Aktuelno

Papić i Pandur negirali optužbe na početku suđenja za iskorišćavanje službenog položaja

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2023

-

14:25

Papić i Pandur negirali optužbe na početku suđenja za iskorišćavanje službenog položaja
Papić na sudu, avgust 2022. - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

U Višem sudu u Beogradu danas su Goran Papić i Branislav Pandur negirali optužbe da su u noći između 11. i 12. septembra 2020. godine, kao starešine u Službi za borbu protiv organizovanog kriminla (SBPOK) MUP-a Srbije, iskorišćavanjem svojih službenih položaja, sprečili hapšenje i procesuiranje pripadnika kriminalne grupe N.K.

Obojica su se kratko izjasnili da nisu krivi za krivična dela za koja se terete.  Nakon toga, u uvodnom izlaganju, postupajuća tužiteljka je navela da ostaje pri svim navodima iz optužnice, kao i da predlože nekoliko novih dokaza. 

Tužilaštvo smatra da se dokazima potkrrtpljuje optužni predlog kojim se Papić tereti za trgovinu uticajem, dok se Pandur tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja. 

Takođe, tužiteljka je dodala da će dokazati da je Papić uticao da se N.K. ne odredi zadržavanje i da mu se privremeno ne oduzmu predmeti. 

Pošto je tužiteljka predložio sudu nove doksze odbrana je zatražila odlaganje kako bi se upoznali sa njima. 

Na početku suđenja braniteljka Pandura je zatražila od suda da se isključi javnost sa ovog suđenja, zbog čega će sudija tražiti od MUP-a da se izjasni da li bi svedočenjem Pandura ili nekog od svedoka bili ugroženi interesi MUP-a ili nacionalna bezbednost. 

Advokatica Pandura je rekla da u trenutku izvršenja dela za koje je optužen radio u SBPOK-u na predmetima koji nase oznaku “strogo poverljivo” zbog čega smatra da javnost ne bi trebalo da sazna detalje ovog i mozda nekih predmeta koji su u toku.

Tokom izlaganja tužiteljke navedeno je da se protiv Papića vodi još jedan krivični postupak pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu, a Papić je rekao da misli da mu se na teret stavlja krivično delo zlostavljanje i mučenje. 

Sledeće suđenje zakazano je za 24.maj.  

Šta se stavlja na teret Papiću i Panduru?

Papiću se optužnim predlogom Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu na teret stavlja krivično delo trgovina uticajem, a Panduru zloupotreba službenog položaja.    

Papić se sumnjiči da je u noći privođenja N.K. u SBPOK, pod sumnjom da se bavi prodajom narkotika, uticao na svoje podređene da se N.K. pusti na slobodu, navodeći da ga poznaje od ranije i da je privedeni samo majstor kod kojeg on popravlja kola, iako je znao da je N.K. lice za koje su postojala operativna saznanja da je član kriminalne grupe koja se u dužem periodu bavi prodajom narkotika. 

Branislav Pandur je, kako se sumnja, iskoristio svoj položaj kao šef Odseka za sprečavanje krijumčarenja droge i pozvao dežurnog zamenika Višeg javnog tužioca u Beogradu kojem je rekao neistinitu informaciju da je N.K. "pod merama" Tužilaštva za organizovani kriminal i da bi njegovim zadržavanjem bila upropašćena operativna obrada SBPOK, iako je znao da to nije tačno. 

Na taj način okrivljeni su N.K. pribavili korist, tako što su sprecili da mu se odredi zadržavanje do 48 sati, kao i da mu se vrate prethodno oduzeti predmeti – pa su tako onemogucili veštacenje sadržaja mobilnih telefona, pretres vozila i DNK veštačenje oduzetog novca i veštacenje prisustva opojnih droga na novcu.

N.K. je uhapšen u avgustu 2021. godine zbog nedozvoljene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, kada Papić nije više bio u SBOPOK-u , a nedavno je protiv njega potvrđena i optužnica.

Inače, Viši sud u Beogradu osudio je Papića 22. avgusta na kaznu zatvora od godinu i četiri meseca jer je u aprilu 2020. godine urgirao da se istog dana vrati zaplenjeno blindirano vozilo Marku Miljkoviću, sada optuzenom za organizovanje kriminalne grupe i niz teških krivicnih dela.

Apelacioni sud u Beogradu mu je povećao kaznu za osam meseci i pravosnažno ga osudio na kaznu zatvora od dve godine. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija