Aktuelno

Institut za javno zdravlje Kosova: U vodi u Dečanima nađene bakterije koje bi mogle da dovedu do zagađenja

Komentari

Autor: Kossev

15/07/2021

-

16:33

Institut za javno zdravlje Kosova: U vodi u Dečanima nađene bakterije koje bi mogle da dovedu do zagađenja
Institut za javno zdravlje Kosova: U vodi u Dečanima nađene bakterije koje bi mogle da dovedu do zagađenja - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski institut za javno zdravlje indentifikovao je laboratorijskim ispitivanjima više bakterija koje bi mogle da „daju indikacije“ da je zagađena pijaća voda u selima opštine Dečani, saopšteno je danas iz ovog instituta, a prenosi Kossev.

Kosovski institut za javno zdravlje potvrdio je danas da su uzeti uzorci vode za piće iz vodovodne mreže u Dečanima, nakon što se 11. jula veći broj stanovnika javio zdravstvenim institucijama žaleći se na dijareju i povraćanje. Nakon uzrokovanja vode izvršene su fizičko-hemijske i mikrobiološke analize.

„Ove analize su rezultirale dozvoljenim ograničenjima u skladu sa parametrima utvrđenim u UA 16/2012. Rezultati analiza pokazali su da ne postoje ostaci hlora, dok su mikrobiološke analize vode zadovoljile standarde vode za piće“, navodi se u saopštenju ovog instituta.

Međutim, kako se dodaje u saopštenju, potom su identifikovane pojedine bakterije koje bi mogle da da dovedu do zagađenja vode.

„Nastavljeno je laboratorijsko istraživanje uzoraka na terenu i u laboratorijama za mikrobiologiju NIJZ. Na osnovu uzoraka vode uzetih dana 12. 07. 2021 iz regiona Dečana, nakon uzgoja na terenu hranjenjem putem tehnike identifikacije MALDI-ToF u laboratorija NIJZK Priština, identifikovano je nekoliko bakterija koje mogu da daju indikacije za zagađenje pijaće vode“, naveli su.

Precizirali su da su u toku mikrobiološka ispitivanja uzoraka dobijenih od pacijenata sa znacima infekcije gastrointestinalnog trakta, a radi otkrivanja različitih virusnih, bakterijskih i drugih patogena.

Navode i da timovi NIJZ Kosova nastavljaju da rade na terenu s ciljem pronalaženja uzroka epidemije.

Ovaj Institut je ujedno izdao preporuke. Naložili su povećanje kontrole sanitarnih, zdravstvenih i ekoloških inspecija, korišćenje vode iz cisterni opštinskog vodovoda, usled nedostatka vode iz vodovodne mreže, snabdevanje stanovnika flaširanom vodom i pripremu hrane.

Takođe su precizirali da nako normalizacije vodosnabdevanja, voda ne bi trebalo da se koristi za piće.

U opštini Dečan je proglašena vanredna situacija zbog velikog broja građana koji su zatražili medicinsku pomoć zbog simptoma trovanja, sa sumnjom da je reč o vodi. 

Preporuka za vas

Kosovski institut za javno zdravlje: Analiza pokazala da voda u Dečanima nije zatrovana

Komentari (0)

Srbija