Aktuelno

Tužilaštvo: Odbačena prijava Danijele Štajnfeld protiv Branislava Lečića, odluka još nije pravosnažna

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/07/2021

-

10:36

Tužilaštvo: Odbačena prijava Danijele Štajnfeld protiv Branislava Lečića,  odluka još nije pravosnažna
Tužilaštvo: Odbačena prijava Danijele Štajnfeld protiv Branislava Lečića, odluka još nije pravosnažna - Copyright Printscreen YouTube/Insajder Video

veličina teksta

Aa Aa

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je prijavu glumice Danijele Štajnfeld protiv glumca Branislava Lečića, potvrđeno je za Euronews Srbija u tužilaštvu.

Portparolka tužilaštva Ivana Rakočević navodi da odluka o odbacivanju nije pravosnažna jer Štajnfeldova ima pravo da na nju uloži prigovor.

Kao razloge za odbacivanje prijave, iz tužilaštva navode to da ne postoji osnovana sumnja da je krivično delo izvršeno.

Advokat Štajnfeldove, Božo Prelević, potvrđuje za Euronews Srbija da odluka postoji ali nije pravosnažna. Najavio je i da će sigurno uložiti prigovor.

U toku predistražnog postupka obavljeni su razgovori sa Danijelom Štajnfeld i Branislavom Lečićem, pribavljena je kopija dokumentarnog filma "Zaceli me", autorke Danijele Štajnfeld, kao i CD na kome se nalazi originalni glas osobe iz pomenutog filma, navode iz tužilaštva.

Takođe, prikupljena je i medicinska dokumentacija o lečenju Danijele Štajnfeld, a takođe su i obavljeni razgovori sa brojnim licima koja bi eventualno mogla imati posredna saznanja o spornom događaju, s obzirom da neposrednih očevidaca nije bilo.

Cenjena je i predstavka Merime Isaković, koja je dostavljena Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Štajnfeld: Ne moram nikome ništa da dokazujem

Danijela Štajnfeld se oglasila sa nekoliko objava na Instagramu. U jednoj je navela: "Ja ne moram nikom ništa da dokazujem. Ja želim da žrtve imaju slobodu da prijave nasilje i pravo na podršku. I jedna žrtva je previše, a ima ih nebrojeno. To mora da prestane. Zato ja neću stati". 

Danijela Štajnfeld u martu je podnela krivičnu prijavu protiv Branislava Lečića. Ona ga je optužila da ju je 2012. godine silovao, a da su u  u vreme kada su zajedno radili na jednoj predstavi.

Prošle godine je, u svom dokumentarnom filmu, navela da ju je silovao neko iz filmske industrije u Srbiji.

U početku nije želela da navede identitet tog kolege, ali je, naposletku, u martu ove godine to učinila.

I Štajnfeldova i Lečić su saslušani u tužilaštvu u martu, a Lečić je tom prilikom negirao optužbe.

Lečićevi advokati: Očekivana pravda

Advokatski tim Branislava Lečića saopštio je da je vest o odbačaju krivične prijave Danijele Štajnfeld protiv Lečića zbog navodnog silovanja očekivana pravda, te ukazuju da u prilog tome poseduju dokaze koji nisu prezentovani javnosti ali jesu državnim organima.

"Iako u ovom trenutku nemamo uvid u obrazloženje rešenja o odbačaju krivične prijave, ukazujemo javnosti da su sve izjave g-đe Danijele Štajnfeld međusobom kontradiktorne i da sve medijske interpretacije obiluju nelogičnostima", navodi se u saopštenju.

Samo postupanje i ponašanje Štajnfeld, koja se, kako smatraju Lačićevi advokati, kao obrazovana glumica čija karijera direktno zavisi od popularnosti, obratila najpre medijima, izradila film sa sobom u glavnoj ulozi, radila na popularnosti tog filma, samo po sebi ukazuje "na motivisanost koja je, najblaže rečeno, veoma neuobičajena, a svakako neviđena kod navodnih ''žrtava silovanja''.

Punomoćnici Lečića ističu da osim dokaza koji su do sada medijski interpretirani – postoje i drugi dokazi koji nepobitno ukazuju na činjenicu da Lečić sa navodima Štajnfild nema ništa.

Navode i da ti dokazi još nisu prezentovani javnosti, ali da jesu državnim organima, "a među njima je i onaj iz kog proističe da se sa audio snimkom koji je javnosti prezentovan – pre prezentacije sečenjem i pakovanjem manipulisalo".

“A pri tom još postoje i dokazi značajniji i važniji od tog“, navodi se u saopštenju.

Advokati su napomenuli da se, shodno zakonu, eventualno rešenje o odbačaju krivične prijave ne dostavlja nikome drugom sem podnosiocu krivične prijave.

“Kako Lečić nema nikakvo drugo svojstvo sem svojstvo građanina, to nam rešenje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu nije ni dostavljeno, iz kog razloga u ovom trenutku nemamo uvide u njegovo obrazloženje, ali ćemo tražiti odobrenje tužilaštva da nam rešenje bude dostavljeno. Ukoliko je medijska informacija tačna, Branislav Lečić, njegova porodica, prijatelji, poslovni saradnici, ali i njegovi advokati, odbačaj krivične prijave doživljavaju kao čekanu pravdu”, navode advokati poznatog glumca.

Lečić: Ne osećam se kao pobednik

Lečić je u saopštenju za javnost rekao da se "šteta koja je naneta njemu, njegovoj porodici i prijateljima, nikada i nikako ne može nadoknaditi". Naveo je da se ne oseća kao pobednik. 

On je ocenio da je nenadoknadiva šteta naneta i svim, kako kaže, pravim žrtvama nasilja u našoj zemlji i regionu.

"Nakon ovakvog epiloga imaće još manje smelosti da se za pomoć obrate nadležnim institucijama. Razloge zbog kojih se sve ovo desilo baš meni još uvek ne mogu da razumem, niti mogu da razumem motive onih koji su me osudili pre nego je bilo kakav postupak protiv mene i pokrenut. Iako sam pred policijom i tužilaštvom imao status građanina, a ne optuženog niti čak osumnjičenog, mnogi su požurili da iznesu završnu reč i donesu osuđujuću presudu", naveo je Lečić.

Istakao je da je jako zabrinut zbog opšteg stanja u društvu i pozvao javnost, a pre svega medije i ostale koji imaju uticaj na javno mnjenje, da ubuduće više pažnje obrate na pretpostavku nevinosti, kao jedno od osnovnih ljudskih prava, a sve kako se, kako je naveo, više nikome ne bi dogodilo da bude osuđen pre suđenja.

Komentari (0)

Srbija