Aktuelno

Snežna mećava na Kopaoniku, vremenske nepogode prave probleme širom Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/02/2023

-

22:57

Snežna mećava na Kopaoniku, vremenske nepogode prave probleme širom Srbije
Snežna mećava na Kopaoniku, vremenske nepogode prave probleme širom Srbije - Copyright Prinstscreen YouTube/infoKOP

veličina teksta

Aa Aa

Prava snežna mećava pogodila je Kopaonik gde trenutno boravi veliki broj domaćih i stranih turista u jeku zimske ski-sezone. Otežan je i saobraćaj, a trenutno je neprohodan prilaz Kopaoniku preko Brzeća i najverovatnije će tako ostati tokom cele noći i jutra, javlja portal Infokop. Dodaje se i da su Skijališta Srbije pomagala skijačima da se izvuku iz mećave, ranije u toku dana.

"Prema informacijama koje smo dobili od Kruševacputa, zbog neadekvatne zimske opreme, a usled jakog nevremena i olujnog vetra koji stvara nanose, nekoliko automobila (uključujući i jedan autobus) je trenutno zaglavljeno na prilazu Kopaoniku preko Brzeća. Mehanizacija je na terenu i čiste sporne deonice"

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by InfoKOP (@infokop)

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije angažovani su na otklanjanju posledica nastalih usled vremenskih nepogoda koje je danas zahvatilo teritoriju Republike Srbije.

Ukupno 90 vatrogasaca-spasilaca sa 38 vozila iz Beograda, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Pančeva, Niša, Sombora, Valjeva, Jagodine, Užica i Smedereva do sada su bili su angažovani na 41 intervenciji asistenciji ekipama hitne pomoći, izvlačenju vozila koja su sletela sa puta ili su zavejana, kao i na uklanjanju palih stabala i delova krovova.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Kako javlja reporter Euronews Srbija, putni pravac Novi Pazar- Sjenica takođe je zatvoren za saobraćaj zbog jakog snega koji pada neprestano. Uz sneg duva jak vetar što stvara i dodatne nanose. Ekipa PU Novi Pazar ne dozvoljava prolaz ka Sjenici zbog bezbednosnih razloga.

"Trenutno su svi putevi ka Kopaoniku neprohodni zbog oborenih drveća i većih smetova snega. Vatrogasci-spasioci angažovani su na evakuaciji lica na putnom pravcu Sjenica-Novi Pazar u mestu Brnjica, kao i na pružanju pomoći nadležnim putnim preduzećima pri otklanjanju palog drveća radi što bržeg uspostavljanja saobraćaja na tom putnom pravcu i smanjenju rizika od posledica snežnog nevremena po naše građane", navode iz MUP-a.

 

Sneg od podneva pada na i čitavom području opštine Ivanjica praćen jakim vetrom, u planinskom području ima ga i do pola metra, a kritična situacija je na putu Preko Brdo-Odvraćenica gde su usled jakih snežnih padavina ostala u smetu zarobljena tri automobila. Predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović potrvrdio je za Tanjug da su skijaši uspešno oslobođeni.

Mitrović je za Tanjug kazao da je u samom gradskom jezgru snežni pokrivač od oko 10 centimetara što, kako dodaje, nije mnogo za ovo doba godine, dok je na Goliji snežni prekrivač prešao nekih pola metra. "Ali, problem nam prave jak vetar i snežni nanosi koji se javljaju na kontantnim deonicama i relacijama", kazao je Mitrović i dodao da je to preko brda u Vraćenicama - pravac ka Dugoj poljani i pravac ka Novom Pazaru.

Upozorenje i za građane Novog Sada

Nakon udara olujnog vetra koji je zahvatio Novi Sad, tokom celog dana nadležne službe su na terenu i preduzimaju sve odgovarajuće mere na sanaciji štete, kako bi se obezbedilo nesmetano funkcionicanje u gradu.

Upozoravaju se građani da je, prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, i dalje na snazi narandžasti meteoalarm i mogući udari jakog vetra.

"Apelujemo na sugrađane da paze prilikom prolaska pored drveća, zaštitnih ograda oko gradilišta i svih prepreka koje se nalaze na javnoj površini, a koje usled nevremena mogu da ih povrede ili padnu na njih. Sve pojave vezane za posledice udara vetra, građani mogu prijaviti na dežurni telefon Komunalne milicije 021/4872-544, koja će obavestiti javno-komunalna preduzeća i ostale gradske službe da otklone prepreke sa javnih površina", navodi se u saopštenju Kabineta gradonačelnika.

Lista neprohodnih puteva u Srbiji

Iz MUP-a apeluju da se građani mole da ne kreću na put, posebno na putnim pravcima koji su neprohodni i to:

I B-29 Aljinovići - Sjenica - Novi Pazar, II A-199 Novi Pazar - Deževa - Šaronje -Odvraćenica, II A-211 Brzeće - Kopaonik (Jaram), II A-197 Kumanica - Preko Brdo - Duga Poljana, II A-198 Odvraćenica - Preko Brdo, II A-198 Raška - Kuti – Odvraćenica, II A-201 Vrbnica - granica Srbioje sa Crnom Gorom (Vrbnica), II A-202 Sjenica - Raždaginja - Buđevo - Karajukića Bunari - Suvi Do - Leskova - Velje Polje – Tutin i II B-356 Srasla Bukva - Srezojevci - Trbušani (Komuna).

Podsetimo, u Srbiji je na snazi narandžasti meteoalarm, koji označava opasno vreme. Kiša i susnežica padaju u nižim predelima, a na planinama sneg, što je dodatno povećalo visinu snežnog pokrivača. Olujni severni vetar duva u Vojvodini, povremeno brzinom i preko 70 km/h, dok je nešto slabijim intenzitetom južno od Save i Dunava.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da će biti vetrovito sa jakim i olujnim severozapadnim vetrom sa udarima od 17 do 24 metara u sekundi, ponegde i sa udarima orkanske jačine, odnosno preko 24 metra u sekundi.

 

Komentari (0)

Srbija