Aktuelno

Amonijak i dalje curi iz jedne cisterne, preduzete mere: Troje dece na bolničkom lečenju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/12/2022

-

07:50

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Pirotu je sinoć proglašena vanredna situacija nakon što se prevrnuo vagon koji je prevozio amonijak nakon čega je došlo do curenja. Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kazao je danas da amonijak i dalje curi iz jedne cisterne, a da merenja pokazuju da je u Pirotu koncentracija amonijaka na nuli dok je na mestu nesreća i dalje visoka. Stanovnicima ovog grada se ipak ne savetuje izlazak iz kuće i otvaranje prozora. U prethodnoj noći 44 osobe zatražilo je lekarsku pomoć zbog simptoma trovanja.

Kako je saopšteno nakon današnjeg sastanka Kriznog štaba, deca ni danas neće ići u vrtiće i škole, dok će se nastava u školama odvijati u popodnevnoj smeni online. Takođe, preporuka je da se ne izlazi napolje bez preke potrebe.

Ministar građevinarstva Goran Vesić saopštio je danas da ova situacija zahteva vanredno reagovanje, kao i da je jutros oformljena komisija koja će prikupiti izveštaje dve inspekcije - inspekcije za opasne materije i inspekcije za železnički saobraćaj koja će utvrditi kako je došlo do nesreće i ko je odgovoran.

"Meni ne treba izveštaj da vam kažem da sam siguran da je delimično problem u stanju infrastrukture, ali to treba i neko zvanično da kaže. Videćemo da li je bilo pretovarivanja, da li je postojao razmak koji je postojao po zakonu... Naravno da će kada bude završen rad komisije, izveštaj biti objavljen, kao i mere koje ćemo preduzeti", rekao je Vesić.

U UKC Niš, tokom većeri i noći do sada je zbrinuto ukupno 15 pacijenata, 12 odraslih i troje dece nakon što je juče nakon prevrtanja vagona došlo do curenja amonijaka koji je prevozio. Prema poslednjem izveštaju lekara od jutros u šest časova, svi pacijenti su trenutno stabilni, vitalnih parametara i nisu životno ugroženi.

Jedna osoba je u Pirotu sinoć preminula, a u pitanju je čovek koji je sleteo automobilom u jarak i bio kardiološki pacijent. Vojkan Rančić, pomoćnik direktora Opšte bolnice u Pirotu kaže da uzrok smrti još nije poznat, iako je čovek na mestu nesreće bio izložen amonijaku u vazduhu.

Zbog curenja amonijaka u Nišavu i Štab za vanredne situacije u Beloj Palanci doneo je naredbu da se voda iz gradskog vodovoda preventivno ne koristi za piće i pripremu hrane do dobijanja zvaničnih rezultata o ispitivanju vode od strane Zavoda za javno zdravlje Pirot, koji se očekuju danas u prepodnevnim časovima. Obaveštavaju se i vlasnici poljoprivrednih gazdinstava da ne koriste vodu iz reke Nišave za navodnjavanje poljoprivrednih zasada do daljeg - saopštavaju iz Opštine.

Vasić: Četiri cisterne i dalje van šina

U izjavi Tanjugu naveo je da su ekipe Sektora za  vanredne situacije na mestu incidenta, da su četiri cisterne van šina, da nijedna nije završila u reci i da je polovina zapremine amonijaka iscurela iz te jedne cistrne.

"Očekujemo dalje instrukcije, da li možde da se izvrši zaptivanje ili će u jednom trenutku krenuti pomeranje tih cisterni", rekao je za Tanjug gradonačelnik Pirota Vladan Vasić i dodao da su dalji koraci da se vidi kako će se dalje postupati.

"Važno je da ljudi što manje izlaze iz kuće, iako je situacija sa amonijakom po merenjima u Pirotu nula, ali da se naročito izbegava prilaz tom delu terena na petlji Pirot - zapada. Policija je blokirala autoput", rekao je gradonačelnik.

Dodao je da treba utvrditi koje su inspekcije nadležne, kakva je situacija na terenu i kako će se ona odvijati tokom dana i najavio da će biti održan sastanak o merama koji će preduzeti.

Vasić ističe da današnje najavljene visoke temperature vazduha ne idu u prilog situaciji.

"Imamo i podatke iz zdravstvenog centra, svi koji su potražili medicinsku pomoć su u dobrom stanju. Nekoliko ih je zadržano na daljem ispitivanju u Pirotu, a nekoliko ih je zadržano u Nišu, a po informacijama iz zdravstvenog centra svi su van životne opasnosti", naglasio je gradonačelnik Pirota.

Dodao je da mu je javljeno da je jedna osoba preminula u toku noći, ali s obzirom da se radi o srčanom bolesniku, kako je rekao, ne zna se još šta je tačan uzrok smrti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

S druge strane, vodosnabdevanje Niša, koji se nalazi dalje nizvodno na toku Nišave, nije ugroženo.

"Snabdevanje Niša je uredno, jer vode u izvorištima i rezervoarima ima dovoljno. Iz preventivnih razloga isključena je sa mreže fabrika vode u Nišu i nalivanja vode iz izvorišta Medijana", saopštavaju iz Grada.

U saopštenju se navodi da prvi uzroci vode pokazuju da voda u Nišavi u Nišu nije kontaminirana, a JKP „Naisus“ preduzima sve preventivne mere i redovnu kontrolu vode koju će od jutra kontrolisati i Institut za javno zdravlje.

Vesić: Tri godine se čeka na rekonstrukciju pruge

Ministar građevine i saobraćaja Goran Vesić danas je u Pirotu kazao da građani Pirota nemaju razloga za zabrinutost i da je situacija pod kontrolom.

Merenja koncentracije amonijaka u vazduhu u gradskom jezgru, koja su vršena na pet lokacija, pokazala su da nema prisustva amonijaka, ali je koncentracija povećana kako se približava mestu akcidenta, koje je nekoliko kilometara udaljeno od grada, rekao je Vesić.

U Pirotu je inače u toku sednica Štaba za vanredne situacije nakon sinoćnog akcidenta kada je došlo do curenja amonijaka iz cisterne koja je bila deo kompozicije voza koji je ispao iz šina.

Razloga za paniku nema, ali građani moraju da budu oprezni jer situacija još nije potpuno sanirana, kazao je ministar Vesić.

Naveo je da je izvesno da su razlozi za akcident u lošoj železničkoj infrastrukturi, s obzirom da su se na ovoj deonici često dešavale ranije slične nesreće, doduše nije bilo curenja amonijaka.

Tanjug/Aleksandar Ćirić

 

Tri godine se čeka na rekonstrukciju ove pruge, 2018. godine je potpisana rekonstrukcija, a tek sada je raspisan tender. Moraćemo da ispitamo zašto je to tako, poručio je Vesić, koji je pohvalio reakciju policije, vatrogasaca i Gradske uprave, tačnije Štaba za vanredne situacije Grada Pirota.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Ivan Divac izjavio je da će inspektori Odeljenja za inspekcijske poslove transporta opasnih roba resornog ministarstva danas biti na terenu, u Pirotu, i preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti kako bi se utvrdilo da li je bilo nepravilnosti prilikom transporta amonijaka iz Bugarske za Šabac.

Divac je naveo da su preduzeća “Infrastruktura železnice Srbije” i “Srbija kargo” formirali zajedničku komisiju koja će utvrditi uzrok nesreće, do koje je došlo u nedelju uveče kada se vagon sa amonijakom prevrnuo na pruzi između Pirota i Staničenja, a gas iscureo u atomosferu, saopštilo je resorno ministarstvo.

Resorno ministarstvo prati situaciju u Pirotu, nadležni u pripravnosti

 Iz Ministarstva zaštite životne sredine saopštili su danas, povodom izlivanja amonijaka iz cisterne između Pirota i Bele Palanke, da se prati situaciju na terenu i da su nadležni u pripravnosti kako bi posledice na životnu sredinu bile minimalne.  

Merenja trenutnih zagađujućih materija kao i monitoring, na terenu sprovode Institut za metalurgiju iz Bora i Agencija za zaštitu životne sredine.

Inspekcija zaštite životne sredine je u pripravnosti i u saradnji sa svim relevantnim organima i institucijama,  javnost će biti obaveštena o svim nalazima istrage i narednim koracima u cilju minimizacije posledica po životnu sredinu.

Preusmeravanje saobraćaja sa auto-puta kod Pirota i Bele Palanke

Zbog obustave saobraćaja na auto-putu E-80, zbog akcidenta sa amonijakom, na deonici petlja Pirot zapad - petlja Bela Palanka i na državnom Pirot - Bela Palanka, saobraćaj se sa auto-puta preusmerava, preneo je Auto-moto savez Srbije.

Ministar građevinarstva Goran Vesić rekao je da autoput danas neće biti pušten u rad.

"Da bi se to dogodilo mora da istekne amonijak, a posle toga da se rade merenja. Tek kada se utvrdi da nema koncentracije amonijaka, on će biti pušten u rad", rekao je Vesić na konferenciji za medije.

Saobraćaj se sa auto-putu preusmerava na sledeći način:

- vozila koja dolaze iz smera Niša koriste isključenje na petlji Pirot istok,

- vozila koja dolaze iz smera graničnog prelaza Gradina koriste isključenje napetlji Bela Palanka, i dalje se usmeravaju na alternativni putni pravac Bela Palanka - Pirot, preko mesta Ponor.

Prinskrin/RTS

 

Veljković: O posledicama po zemljište i vodu ćemo razmišljati u narednim nedeljama

Dušan Veljković, profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu u razgovoru za Euronews Srbija kaže da je velika koncentracija amonijaka dospela u vazduh, a da bi jedina veća katastrofa bila da se on zapalio.

"U pitanju je opasna materija. Amonijak je korozivna supstanca koja se dobro rastrvara u vodi i prvoi što primećujemo od simptoma jeste nadražaj disajnih organa i sluzokože, potom bol u grudima, dolazi do kašlja. Ali, ono što se javi u prvih 24 do 48 sati je problem koji ćemo imati", ističe Veljković.

Kako kaže, ono o čemu ćemo razmišljati u narednim danima i nedeljama jeste šta će biti sa amonijakom koji je dospeo u zemljište i podzemne vode.

"Ukoliko govorimo o amonijaku u gasovitom stanju on će iz meteoroloških razloga biti rasut u vremenskom periodu koji se meri satima i danima. Ono što završi u vodi, ako je reka koja brzo teče u pitanju, biće relativno brzo uklonjeno, ali će ostati posledice po živi svet. Amonijak menja Ph vrednost vode - blago kisele vode postaju jako bazne, a to nije sredina u kojoj mnogi organizmi mogu da opstanu. Osim toga, amonijak može da istisne kiseonik iz vode, pa deo organizama može da ugine", objašnjava Veljković.

Euronews

Dobra stvar je što amonijak nije toliko toksičan po zemljište je se, na kraju krajeva koristi i kao veštačko đubrivo u svojim jedinjenjima, stoga ne bi trebalo da izazove veća oštećenja, kaže Veljković.

"Pretpostavljam da ćemo sada samo čekati da vetar i meteorološki uslovi reše problem vazuha. Amonijak privlači vlagu iz vazduha, zato smo videli onu maglu juče u Pirotu. Ali, to nije uobičajeno i potrebno je neko vreme kao sa svakom drugom maglom da se taj problem reši. Što se tiče vode u narednih nekoliko dana ili nedelja, amonijak koji je dospeo u vodu će otići, ali će biti potrebno vreme", zaključuje.

Gradski štab: Kako se ponašati u slučaju curenja amonijaka

Pirot plus onlajn je preneo saopštenje Gradskog štaba za vanredne situacije o ponašanju u slučaju curenja amonijaka.

"Hodom napustiti ugroženu zonu ili stan kretanjem normalno u odnosu na pravac kretanja oblaka na udaljenost od jednog kilometra", navodi se u saopštenju.

"Ako je otrovni oblak veoma blizu, stan ne napuštati, već preduzeti mere njegove hermetizacije, zatvaranja prozora i vrata, kretanje po stanu svesti na minimum, pripremiti maske sa tamponima od gaze ili druge tkanine. Voditi računa da ne dospe u vodotokove (reni bunari, crpišta, reke, potoci itd, obzirom da je već u koncentranciji od 0.3 mg/l opasan za ribe i planktone", navodi Gradski štab.

"Izbegavati upotrebu vode za piće sa otvorenih nalazišta i javnih česmi, obzirom da se oblak amonijaka lako rasvara u vodi pa postoji mogućnost da se na ovaj način amonijak unese u organizam", preporučuje se građanima.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

 

 

Komentari (1)

Dusan

26.12.2022 08:06

vozila koja dolaze iz smera Niša koriste isključenje na petlji Pirot istok, - vozila koja dolaze iz smera graničnog prelaza Gradina koriste isključenje napetlji Bela Palanka, i dalje se usmeravaju na alternativni putni pravac Bela Palanka - Pirot, preko mesta Ponor. Trebalo bi obrnuto. Iz smera nisa koriste petlju na Beloj Palanci, a iz smera granicnog prelaza petlju Pirot istok.

Srbija