije budu dostupne, s tim da su svi dokumenti koje je Ministarstvo izdavalo već dostupni”, rekla je Mihajlovićeva.

Podsetimo, na planini Starica kineska kompanija "Ziđin" je 5. juna sprovela miniranje koje je uznemirilo građane Majdanpeka. Ovi radovi kako je obrazloženo sprovedeni su u sklopu mera predostrožnosti zbog sanacije stenske mase.

Snimak miniranja objavljen na društvenim mrežama podigao je na noge ekološke aktiviste, a samo nekoliko dana nakon toga krenuli su i preotesti.

Ministarstvo rudarstva i energetike je tom prilikom saopštilo da je rudarska inspekcija "konstatovala da je neophodna hitna sanacija raspucale stene sa ciljem sprečavanja klizanja i obrušavanja". Međutim, aktivisti i građani podigli su kamp u kojem danonoćno stražare, a mediji su izveštavali i incidentima između aktivista i kineske kompanije.

Komentari (1)

lana

21.09.2022 16:37

nisu gradjani i aktivisti vec nekoliko clanova opozicije, tacnije 3-5 je tu i ometa radove

Srbija