Aktuelno

Mihajlović: EPS se sprema za zimsku potrošnju, štednja ipak potrebna

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2022

-

17:42

Mihajlović: EPS se sprema za zimsku potrošnju, štednja ipak potrebna
Mihajlović: EPS se sprema za zimsku potrošnju, štednja ipak potrebna - Copyright MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je Ministarstvo donošenjem novog zakonodavnog okvira i sprovođenjem programa enegetske efikanosti, napravilo prve korake ka smanjenju potrošnje električne energije.

Navela je da je država obezbedila dovoljne količine energije i energenata za predstojeću zimu, ali da je za dugoročnu energetsku bezbednost zemlje neophodno da se investira i da se nastave energetska tranzicija, diverzifikacija u gasnom sektoru i regionalno povezivanje.

„Situacija u kojoj se nalazi ceo svet nalaže da se razgovara o energetici i snabdevanju tokom ove zime, ali vreme je već da pricamo i o sledećoj zimi", upozorila je ministarka Mihajlović na konferenciji "Kako da se predstojeće zime potroši manje struje u Srbiji", u organizaciji portala Energija Balkana

Navela je da je Ministarstvo donošenjem Zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije napravilo prvi korak u smanjenju potrošnje električne energije, a da je kriza uticala na to da shvatimo važnost svega što je urađeno, pre svega na subvencionisanju domaćinstava.

Mihajlović je kazala da su za dugoročnu energetsku bezbednost države neophodni investicije, regionalno povezivanje i razliciti dobavljaci u gasnom sektoru, jer ćemo bez toga uskoro govoriti o uvozu 40 procenata struje, a ne kao sada o 10 odsto.

"Ako hoćemo razvijen elektroenergetski sektor, onda su investicije pitanje broj jedan i da, bez obzira na otpore i opstrukcije, ne odustanemo od energetske tranzicije, dekarbonizacije i energetske efikasnosti", smatra Mihajlovićeva.

Navela je da je država mnogo uradila na planu snabdevanja gasom i naftom, ali je upozorila kako to ne znači da ne možemo imati probleme, jer ne znamo šta može da se desi, pre svega u odnosima Rusije i drugih zemalja, te je stoga istakla da su nam potrebni diverzifikacija snabdevanja energenitma i povezivanje sa državama u regionu.

"Jesmo bezbedni, ali nismo nezavisni"

"Jesmo bezbedni kada je u pitanju gas, imamo ga dovoljno u skladištima kod nas, u Mađarskoj, dobijamo preko Balkanskog toka, ali nismo nezavisni. Zato je suštinski važno da radimo na diverzifikaciji i na povezivanju“, rekla je Mihajlović.

Izvršni direktor za snabdevanje električnom energijom EPS-a Radovan Stanić, istakao je da je EPS uprkos svemu uspeo da obezbedi nesmetano snabadevanje svih kupaca.

"I u ovim okolnostima kada potrošnja naglo raste EPS je uspeo da obezbedi dovoljne količine električne energije i u ovom trenutku nemamo poremećaja u snabdevanju", rekao je Stanić.

Napomenuo je da je elektroprivreda u saradnji s Vladom i ministarstvima preduzela sve mere koje su bile moguće da obezbedi dovoljno struje u toku zime.

"Remonti su pri kraju, nabavljene su dodatne količine uglja, sprovedeno je dosta projekata usmerenih na poboljšanje proizvodnje i kvaliteta uglja. Znamo da je energetska bezbednost ugrožena zbog situacije u regionu, i da vlada neizvesnost u vezi sa mogućnošću nabavke električcne energije i u ovom trenutku je najbitnije da svi budemo svesni da malim naporom da racionalno trošimo svako od nas može dati svoj doprinos", poručio je Stanić.

Naglasio je da uz mere podsticaja štednje koje je Vlada usvojila može da se uštedi i do 50 procenata na računu za struju.

Ekspert Radne grupe za energetiku Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, Aleksandar Kovačević, rekao je kako smo u situaciji da nam se ponovi slučaj iz devedesetih godina prošlog veka i s početka 2000-ih i predložio da država posegne za restrikcijama struje u slučaju naglog skoka potrošnje.

Obrazložio je to činjenicom da se 56 odsto stanovništa greje na drva , koja su sada skuplja od električne energije u crvenoj tarifi i da zato postoji opasnost da oni pređu na grejanje strujom, što bi proizvelo naglo povećanje potrošnje koje uzrokuje ogromne gubitke na mreži, samim tim velike troškove i pretnju da se elektroenergetski šitem raspadne.

"Drvima se greje 56 odsto stanovništva, a 79 odsto njih je siromašno.

Oni imaju sposobnost da obore energetski sistem, radili su to u prošlosti i kad im se ukaže prilika, radiće to ponovo", rekao je Kovačević.

Naveo je da se u takviim trenucima dešavaju gubici na mreži u rasponu od 33 do 46 odsto, pa će EPS biti prinuđen da čuva vodu u akumulacijama hidroelektrana i da kupuje struju, kako bi pokrio pikove apsolutno neracionalne potrošnje i gubitke na mreži

Dodao je da se to dešava u periodu od svega dve-tri nedelje u sezoni i čini da tada gubimo kompletan izvozni potencijal hidroenergije i ozbiljne prihode, a dovodimo sistem u opasnost.

"Cilj je odseći pikove potrošnje bez ikakvog uzdržavanja svaku put kada se opterećenje približi tehnološkoj granici sistema da isporuči elektičnu energiju. Svaki put kad sistem dođe u ovu zonu isključenja treba da bude i to je u janvnom interesi i to odmah. Imamo takvih iskustava i ne bi trebalo da se uzdržavamo da primenimo isključenja", naglasio je Kovačević.

Komentari (0)

Srbija