Aktuelno

Srbijavode: Naložena sanacija mosta u Ovčar Banji

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2022

-

16:29

Srbijavode: Naložena sanacija mosta u Ovčar Banji
Srbijavode: Naložena sanacija mosta u Ovčar Banji - Copyright OzonPress/Goran Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Javno vodoprivredno preduzeće "Srbijavode" saopštilo je danas da je naložena sanacija visećeg mosta u Ovčar Banji koji se urušio, uz napomenu da taj most ne spada u nadležnost tog preduzeća.

"Imajući u vidu konstantovana oštećenja, saglasno odredbama Zakona o planiranju i izgradnji, naložena je sanacija predmetnog mosta koji predstavlja deo putne infrastrukture i ne spada u nadležnosti 'Srbijavode'", navodi se u saopštenju.

Podseća se da je nadležnost tog preduzeća utvrđena Zakonom o vodama, dok je Zakonom o vodama propisano da javno vodoprivredno preduzeće u okviru svojih nadležnosti upravlja vodnim objektima za uređenje vodotoka i za zaštitu od poplava na vodama prvog reda i vodnim objektima za odvodnjavanje koji su u javnoj svojini.

Dodaje se da u skladu sa navedenim "Srbijavode" organizuje i sprovodi mere i radove u odbrani od poplava (od spoljnih i unutrašnjih voda i zagušenja ledom) na vodama prvog reda i na sistemima za odvodnjavanje u javnoj svojini, u skladu sa Opštim i Operativnim planom za odbranu od poplava.

U vezi sa navodima gde se pominje da su se meštani sela Vidova i uprava grada Čačka obraćali preduzeću "Srbijavode" radi sanacije mosta, saopšteno je da su se 14. marta 2016. godine meštani sela Vidova obraćali sa zahtevom za sanaciju urušene leve obale Zapadne Morave.

To, kako se dodaje, u ovom slučaju nije lokacija koja se pominje u navodima, nalazi se na udaljenosti od 6,2 kilometara nizvodno i ne odnosi se na most koji, dodaje se, po Zakonu o vodama nije i ne može biti predmet rada "Srbijavode", kao i ostalih 3.000 mostova u Srbiji.

"Ovom prilikom izražavamo najdublje žaljenje zbog tragično izgubljenih života i najiskrenije saučešće ožalošćenim porodicama", dodaje se u saopštenju.

Dve žene poginule su kada je 13. oktobra pukao viseći pešački most preko Zapadne Morave u Ovčar banji, a troje povređenih je zadobilo teške povrede.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija