Aktuelno

Poništena dozvola za izgradnju MHE na Rupskoj reci zbog koje su protestovali u Dadincu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/04/2023

-

18:28

Poništena dozvola za izgradnju MHE na Rupskoj reci zbog koje su protestovali u Dadincu
Poništena dozvola za izgradnju MHE na Rupskoj reci zbog koje su protestovali u Dadincu - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na inicijativu opštine Vlasotince, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pokrenulo je nadzor, nakon koga je poništilo građevinsku dozvolu za izgradnju mini hidroelektrane Besko na Rupskoj reci, saopštila je danas opština Vlasotince.

Kako se navodi u saopštenju, resorno Ministarstvo je poništilo konačno rešenje o izmeni građevinske dozvole, kojim je izmenjena građevinska dozvola za izgradnju mini hidroelektrane "Besko" na Rupskoj reci kod Vlasotinca, sa mašinskom zgradom i vodozahvatom investitora ''Water Green Energy'' iz Kumareva, nakon što je tokom nadzora utvrdilo da izdato rešenje sadrži pravne nedostatke, odnosno da je pravno neizvršivo.

Predsednik opštine Vlasotince Bratislav Petrović rekao je da je potez Ministarstva usledio kao rezultat zajedničkih nastojanja da se donese najbolja odluka, u interesu građana, navodi se u saopštenju.

"Lokalna samouprava je sve vreme otvoreno komunicirala sa građanima i institucijama, trudeći se da se nađe rešenje za problem koji su meštani iskazali", rekao je Petrović.

On je poručio da, zahvaljujući konačnom odgovoru resornog ministarstva, koje je doprinelo rešenju situacije vezane za gradnju MHE Besko, prestaje potreba da građani svoj protest izražavaju na barikadama, na kojima su više od 100 dana.

Euronews

 

Kako se navodi na sajtu inicijative Pravo na vodu, planirana mini hidroelektrana bi bila treća na Rupskoj reci. Njenom izgradnjom  bi skoro čitav tok završio u cevi, čime bi se uništio živi svet i ugrozilo se vodosnabdevanje više od 15.000 ljudi.

"Ministarstvo je odlučilo kako je jedino i bilo moguće, jer ova građevinska dozvola nije ni pravno utemeljena, niti je izgradnja treće mini hidroelektrane na Rupskoj reci u javnom interesu", kaže Žaklina Živković iz inicijative Pravo na vodu i dodaje: "da je ekološki pokret odneo još jednu pobedu, zahvaljujući velikoj solidarnosti, istrajnosti i posvećenoj borbi za prirodna dobra, po čemu treba da bude inspiracija svima“.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija