Aktuelno

Diskriminacija od strane notara: Mariji koja boluje od cerebralne paralize nije prihvaćen faksimil umesto potpisa

Komentari

Autor: Nataša Kovačev

10/01/2023

-

17:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Viši sud u Novom Sadu ocenio je da je jedan novosadski notar diskriminisao osobu sa cerebralnom paralizom kada nije prihvatio njen faksimil umesto svojeručnog potpisa, odnosno otiska prsta. Reč je o strateškoj parnici koju je pokrenula poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja smatra da je ovakva presuda veoma značajna za sve osobe sa invaliditetom koje ne uspevaju da ostvare svoja zakonom zagarantovana prava.

Od neprijatne situacije koju je Marija Obrovački imala u kancelariji notara prošle su dve godine, ali ona na to iskustvo nije zaboravila. Ovih dana novinski naslovi su joj dodatno osvežili sećanja. Tako je saznala da je sud doneo odluku, odnosno da je ono što je prošla jasno nazvao diskriminacijom.

"Oni su odbijali da upotrebe moj pečat, sa izgovorom da je, kako se to kaže, davanje otiska navodno po zakonu obavezno", rekla je marija za Euronews Srbija govoreći o tome šta se zapravo dogodilo. 

Kod notara je otišla jer je trebalo da overi izjavu da živi sama. To je procedura koju prolazi svake godine da bi mogla da koristi uslugu personalne asistencije. Marija ima cerebralnu paralizu. Otežano govori, a faksimil, odnosno pečat sa ugraviranim potpisom, koristi jer ne može svojeručno da se potpiše, niti može lako da opusti ruku kako bi ostavila otisak prsta.

"Ja neću da se osećam bezvredno u tim situacijama i da me neko ignoriše. Ja sam tu, ja postojim", istakla je ona.

Prekršena dva zakona

U Marijinom slučaju, notar je prekršio dva zakona – o zabrani diskriminacije i o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom. Marija kaže – to se lako može izbeći, upućivanjem službenika u zakonska prava građana. 

"Tek kad sam počela da radim videla sam koji su to strašni problemi sa kojima se oni suočavaju. To je generalno pitanje celog društva, znači ne njihovo, moje ili samo vaše. Problem je sistemski i ja lično ne vidim da se nazire neko rešenje", kaže njena personalna asistentkinja Marija Jovanović.

Na degradirajući odnos nailaze svuda - u javnom prevozu, pošti, u domu zdravlja, dodaje ona. Da će doneta presuda po strateškoj parnici bar nešto promeniti, nada se poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

"Ovo je pobeda pravde i ravnopravnosti u ovom pogledu i poruka zapravo svima da je ovakvo ponašanje nedozvoljeno, da predstavlja diskriminaciju i da ne postoji nijedan razlog da se ne omogući korišćenje pečata sa ugraviranim potpisom za one naše građane koji nisu u mogućnosti da koriste ruke za potpisivanje", rekla je Brankica Janković.

Diskriminacija osoba sa invaliditetom najčešća je na tržištu rada ili pred organima javne vlasti, kaže poverenica. U toku je još nekoliko strateških parnica koje su pokrenuli, među kojima se jedna odnosi na decu sa invaliditetom. I ona su diskriminisana. U ovom slučaju, od sopstvenih lokalnih samouprava.

Komentari (0)

Srbija