Aktuelno

Svedočenje Hrvatina: MIljković i Belivuk su sumnjali da je osumnjičeni vođa "Vračaraca" planirao njihovo ubistvo

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2023

-

16:10

Svedočenje Hrvatina: MIljković i Belivuk su sumnjali da je osumnjičeni vođa "Vračaraca" planirao njihovo ubistvo
Svedočenje Hrvatina: MIljković i Belivuk su sumnjali da je osumnjičeni vođa "Vračaraca" planirao njihovo ubistvo - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu je ispitivanjem okrivljenog-saradnika Bojana Hrvatina nastavljeno suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivukka i Marka Miljkovića, čiji se pripadnici potvrđenom optužnicom terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Hrvatin je, odgovarajući na pitanja Miljkovića, rekao da su Miljković i Belivuk u jednom trenutku posumnjali da Nikola Vušović, inače osumnjičeni vođa grupe "Vračarci", koji je u bekstvu, planirao ubistvo Miljkovića i Belivuka, što je kasnije kako je kazao Hrvatin "ispeglao" vođa kavačkog klana Radoje Zvicer.

"Posle ubistva Nikole Mitića uhapšena je neka grupa u kući u Velikom ili Malom Mokrom Lugu, zbog čega je Belivuk posumnjao da je Vušović angažovao te ljude da pucaju u nas. Malo je falilo da krenemo na Vušovića", naveo je Hrvatin.

Hrvatin je kazao da su mu pripadnici grupe ispričali da je  "Zemo" 95 odsto bio zaslužan što su Belivuk, Miljković i Nebojša Janković uspeli da otmu Mileta Radulovića Kapetana.

Okrivljeni-saradnik je pričajući o otmici i ubistvu Mitića, rekao da su pripadnici grupe imali saznanja da ih "Salvatore" opservira iz stana u Humskoj koji gleda na ulaz u restoran na stadionu FK Partizan gde su pripadnici Belivukove grupe često boravili.

"Salvatore" je, kako je ispričao Hrvatin, momak uhapšen na putu ka Raškoj sa pištoljem i kokainom, a da su pripadnici grupe pričali kako se "sam uhapsio" jer je znao da Belivuk i Miljković znaju da ih je opservirao.

Takođe, prema Hrvatinom rečima, "Salvatore" je sarađivao sa Aleksandrom Šarcem, koji je kasnije ranjen u tržnom centru Ušće, a nakon nekoliko dana je podlegao povredamo.

"Treća smena"

Hrvatin je rekao da je Nikola Mitić nakon otmice priznao da je radio za Lazara Vukićevića, za čije ubistvo se takođe tereti ta grupa. Odgovarajući na pitanja Miljkovića rekao je da su pre Mitićeve otmice bili na ručku u jednom restoranu, gde su odlučili na koji način će da se kreću po gradu kako bi uhvatili muškarca za kog su sumnjali da ih prati.

U jednom trenutku, kako je kazao Hrvatin, uočili su crni automobil marke "Honda" i utvrdili da ih prati nakon čega su uhvatili Mitića i odveli ga na stadion FK Partizan. Mitić im je tada, prema saznjima Hrvatina, priznao da radi za Vukićevića sa kojim se čuo preko kriptovane aplikacije "Skaj".

Hrvatin je kazao da je i on zatim stigao na stadion, te da je Miljković bio ispred kancelarije sa Mitićevim telefonom, dok je Mitić bio u kancelariji. Odgovarajući na Miljkovićeva pitanja rekao je "znam da si ti sa Mitićevog telefona slao glasovne poruke Lazaru Vukićeviću i da si rekao nekada smo bili dobri, a sad radiš sa Aleksandrom Šarcem i škaljarskim smećarima" dodajući da je mu je Miljković pričao kako je pre bio dobar sa Vukićevićem.

Hrvatin je zatim otišao sa stadiona, nakon čega ga je, kako tvrdi, Miljković pitao da li želi da radi "treću smenu, da čuva ovog što je otet", na šta je Hrvatin pristao i sačekao Nikolu Spasojevića koji ga je odvezao do kuće u Ritopeku.

Okrivljeni-saradnik je ponovo detaljno objasnio na koji način su pripadnici grupe komadali telo kako bi ga pripremili za industrijsku mašinu za mlevenje mesa. Prema Hrvatinom tvrdnjama, komadanje tela je trajalo oko sat i po vremena, nakon čega je pomogao optuženom Vladu Draganiću da očisti skrivenu prostoriju.

"Cedićemo te Bojane do zadnjeg dana"

Miljković je u jednom trenutku pitao Hrvatina kojom rukom je Draganić ubacivao na šta je rekao da nije primentio, nakon čega je Miljković pitao Hrvatina "kada bih ti rekao da Draganić nema dva prsta na levoj ruci šta bi mi ti odgovorio" na šta je Hrvatin rekao "ne znam nisam obraćao pažnju".

Odgovarajući na Miljkovićeva pitanja, Hrvatin je rekao da je od pripadnika ovog klana saznao da je Mile Radulović Kapetan preuzeo poslove škaljaraca, nakon ubistva Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini i Alana Kožara  i Damira Hadzića na Krfu.

Hrvatin je zatim odgovarao na pitanja o otmici Mileta Radulovića Kapetana i ubistvima Damira Hodžića i Adisa Spahića, navodeći da je Miljkvić slao slike na grupu ubijenog Hodzića kako leži na kauču prekriven šarenim čaršafom.

Pored slika Hodzića, Hrvatin je rekao da je  Miljković poslao i sliku vezanog Radulovića na podu u kući sa cigarom u ustima i paklicom malbora pored njega.

Hrvatin je pričajući o uništavanju automobila "fiat doblo" rekao da je Nikola Vušović zvani Dzoni sa Vračara nakon hapšenja Belivuka i Miljkovića, napravio grupu u kojoj je,pored Hrvatina bio i Dušan Jovanović Giba, Vladimir Vojinović i Dario Đorđević Dekster i organizovali da se uništi taj auto kao i "bmv" koji je Miljkvić koristio a koji je pripadao ubijenom Zdravku Radojeviću.

Sudija je Miljkovića nakon pauze upozorila da ne može okrivljenog-saradnika da optužuje da laže, a Miljković je tokom danasnjeg suđenja u jednom trenutku rekao Hrvatinu "cedićemo te Bojane do zadnjeg dana".

Hrvatin je rekao da su pripadnici grupe bili "profesionalci i nisu išli na porodice pripadnika suparničke grupe".

Odgovarajući na pitanja Miljkovića, Hrvatin je naveo da su pripadnici klana bili kivni na Zdravka Radojevića jer je pretio porodici Marka Budmira, dok mu je njegov rođeni brat Miloš Budimir bio kum.

Hrvatin je rekao, kao i okrivljeni-saradnik Srđan Lalić, da kada je Belivuk rekao "braćo ko će da ga ubije" ( Radojevića), Miloš Budimir rekao "neću ja kum mi je" nakon čega ga je Belivuk ubio sekirom. 

Pre Radojevićevog ubistva, kako je kazao Hrvatin ,braća Budimir su mu rekli "ti ćeš najbolje proći zbog žene i dece, drugi su gore prošli", kao i vi "vidi gde si ti a gde smo mi".

Hrvatin je naveo da je nakon što su pripadnici grupe "pokupili " Radojevićeva kola, nekretnine i kamaete, njemu dali 10.000 evra.

Nastavak suđenja je u petak u 14:30 časova.

Pre Hrvatina svoja saznanja o krivičnim delima za koja se grupa sumnjiči je ispričao okrivljeni-saradnik Srđan Lalić. Nakon Hrvatina očekuju se izlaganja okrivljenog-saradnika Nikole Spasojevića. Svedoci okrivljeni su pristali da za kazne zatvora od 14,15 i 18 godina govore o zločinima koje je grupa počinila.

Komentari (0)

Srbija