Aktuelno

Slučaj u Nišu uznemirio javnost: Prijava o navodnom grupnom silovanju - više pitanja nego odgovora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/01/2023

-

18:08

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Više je pitanja nego odogovora u vezi slučaja navodnog grupnog silovanja u Nišu koje je u uoči dočeka Nove godine niškoj policiji i Hitnoj pomoći prijavila dvadesetosmogodišnja Leskovčanka. Kako je preneo portal "Rešetka", devojka je ispričala da je krajem decembra napadnuta u toaletu jednog ugostiteljskog objekta.

Tačnije, ona navodi da je bila žrtva četvorice muškaraca za koje kaže da su je silovali. Prema pisanju ovog portala, ona se nakon toga uputila u stan, odakle je najpre pozvala drugaricu, a zatim i Hitnu pomoć gde su je, navodno, uputili da ceo slučaj prijavi policiji. Kada je policija sitgla do njenog stana, ona nije mogla da otvori vrata, pa su policajci morali da ih obiju.

U niškoj policiji su za Euronews Srbija potvrdili da im je slučaj prijavljen i naveli da su odmah postuili po prijavi.

"Pripadnici MUP-a su odmah po prijavi da je, kako se sumnja, u kasnim večernjim satima 30. decembra, izvršeno krivično delo silovanje nad dvadesetosmogodišnjom ženskom osobom, preduzeli su sve mere i radnje iz svoje nadležnosti, radi utvrđivanja svih okolnosti i činjenica prijavljenog događaja", navodi se u saopštenju niške policije.

Kako kažu, oni su obavili razgovor sa žrtvom, izvršili uviđaj u ugostiteljskom objektu, koji je naveden kao mesto događaja, kao i u njenom stanu gde je zatečena. Dodaju da su sa oba mesta uzeti predmeti koji su poslati na veštačenje.

"Policija je, takođe, obavila razgovor sa zaposlenima u navedenom ugostiteljskom objektu, kao i sa osobama, za koje postoje indicije da mogu biti povezane sa ovim slučajem. Prikupljene informacije dostavljene su Višem javnom tužilaštvu u Nišu na dalju nadležnost", dodaju iz policije.

Iz tužilaštva su za Euronews Srbija potvrdili da je policija njima prijavila slučaj 30. decembra, ali se, prema njihovo saopštenju sa druge strane uočava da se događaj desio pet dana pre prijave - tačnije 25. decembra.

"Više javno tužilaštvo u Nišu obavešteno je 30. decembra o događaju od 25. decembra, u vezi koga se preduzimaju potrebne provere svih okolnosti u okviru predistražnog postupka. S obzirom na fazu u kojoj se predmet nalazi i činjenicu da je dostavljen policijski izveštaj o prikupljenim obaveštenjima, za sada ne možemo saopštavati bliže informacije radi zaštite interesa postupka", navodi se u saopštenju tužilaštva.

Ova saopštenja dolaze posle višednevnog odsustva zvaničnih informacija iz institucija. Upravo manjak službenih podataka u vezi sa ovim slučajem doveo je do različitih spekulacija i nagađanja na društvenim mrežama. osim toga, na mrežama su se ovim povodom oglasile i žene koje su navele da se zbog nedostatka zavničnih infomacija o ovom slučaju dodatno osećaju nesigurno. Stigle su i kritike na račun tradicionalnih medija, koji, kako navode, ovu priču ne stavljaju u prvi plan.

Dragan Đorđević, predsednik Odbra za ljudska prava i član Saveta za štampu  rekao je za "Danas" da je neophodno da institucije blagovremeno reaguju i obavete javnost o slučaju koji bi mogao da ih uznemiri.

"Nadležne insitucije, pogotovu one koje brinu o bezbednosti građana, i pogotovu u slučajevima koji mogu da uznemire javnost, morale bi pravovremeno i na adekvatan način da saopšte ono što mogu, a vodeći računa o prezumpciji nevinosti i pravima svih aktera. To bi moralo da bude pravilo koje bi između ostalog doprinelo smanjenju tabloidnog i drugog uznemirenja javnosti, kao što se dogodilo u ovom slučaju", rekao je Đorđević.

Zbog svega toga pokret Kreni-promeni pokrenuo je onlajn peticiju kojom se traži od nadležnih da obaveste javnost o slučaju silovanja u Nišu o kojem su izvestili mediji, a do sada je više od 13.000 ljudi potpisalo peticiju.

 
 

 

Komentari (0)

Srbija