Aktuelno

Prekinuto suđenje Belivukovoj grupi zbog ponašanja advokata odbrane

Komentari

Autor: Tanjug

20/02/2023

-

13:00

Prekinuto suđenje Belivukovoj grupi zbog ponašanja advokata odbrane
Suđenje pripadnicima organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, dovedeni su jutros u Specijalni sud u Beogradu, gde im se nastavlja suđenje za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje. 

Međutim, glavni pretres na suđenju organizovanoj kriminalnoj grupi prekinut je ubrzo posle pauze, zbog toga što je predsednica sudskog veća Vinka Beraha ponašanje branilaca okrivljenih, koji su protestovali zbog načina izvođenja dokaza iz policijskog fotoeleborata, okarakterisala kao neprimereno.

Advokati su protestovali, objašnjavajući da je način izvođenja dokaza protivan Zakonom o krivičnom postupku, jer se radi pre nego što su saslušania ostala dvojica svedoka - okrivljenih, Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević, a ne da se to radi samo na davanju iskaza Srđana Lalića.

Oni su istakli da je nejasno u kojoj fazi se sada nalazi glavni pretres i da se okrivljenom - saradniku Laliću ne može predočavati nešto što nije dokazna radnja, jer "dokaz koji nije izveden na glavnom prretresu zakonski ne postoji".

Predsednica veća je objašnjavala da su fotografije Uprave kriminalističke policije prilikom ulaska u "bunker" na stadionu Partizana i kuću u Ritopeku deo uviđaja i nastale na licu mesta i da se o njima ne može polemisati.

Posebna polemika je bila oko prizemlja kuće, jer su branioci objašnjavali da Lalić o njima ne može da se izjašnjava, jer tamo nije, prema optužnici, počinjeno nijedno ubistvo. Beraha je odbila sve predloge branilaca, na što su oni burno reagovali, neki ustajali sa mesta i ostajali da stoje, ne poštujući njen nalog da sednu.

Nekoliko advokata je opomenula, a Ivani Ostojić je, nakon opomene, izrekla i novčanu kaznu od 100.000 dinara, na šta je ona odgovorila"Boli me uvo" i "Sram te bilo", nakon čega je glavni pretres prekinut. Nastavak pretresa je u utorak u 9:30.

Komentari (0)

Srbija