Aktuelno

U 2022. godini iz saobraćaja isključeno više od 61.500 alkoholisanih vozača - apel na oprez u vožnji tokom praznika

Komentari

Autor: Tanjug

31/12/2022

-

19:02

U 2022. godini iz saobraćaja isključeno više od 61.500 alkoholisanih vozača - apel na oprez u vožnji tokom praznika
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije Slaviša Lakićević rekao je za Tanjug da je tokom 2022. godine zabeležen povećan broj vozača koji su vozili pod dejstvom alkohola ili droge u odnosu na prethodne godine.

"Više od 61.500 vozača isključeno je iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom alkohola. Što se tiče psihoaktivnih supstanci isključeno je više od 2.535 vozača", rekao je Lakićević.

Dodaje da je u svakoj šestoj nesreći sa smrtnim ishodom učestvovala osoba koja je upravljala vozilom pod dejstvom alkohola.

Čak 75 nesreća su izazvali vozači pod dejstvom alkohola, a u tim nesrećama je poginulo oko 90 lica”, naglašava Lakićević.

Sagovornik Tanjuga kaže da je 11 vozača je pod dejstvom droge izazvalo saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom i dodaje da je u tim nesrećama poginulo 11 ljudi.

Upozorava da je uoči Nove godine i Božića, zbog praznične atmosrfere i povećanog intenziteta saobraćaja, na ulicama veći broj vozača koji konzumira alkohol ili psihoaktivne supstance.

"Ono što saobraćajna policija svakako radi u prazničnom periodu jeste povećanje kontrole i pokrivanje najkritičnijih i najprometnijih putnih pravaca, gde se trudimo da našim prisustvom pre svega delujemo preventivno, a nakon toga represivno i da u kontroli saobraćaja iskuljučimo sve vozače koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci", rekao je Lakićević.

Otkriveno više prekršaja nego prošle godine

Naglašava da je ove godine policija otkrila 1.300.000 prekršaja u kontroli saobraćaja, što je, kako je rekao, značajno više u odnosu na isti period prošle godine.

"Otkrili smo oko 500.000 vozača koji su prekoračili brzinu kretanja vozila, oko 40.000 vozača koji su nepropisno preticali što je uvećanje za 40 odsto. Otkrili smo negde oko 2.700 prekršaja nasilničke vožnje, što je za 12 odsto više nego prošle godine. I otkrili smo negde oko 190.000 prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa", rekao je Lakićević.

Ističe da svi parametri ukazuju da u ovoj godini postoji više otkrivanja prekršaja, i ocenjuje da postojeće mere nisu dale dovoljne rezultate i da je u saobraćaju i dalje veliki broj poginulih.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Naglašava da će MUP Srbije i saobraćajna policija i naredne godine pristupom na terenu pokušati da stvore povoljan ambijent za sve učesnike u saobraćaju, prisustvom i kontrolom saobraćaja na svim kritičnim deonicama i putnim pravcima, gde se očekuje povećani intenzitet saobraćaja.

"Videli smo ove godine koji su najčešći prekršaji - pre svega brzina, nekorišćenje sigurnosnih pojaseva, upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola i pshihoaktivnih supstanci. To su prekršaji koji najčešće dovode do izazivanja saobraćajnih nesreća i njihovih najtežIh posledica. Tako da ćemo naš rad usmeriti na otkrivanje tih prekršaja", naglašava Lakićević.

Dodaje, da je veliki broj prekršaja otkriven u neposrednoj kontroli saobraćaja.

"Policijski službenici MUP-a dali su ogroman napor i želim da im se zahvalim na uloženom trudu i radu, i da apelujem na sve učesnike u saobraćaju da svojim ponašanjem doprinesu očuvanju povoljnog stanja bezbednosti na našim putevima", zaključuje Lakićević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija