Aktuelno

Gašić: Zločin u Priboju nije etnički i verski motivisan, predsednik opštine: Što pre uhapsiti policajca ubicu

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2023

-

15:30

Gašić: Zločin u Priboju nije etnički i verski motivisan, predsednik opštine: Što pre uhapsiti policajca ubicu
Gašić: Zločin u Priboju nije etnički i verski motivisan, predsednik opštine: Što pre uhapsiti policajca ubicu - Copyright Tanjug/Branko Lukić

veličina teksta

Aa Aa

U vrlo teškom trenutku za Srbiju zbog svih nemilih događaja koji su zadesili našu zemlju u prethodnom periodu, pa tako i ovaj događaj u Priboju, doveo je do uznemirenosti u narodu, rekao je danas posle sastanka u Priboju ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

"Najviše rukovodstvo Ministarstva unutrašnjih poslova imalo je sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave i poltičkim strankama, zbog ovog nemilog događaja koji je, nažalost, izvršio policajac. Ono što je zajednički imenitelj svega, jeste da ovo nema ni versku ni političku konotaciju, već je nemili događaj koji je rezultirao odlaskom jednog mladog i dobrog čoveka. Ministarstvo izvršava sve radnje i mere kako bi izvršilac bio izveden pravdi. Sve naše organizacione jedinicu su od prvog momenta aktivno uključene. Uhapšeni su svi pomagači lica koje je izvršilo zločin, i tu nema pardona ni prema kome ko pomaže ljudima koji izvrše bilo koje krivično delo”, kazao je Gašić.

Prema njegovim rečima, ono što je poražavajuće, jeste da pripadnik ministarstva unutrašnjih poslova i kada je na dužnosti i van nje, mora da bude jednako posvećen očuvanju bezbednosti svih građana i ne sme sebi da dozvoli ovako krivično delo.

Predsednik Opštine Priboj Lazar Rvović je rekao da očekuju da počinilac bude što pre uhapšen. 

"Na sastanku smo otvorili niz tema, i nama to znači kao maloj sredini. Složili smo se svi da zločin nije nacionalno i verski motivisan i očekujemo da što pre počinilac bude uhapšen", rekao je predsednik opštine Priboj.

"Meni je žao kada je Priboj po ovim vestima prisutan u medijima, umesto da govorimo o investicijama koje će ove godine biti rekordne. Svi znamo da je Priboj primer dobrih međunacionalnih odnosa, ali ne možete izolovati i uticati na različite portale i novinare koji su motivisani iz dugih razloga, da šire određene dezinformacije i unose negativnu energiju u jednu dobru i pristojnu sredinu”, rekao je Rvović.

Prof. dr Rejhan Kurtović, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i potpredsednik SPP, istakao je da se u Priboju u ovom trenutku podjednako teško osećaju pripadnici bošnjačkog i srpskog naroda i da niko ne želi da ovaj nemili događaj naruši dobre međunacionalne odnose između Srba i Bošnjaka na ovim prostorima.

„Danas su predstavnici političkih stranaka u Priboju pokazali visok nivo svesti i spremni su da daju doprinos u smirivanju situacije. Složni su u tome da treba da se osude i kazne svi izgredi i negativne stvari koje su se dešavale i koje se na žalost i dalje dešavaju", rekao je Kurtović.

"Dolazak ministar Gašića sa celim policijskim vrhom, od direktora policije, do načelnika UKP-a i načelnika PU Prijepolje ohrabruje, kao i stavljanje svih policijskih kapaciteta na raspolaganje u rasvetljivanju ovog krivičnog dela i hapšenju ubice. Želimo da poručimo da zločin nema svoju naciju, veru, kao i da ne treba generalizovati stvari i podvoditi celokupnu policiju pod ovaj negativni događaj”, kazao je Kurtović.

On je istakao da su svi složni u želji da pokažu visok nivo svesti kada je u pitanju očuvanje međunacionalnih odnosa, ali isto tako i visoku odlučnost da se suzbije svaki vid kriminaliteta na ovom prostoru.

„Jedan mladi život niko ne može vratiti i to je teška situacija kako za porodicu poginulog tako i za celo društvo. Međutim, iz ovog događaja moramo izvući konkretne pouke, da učinimo sve što je do nas da zlo koje živi u pojedincima u određenom društvu mora biti kažnjeno, sankcionisano i da zajedno kao društvo i ljudi koji živimo na ovim prostorima damo sve od sebe da se takvi pojedinci kazne, da se osude njihova ponašanja i da se ne dozvoli da se bilo ko ponaša na takav način”, rekao je Kurtović.

Tanjug/Branko Lukić

 

On je naglasio da je Priboj multinacionalna sredina i apelovao na većinsko srpsko stanovništvo da pokaže veći nivo senzibiliteta prema pripadnicima bošnjačkog naroda, da se zajednički rešavaju određeni problemi i to na nivoima poštovanja, tolerancije i suživota uz kulturu dijaloga i poštovanja različitosti.

„Mi smo kao politički akteri koji deluju na ovim prostorima spremni da damo sve od sebe, ali zahtevamo i od svih nadležnih državnih instanci da svi oni koji narušavaju dobre međunacionalne odnose, čine određena krivična dela, šire versku i nacionalnu mržnju i netrpeljivost budu procesuirani i adekvatno kažnjeni. Nije dovoljno da identifikujemo određene stvari, da kažemo da znamo da to postoji, važno je da i tužilački i pravosudni organi sprovedu postupak do kraja i da sva lica koja su u prethodnom periodu učinila određena krivična dela ili dovela do destabilizacije ovog prostora budu adekvatno kažnjena”, kazao je Kurtović.

On je izrazio očekivanje da će ubica što pre biti priveden licu pravde i da će biti izrečena najteža sankcija, ali isto tako da će i njegovi pomagači prilikom bekstva biti adekvatno kažnjeni.

Kurtović je istakao da Bošnjaci u Srbiji veruju u institucije sistema, pre svega jer je više puta svojim odnosom i boravkom na ovim prostorima predsednik Aleksandar Vučić pokazao koliko mu je stalo da se Bošnjaci u Sandžaku, da se osećaju kao integralni deo ove države i budu ravnopravni građani, o čemu govore i velike investicije u Priboju, Sjenici, Novom Pazaru i drugim gradovima u kojima Bošnjaci žive.

Predsednik Opštinskog odbora Sandžačko demokratske partije u Priboju dr Jasminko Toskić složio se da je zajednički zaključak sastanka da ovaj tragični događaj, surovo ubistvo, nije bilo etnički motivisano.

„Sa tim smo svi saglasni kao i dobar deo građana Priboja sa kojima sam bio u kontaktu. Ono što nam je ministar Gašić danas prezentovao da je MUP angažovao sve jedinice za pronalazak počinioca i rasvetljavanju kompletnog dela. Nadamo se skorom razrešenju. Ono što smo mi u Sandžačko demokratskoj partije u Priboju tražili jeste da se pojača prisustvo Bošnjaka u organima MUP-a čisto radi pojačanja osećaja sigurnosti u Priboju”, kazao je dr Toskić.

Predsednik Opštinskog odbora Stranke pravde i pomirenja za Priboj Fahrudin Alagić se takođe složio da incident koji se desio, gde je mlad čovek izgubio život, nije nacionalno motivisan.

„Naravno podignute su određene tenzije koje su doprineli razni portali sa raznim pisanjima često netačnim navodima. Mi u Priboju znamo kako ćemo reagovati i kako da se uzavrele strasti smire i povrati mirnoća u svakodnevni život. Mi živimo jednim normalnim životom, komunikacija između Srba i Bošnjake je normalni, sa više nego dobrim odnosima. Ovaj događaj ne sme to da poremeti”, rekao je Alagić.

Komentari (0)

Srbija