Aktuelno

Ministarstvo rudarstva nakon usvajanja Izveštaja o sanaciji na Starici: Uvaženo mišljenje struke, planina se ne ruši

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2022

-

17:39

Ministarstvo rudarstva nakon usvajanja Izveštaja o sanaciji na Starici: Uvaženo mišljenje struke, planina se ne ruši
Euronews/Nataša Jovanović - Copyright Euronews/Nataša Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Skupštinski Odbor za zaštitu životne sredine usvojio je izveštaj Ministarstva rudarstva i energetike o aktivnostima na sanaciji kosine na Starici kod Majdanpeka. U reakciji na odluku odbora resorno ministarstvo je saopštilo da je Odbor time ispoštovao stavove struke.

Odbor je Izveštaj usvojio nakon polemčne rasprave koja je trajala pet sati.

Ministarstvo je zahvalilo Odboru i navelo da usvajanje izveštaja Ministarstva rudarstva i energetike o dosadašnjim i planiranim aktivnostima na sanaciji nestabilne kosine na Starici, predstavlja uvažavanje struke, činjenica i argumenata u vezi sa temom koja se poslednjih nedelja i meseci zloupotrebljava u političke svrhe.

Sanacija stenske mase na Starici neophodna je kako ne bi bila ugrožena bezbednost i nalaz inspektora je pokazao da pukotine predstavljaju potencijalnu opasnost koja može izazvati pojavu odrona i klizanja stenske mase, rekao je pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Zoran Pavlović.

On je ponovio da se ne ruši Starica i da se na toj planini ne vrši eksploatacija, te da se svi radovi izvode u granicama iz 1998. godine.

Pavlović je tokom predstavljanja izveštaja ponovio da su svi nalazi i zapisnik inspektora javno dostupni, da su objavljeni na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike, kao i da dolazak potpredsednice vlade i ministarke Zorane Mihajlović u Majdanpek i poseta planini Starici, zajedno sa predstavnicima ministarstva, profesorima sa fakulteta u Beogradu i Boru, predstavnicima Instituta u Boru i stavljanje na uvid svih akata, izveštaja, naloga, u vezi sa sanacijom pokazuje otvorenost ministarstva.

Pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Dejan Milijanović je na sednici Odbora naveo da je kop Severni Revir počeo sa radom 1983. godine, a da se sadašnji radovi na eksploataciji vrše u okviru projekta koji je odobren 1998. godine, te da se sanacija ne radi da bi se proširile aktivnosti, već da bi se osigurala bezbednost.

"Da bi se nastavila proizvodnja, radovi na sanaciji se moraju završiti, a čak i da prekinu svi radovi, da odustanemo od rudarstva u Majdanpeku u celini, sanacija dela Starice se mora uraditi, inače može doći do ponovne pojave odrona, klizišta i uopšte ugrožavanja bezbednosti, ne samo radnika i opreme na kopu, već i Majdanpeka", rekao je Milijanović.

Pavlović i Milijanović su naveli da su svi radovi na sanaciji prijavljeni ministarstvu, inspekciji, kao i inspekcijama opštinske uprave Majdanpek, da da je pre početka sanacije, kompanija Ziđin izvršila pripremne radove, pribavila potrebne saglasnosti, izradila uprošćeni rudarski projekat i prijavila radove.

Kompletan izveštaj može se naći na sajtu MRE, navedeno je u saopštenju.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija