Aktuelno

Na Staroj planini spašeno troje planinara, među njima i trinaestogodišnja devojčica

Komentari

Autor: Tanjug

11/06/2023

-

14:30

Na Staroj planini spašeno troje planinara, među njima i trinaestogodišnja devojčica
Na Staroj planini spašeno troje planinara, među njima i trinaestogodišnja devojčica - Copyright GSS

veličina teksta

Aa Aa

U dramatičnoj akciji, koja je trajala sinoć od 20 časova do 2.30 ujutru, spasioci Vatrogasno spasilačke čete u Pirotu, uz pomoć pirotskih radio amatera, uspeli su da spasu troje planinara koji su se izgubili na Staroj planini, među kojima je bila i trinaestogodišnja devojčica, kazao je Tanjugu predsednik Radio kluba Pirot Bojan Božić.

"Pozov u pomoć smo dobili oko 20 časpva, od vlasnika restorana Vrelo na Staroj planini, koga je jedan od izgubljenih planinara, inače otac devojčice, uspeo da dobije. Odmah smo alarmirali vatrogasce-spasioce, koji su moćnim kvadovima momentalno krenuli na teren, u noć, po izuzetno teškom i nepredvidivom terenu. Akciju je pomagalo petoro naših članova - radioamatera, a jedan od nas, Dragan Ćirković, je svojim džipom sa specijalnom radio-antenom, praktično predstavljao svojevrstan repetitor i omogućio je nesmetanu komunikaciju radio stanicama", rekao je Božić za Tanjug.

Kaže da je velika sreća da je i otac devojčice imao radio stanicu jer je na području gde su se nalazili mobilna mreža bila vrlo slaba, a telefoni se brzo isprazne i prekine se komunikacija. 

"Ujutru oko 2.30 sati spasioci su uspeli da kvadovima planinare spuste u selo Dojkinci, gde ih je već čekao sanitet koji ih je odvezao u bolnicu gde su zbrinuti, tako da su oni već sada verovatno stigli kući u Kruševac, odakle su došli na Staru planinu", rekao je Božić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija