Aktuelno

"Krov nad glavom": Opština Palilula preuzima dug žene koja je bila primorana da plaća Infostan i nakon što je iseljena

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Blic

13/02/2023

-

17:28

"Krov nad glavom": Opština Palilula preuzima dug žene koja je bila primorana da plaća Infostan i nakon što je iseljena
Gradska opština Palilula - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Gradska opština Palilula i JKP Infostan će platiti dug za Infostan koji je Dobrinka Ilić bila primorana da plaća za stan iz kog ju je opština iselila 2010. godine, navodi se u saopštenju združene akcije "Krov nad glavom".

Kako podsećaju Dobrinka Ilić (70) bila primorana da plaća račune i da joj se godinama gomilaju dugovi za stan iz kog je iseljena još 2010. godine. Kako su naveli, predsednik Gradske opštine Palilula Miroslav Ivanović je inicirao sastanak nadležnih službi opštine i JKP Infostan sa Dobrinkom i predstavnicima organizacije "Krov nad glavom". 

"Čelnici opštine su prihvatili da su delom odgovorni za to što Dobrinka godinama nije mogla da se odjavi sa adrese sa koje je iseljena, i što je godinama plaćala račune za Lnfostan koje nije napravila. Zato su predložili da JKP Infostan napravi reprogram duga, koji će opština potom platiti, što je JKP Infostan prihvatio. Dokumenta o reprogramu i preuzimanju duga su potpisana u petak, a predstavnici Gradske opštine Palilula su obećali da će narednih dana organizovati sastanak i sa pravobraniocem, kako bismo rešili i problem duga za sudske troškove, koji je Dobrinka dobrim delom platila, a na koji se i dalje gomilaju kamate. O realizaciji ovog obećanja ćemo naknadno izvestiti javnost", navodi se u saopštenju ove organizacije.

Dodaju da se nadaju da će i druge lokalne samouprave, javna preduzeća i ostali veliki poverioci u Srbiji slediti primer Gradske opštine Palilula i početi, kako kažu, da se odgovornije ponašaju prema građanima koji jedva preživljavaju pod teretom nerazumnih i nelegitimnih dugova.

Podsetimo, Dobrinka Ilić je 2011. godine prinudno iseljena iz stana u Kornatskoj 8, po predlogu Opštine Palilula nakon izgubljenog parničnog postupka o kupovini stana, nakon čega se preselila u roditeljsku kuću kod Grocke. Prema ranijem pisanju Blica, stan je onda prešao u vlasništvo opštine Palilua, ali su računu ostali na Dobrinkino ime pa joj je došao na naplatu dug od 750.000 dinara za troškove koja ona nije napravila.

Blic navodi da je ovoj penzionerki mesečno skidana polovina novca od penzije koja iznosi 13.000 dinara. Kako je ranije navela Združena akcija "Za krov nad glavom" u svom saopštenju Dobrinka Ilić tako malu pezniju ima jer firma u kojoj je radila nije uplaćivala doprinose tokom devedestih godina, kada je otišla i u stečaj.

Ona je ranije objasnila da je njena porodica imala stanarsko pravo na stan ali da je izgubila parnični postupak za otkup stana protiv Opštine Palilula, nakon čega je iseljena iz njega.

"Nakon mog iseljenja JKP Infostan tehnologije je nastavio da ispostavlja mesečne račune na moje ime za navedeni stan, o čemu ja nisam bila obaveštena", rekla je i navela da je za sve  to saznala 2015. godine kada su počela da joj stižu rešenja o izvršenju od izvršitelja, povodom utuženih dugova od strane JKP "Infostana tehnologije".

Navela je da je više puta odlazila u JKP "Infostan i tehnologije", da su je tamo upućivali na Opštinu Palilulu, a odatle ponovo slali u "Infostan". Kaže da kada se obratila Upravi za javne prihode oni su joj otpisali poreski dug kada im je obajsnila situaciju. Međutim, nakon toga Opština Palilula pokušala je i zaplenu Dobrinkinog jedinog preostalog doma – porodične kuće u selu Pudarci.

Komentari (0)

Srbija