Aktuelno

Protest advokata ispred suda u Novom Sadu zbog pritvaranja kolege

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2023

-

23:46

Protest advokata ispred suda u Novom Sadu zbog pritvaranja kolege
Osnovni sud u Novom Sadu - Copyright ns.os.sud.rs

veličina teksta

Aa Aa

Ispred Osnovnog suda u Novom Sadu grupa advokata iz Advokatske komore Beograda pridružila se večeras kolegama iz Advokatske komore Vojvodine koji protestuju zbog pritvaranja beogradskog advokata Čedomira Kokanovića.

Kokanović je jutros lišen slobode u Novom Sadu pošto mu je novosadski sud odredio pritvor u decembru prošle godine jer se nije odazivao pozivima za suđenje po privatnoj tužbi za krivično delo uvreda, a koju je protiv njega podneo predsednik AKV Vladimir Beljanski.

Prema rečima advokata koji protestuju, reč je o kršenju niza zakonskih procedura, a posebno napominju da se nikad nije  dogodilo da sud odredi pritvor u predmetu po privatnoj krivičnoj tužbi. Advokat Aleksandar Petrović je za Tanjug rekao da se dvadesetak advokata nalazi ispred suda i da traže sastanak sa dežurnim sudijom, koji prema rečima stražara nije u sudu. 

Od dežurnog sudije traže da hitno odluči o pritvoru, jer je, kako tvrdi Petrović, prilikom hapšenja došlo do kršenja procedura. 

"Nisu smeli da pritvore advokata, a da o tome ne obaveste Advokatsku komoru Beograda čiji je Kokanović član", rekao je Petrović i dodao da je reč o lišavanju slobode mimo zakona. 

Takođe je najavio da će predstavnici AKB sutra doći na protest nakon hitnog sastanaka koji je zakazan povodom ovog hapšenja.

Komentari (0)

Srbija