Aktuelno

Vesić obišao most koji se urušio pod naletom bujice: "Insistiraću da se donese zakon o održavanju mostova"

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2023

-

12:43

Vesić obišao most koji se urušio pod naletom bujice: "Insistiraću da se donese zakon o održavanju mostova"
Goran Vesić - Copyright Grad Čačak/Irena Ranđić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišao je danas lokaciju gde se jutros usled velike količine vode koja se slila u Zapadnu Moravu došlo je do pucanja mosta koji je spajao čačanska sela Mrčajevce i Slatinu i koji je za saobraćaj zabranjen od novembra prošle godine.

Vesić je istakao da je opštinama dat nalog kako da postupaju u vezi sa visećim mostovima, da je konačno uspostavljen red i da se zna tačno kakvo je stanje sa kojim visećim mostom.

"Nažalost, naša infrastruktura nije idealna jer u nju nije ništa ulagano decenijama, ne možete za pet, deset, dvadeset godina popraviti nešto u šta nije ulagano mnogo decenija. Ono što je još veći problem i na čemu ću insistirati kao ministar jeste da se donese zakon o održavanju mostova. Mi smo zemlja u kojoj kad se izgradi infrastruktura nju niko više ne odražava, osim ako nije na nekom putu, pa onda to održavaju recimo 'Putevi Srbije", rekao je Vesić.

 

Vesić je dodao da će biti donet zakon o održavanju putne infrastrukture, jer kako kaže uzalud su mostovi ili putevi ukoliko ih niko ne održava.

"Grad Čačak je u ovom slučaju uradio sve što je mogao da uradi, mi smo od novembra prošle godine zabranili saobraćaj preko ovog mosta, to je odgovorno i onako kako treba da bude. Odmah su tražili novac od mog ministarstva za njegovu rekonstrukciju i tada je bila procena da most prvo treba da se rekonstruiše i izdvojili smo iz budžeta 500 miliona dinara i prebacili na račun grada Čačka kako bi raspisali Javnu nabavku i rekonstruisali ga. U medjuvremenu su radili projekat, čak su počeli i pripremne radove, ali nisu mogli ni da krenu dalje jer su tu u pitanju visoke vode", rekao je Vesić.

Prema rečima gradonačelnika grada Čačka Miluna Todorovića, Grad Čačak nakon jutrošnjeg prolamanja mosta na Moravi za njegovu rekonstrukciju moraće da uradi potpuno nov projekat, a lokalna samouprava učiniće sve da se što pre krene u izgradnju novog mosta, jer prelaznog rešenja nema.

"Nažalost, prelaznog rešenja za ovaj most nema, Morava je ovde veoma brza, veoma plahovita, veoma visoka. Decenijama su ovde rađeni veliki iskopi, dosta šljunka je vađeno iz tog dela Zapadne Morave, tako da je ona u međuvremenu postala mnogo dublja i mnogo brža", naveo je Todorović.

 

Sve o obilnim padavinama i posledicama koje nose, pratite u našem LIVE blogu.

Komentari (0)

Srbija