Aktuelno

MUP: Rasvetljen slučaj krađe na brzoj pruzi, krivična prijava protiv osumnjičenog za 9 krivičnih dela

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/10/2022

-

14:40

MUP: Rasvetljen slučaj krađe na brzoj pruzi, krivična prijava protiv osumnjičenog za 9 krivičnih dela
MUP: Rasvetljen slučaj krađe na brzoj pruzi, krivična prijava protiv osumnjičenog za 9 krivičnih dela - Copyright MGSI/Đorđe Krstić

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu rasvetlili su devet krivičnih dela, počinjenih na trasi brze pruge Beograd-Novi Sad, za koja je osumnjičen muškarac (27) sa neprijavljenim boravištem u Novom Sadu, saopšteno je iz MUP. Protiv osumnjičenog će biti podneta krivična prijava koja ga tereti za pet krivičnih dela teška krađa, dva krivična dela uništenje i oštećenje javnih uređaja i dva krivična dela oštećenje železničke infrastrukture.

Kako navode u MUP, sumnja se da je on sekao i krao kablove na pruzi, čime je ugroženo neometano odvijanje saobraćaja i naneta višemilionska šteta preduzećima zaduženim za obnovu i održavanje ove deonice.

Podsetimo, na kontaktnoj mreži brze pruge Beograd - Novi Sad kod Nove Pazove ukradene su, u ponedeljak uveče, "čvrste tačke" kontaktne mreže na sva četiri koloseka, zbog čega su na delu između Stare i Nove Pazove uvedene lagane vožnje, a resorni ministar Tomislav Momirović poručio je da država neće tolerisati uništavanje železnice.

"Na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad besprizorni kriminalci su izvršili delo teške krađe i napravili imovinsku štetu za srpske železnice i državu Srbiju, rekao je ministar Momirović nakon obilaska železničke stanice Nova Pazova.

"Ovakvi postupci ne samo da su nas naterali da smanjimo brzinu vožnje sa 200 kilometara na čas na 20 kilometara na čas, već izazivaju ogromnu opasnost po bezbednost svih učesnika u saobraćaju ugrozazvajući na stotine života, kao i redovno odvijanje železničkog saobraćaja", upozorio je Momirović.

MGSI/Đorđe Krstić

 

Poručio je da država Srbija neće tolerisati takve akte.

"Nećemo dozvoliti da kriminalci ugrožavaju železničku imovinu, nećemo dozvoliti da bilo ko pljačka ono što su naši radnici izgradili teškom mukom, ono što su naši građani finansirali i država će imati snage da se suoči sa ovim problemom, da sve ljude koji su učestvovali u ovom kriminalnom aktu privede pravdi i da odgovaraju za počinjeno delo", naglasio je Momirović.

U tom ministarstvu podsećaju da je Zakon o železnici predvideo da se za uništenje, oštećenje ili krađu delova železničke infrastrukture, bez obzira na njihovu količinu i vrednost može izreći kazna zatvora od tri meseca do pet godina.
U slučaju da neko lice zbog toga bude teško povređeno ili se načini imovinska šteta velikih razmera, kazna zatvora je od jedne do osam godina, navode iz Ministarstva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija