Aktuelno

POSLEDICE OBILNIH PADAVINA Vanredna situacija u 56 gradova i opština, hitne intervencije u 21 samoupravi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTS, Tanjug

18/06/2023

-

08:44

POSLEDICE OBILNIH PADAVINA Vanredna situacija u 56 gradova i opština, hitne intervencije u 21 samoupravi
Tanjug/MUP Srbije - Copyright Tanjug/MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Vanredna situacija u Srbiji zbog obilnih padavina proglašena je u 56 gradova i opština. Tokom jučerašnjeg dana pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 20 stanovnika, a od 26. maja, ukupno 317. Bujice su oštetile puteve, nosile mostove i pokrenule klizišta i odrone. Poplave su napravile probleme širom Srbije. Od danas se očekuje poboljšanje vremenskih prilika.

Sve o obilnim padavinama i otklanjanju njihovih posledica pratite u našem LIVE blogu

Televizija GEM Lazarevac
19.00 Đurđević: Za kraće vreme dobijamo veće količine padavina

Klimatolog prof. dr Vladimir Đurđević kaže za RTS da su kiše postale intenzivnije, da za kraće vreme dobijamo veće količine padavina, od 30 ili 40 litara po metru kvadratnom, te da su to one padavine na koje upozorava Hidrometeorološki zavod.

"Takvih dana sada ima u proseku dvostruko više nego što je bilo ranije u nekim krajevima, čak i više od toga. Tako da češće dobijamo intenzivne padavine koje su potencijalni rizik od poplava i zbog toga se jednostavno i poplave dešavaju“, rekao je klimatolog Đurđević.

Prema njegovim rečima, fizički razlog za to je što je atmosfera toplija, jer u toplijoj atmosferi može da ima sedam odsto više vodene pare.

"Kapacitet atmosfere da ponese vodenu paru se povećava porastom temperature. Toplija atmosfera, više vodene pare i onda je za očekivati da ćete imati veće količine padavina, a sa druge strane i da će se te padavine dešavati za kraće vreme", objasnio je klimatolog.

Često se dešava i to da vremenski sistemi koji donose kišu ostaju duže iznad našeg prostora, kaže Đurđević i dodaje da onda imamo nekoliko dana za redom sa ekstremnim padavinama. Upozorava da će zbog svega toga biti sve više problema i u budućnosti.

17.57 Sijarto: Spremni smo da pomognemo Srbiji

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto naveo je da Mađarska nudi pomoć Srbiji zbog poplava.

"Naši srpski prijatelji su prethodnih dana pogođeni ozbiljnim poplavama, kiša jednostavno nije prestajala. Zato sam danas razgovarao sa zamenikom premijera Sinišom Malim, kome sam rekao da Mađarska nudi pomoć, jer, nažalost, imamo slično iskustvo sa ovakvom vrstom prirodnih izazova", naveo je Sijarto na svom Fejsbuk nalogu.

On je dodao da ga je srpski kolega informisao da je danas konačno prestala kiša i da se situacija procenjuje.

"Čekamo odgovor iz Beograda sutra, u međuvremenu, spremni smo da pomognemo", istakao je Sijarto.

16.43 U prekidu saobraćaj između Kruševca i Niša

Južna Morava poplavila je poljoprivredna imanja u Đunisu. Zbog velike količine vode ispod železničkog nadvožnjaka u Đunisu, u prekidu je saobraćaj između Kruševca i Niša. Saobraćaj se preusmerava na okolne puteve, javlja RTS.

15.24 Srbijavode: Svih 19 pumpi na terenu

Preduzeće Srbijavode saopštilo je da je i danas svih 19 pumpi velikog kapaciteta na terenu i da se izvlači voda sa delova opština koje su zahvatile poplave. Iz tog preduzeća su naveli da je do sada ta hitna intervencija obavljena u 21 lokalnoj samoupravi.

Dodali su da su „hitne intervencije na oštećenim objektima i saniranje najugroženijih tačaka izvršene u 25 opština na vodotocima prvog i drugog reda“.

Visoke brane i akumulacije za prijem poplavnog talasa, ukupno 43, blagovremeno su ispražnjene i u prethodnih sedam dana one su prihvatile više od 70 miliona kubika vode čime su, kako su naveli, posledice poplavnog talasa značajno ublažene. To preduzeće je navelo da na vodotocima prvog reda, koji su u njihovoj nadležnosti, nije bilo prelivanja i plavljenja.

Veći deo problema desio se na bujičnim potocima i rekama i na neuređenim, odnosno nebranjenim područjima, piše u saopštenju. Redovna odbrana od poplava proglašena je na 211, a vanredna na 487 kilometara u slivovima reka Dunav, Sava, Zapadna, Južna i Velika Morava, Belica, Lepenica, Toplica, Pek, Mlava, Skratež, Đetinja i Jadar.

„Danas sve ide u opadanje i stagnaciju, na vodotocima prvog reda nema nige problema i sada je faza sanacije“, dodali su iz tog preduzeća.

Tanjug/MUP Srbije

 

14.35 Posle povlačenja vode Peka, normalizovan saobraćaj kod Turije

Na putu Lješnica - Turija - Kučevo, u naselju Turija, saobraćaj je normalizovan nakon povlačenja reke Pek, saopštilo je danas Javno preduzeće "Putevi Srbije". Kako se navodi, na putu Debeli Lug - Majdanpek saobraćaj se, nakon uklanjanja odrona, odvija otežano.

Ekipe su na terenu, ističu iz "Puteva Srbije" i apeluju na učesnike u saobraćaju da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu kao i da budu oprezni pri vožnji zbog moguće pojave odrona. 

13.46 Stević: Sprečeno dalje nadiranje reke Peštan kod Lazarevca

Predsednik GO Lazarevac Bojan Stević rekao je da je u toj opštini poplavljeno više od 150 domaćinstava, ali da je sprečeno dalje nadiranje reke Peštan, saopštila je Opština Lazarevac.

Kako je navedeno, voda se polako povlači iz područja koja su bila ugrožena poplavama, prouzrokovanim izlivanjem bujičnih voda iz reka Peštan i Turija.

"U prethodnih 48 sati, ukupno 154 domaćinstava su bila pod udarom nepogode. Od toga voda je poplavila 71 kuću, dok je u 83 poplavila pomoćne objekte i druge delove domaćinstava, garaže, kotlarnice. Potpuno je uništeno 13 velikih plastenika u okviru 13 domaćinstava. To je epilog poplava u opštini Lazarevac u protekla dva dana", istakao je Stević.

Kako je rekao, situacija u toj opštini trenutno je stabilna. 

Tanjug/GO Lazarevac/Katarina Guberinić

 

13.13 Gašić: Pripadnici MUP u tri dana izveli 317 evakuacija i spasavanja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, imali su 821 intervenciju i 317 evakuacija i spasavanja u protekla tri dana, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić u Jagodini, tokom obilaska poplavljene industrijske zone.

"U protekla tri dana je neprekidno angažovano 1.817 naših pripadnika. Nažalost, radili smo i na prevenciji. Tri dana pre ovih velikih padavina naši pripadnici su pokušali, tamo gde imamo indicija da će da dođe do poplavnog talasa, da upozore stanovništvo i sve industrijske zone. Neki to upozorenje ne shvataju ozbiljno“, rekao je ministar.

Kako je navedeno u saopštenju MUP-a, Gašić se zahvalio pripadnicima Sektora za vanredne situacije na ogromnom trudu, koji su neprekidno sa građanima širom Srbije.

"Pedeset šest vanrednih situacija, to je jako puno. Mnogo kiše je palo, preko 100 litara ovde u proteklih 48 sati. Radićemo na prevenciji da možemo da zaštitimo i fabrike i stanovništvo, zgrade, kao i useve, poljoprivredna dobra“, poručio je ministar.

Tanjug/MUP Srbije

 

12.30 Situacija sa poplavama u Čačku i Novom Pazaru stabilizovana

Posle poplava u Čačku i Novom Pazaru, situacija je stabilizovana, voda se povukla, a ekipe javnih komunalnih preduzeća saniraju štetu, javili su danas dopisnici Tanjuga.

"U Novom Pazaru se voda vratila u rečno korito. Kiša je prestala da pada, a vreme je sunčano", javlja dopisnik iz Novog Pazara.

Situacija u Čačku je takođe stabilizovana, pošto je kiša prestala da pada, a voda se vratila u korito Morave.

Kako javlja Tanjugov dopisnik iz Čačka, civilna zaštita prikuplja opremu za odbranu od poplava, a ekipe komunalnog preduzeća saniraju štetu.  Gradski štab za vanredne situacije doneo je prošle noći odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji Novog Pazara zbog obilnih padavina i poplava.

09.58 U Lazarevcu poplavljena 154 domaćinstva 

Poplavama su pogođena i lazarevačka sela. Najviše su stradale mesne zajednice Rupovci, Mali Crljeni, Junkovac i Vreoci. Voda se sada povukla i radi se na sanaciji štete.

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević kaže da su za 48 sati 154 domaćinstva bila pod udarom bujičnih voda od reke Turije i Peštan.

"Od toga u 71 domaćinstvo ušla je voda u same kuće, dok ostatak od 83 su pomoćni objekti", dodaje Stević.

Ističe da će komisije tokom današnjeg dana krenuti u obilazak svih domaćinstava.

"U narednih nekoliko dana ćemo imati kompletnu sliku koja je šteta i tačan broj objekata. Već smo tokom jučerašnjeg dana obišli sve objekte, popisali domaćinstva, tako da bi ubrzali maksimalno rešavanje problema", dodaje Stević.

MUP Srbije

 

08.32 Oštećenje puta Boljevac-Sokobanja zbog padavina, naizmenično propuštanje vozila

Usled oštećenja kolovoza zbog obilnih padavina na putu Bolјevac - Sokobanja, kod mesta Nikolinac, putnička vozila se naizmenično propuštaju, dok je za teretna motorna vozila obustavlјen saobraćaj, saopštilo je danas Javno preduzeće Putevi Srbije.

08.11 Vesić: Novi most u Mrčajevcima do godinu i po dana, u Adranima za četiri meseca

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić  istakao je za RTS, da se od ranije znalo da je most, srušen pod naletom bujice, koji je spajao Slatinu i Mrčajevce, bio u lošem stanju. Kaže da je opština Čačak još 7. novembra prošle godine, zabranila korišćenje tog mosta za sve automobile koji su teži od tri tone. 

Takođe, naveo je  da je prošle godine Vlada Srbije opredelila 500 miliona dinara za rekonstrukciju tog mosta i da će sada biti osiguran novac koji nedostaje za izgradnju novog.

"Vojska je odmah izašla i oni sada izviđuju mogućnost da postave pontonski most kako bi građani koji tu žive mogli da koriste prelaze traktorima. Projektovanje mosta će sigurno trajati tri do četiri meseca, posle toga mora da se krene u izgradnju. Znači to je jednu godinu, godinu i po dana da se izgradi potpuno nov", rekao je ministar. 

Najavio je da rušenje mosta Adranima počinje od ponedeljka. 

"Ovaj most se ruši već od ponedeljka, samo treba neke instalacije da se uklone. Tako da imaju četiri meseca, pošto je to mnogo manji most, je lakše da se to završava. Za četiri meseca će vratiti potpuno nov most", poručio je Vesić.

Grad Čačak/Irena Ranđić

 

08.00 Demirović: Crveni krst trenutno u 24 sredine

Stručni saradnik za delovanje u nesrećama Crvenog krsta Srbije Ranko Demirović kaže za RTS da su trenutno u 24 sredine, kao i da deluje preko 250 jedinica koje su osposobljenje za delovanje u nesrećama.

"Pomogli smo u delu evakuacija gde to bilo potrebno, izvršili zbrinjavanje ljudi. Preksinoć je organizacija Crvenog krsta u Prokuplju formirala jedan privremeni smeštaj za slučaj evakuacije i zbrinjavanja ljudi, kada su prošli bujični vodotoci Crveni krst je izvršio procenu potreba ugroženih ljudi i napravili pakete hrane, higijene", rekao je Demirović.

Pored toga, kaže, pomažu i u saniranju posledica poplava u domaćinstvima.

"U Pomoravskom okrugu su organizacije Crvenog krsta bile poprilično aktivne, pomagale oko pravljenja bedema u Jagodini, delile pomoć u Svilajncu", dodaje.

Ističe i da će nastaviti da pružaju pomoć u zbrinjavanju i oporavku domaćinstava.

07.50 Milenković: Ulazi se u fazu otklanjanja posledica, radi se na crpljenju vode

Miloš Milenković iz Sektora za vanredne situacije MUP-a kaže za RTS da su sve akcije spasavanja i evakuacija uspešno izvedene.

"Tokom jučerašnjeg dana pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 20 stanovnika, a od početka ovog perioda, odnosno 26. maja, ukupno 317. Tako da svi građani koji su direktno bili ugroženi su sada na bezbednom, obezbeđeno im je sve u delu zbrinjavanja i verujemo da će uskoro biti normalizovani i drugi segmenti života – kritične infrastrukture, elektrosnabdevanja i vodosnabdevanja", navodi Milenković.

Ističe da je juče najkritičnije bilo na teritoriji opštine Kučevo, gde je bilo najviše evakuacija.

"Takođe, intenzivno se sada radi na uspostavljanju elektrosnabdevanja u jednoj od fabrika. Grad Kraljevo, Adrani i Grdica, tu smo preventivno evakuisali devet ljudi, a ne smemo zaboraviti da se intenzivno radi i na teritoriji grada Jagodina crpljenje vode kako bi što pre uspostavili elektrosnabdevanje u jednom delu industrijske zone", dodaje Milenković.

Ukazuje da su građani bili vrlo kooperativni, kao i da su slušali uputstva. Navodi i da su obilazili kritične tačke i davali uputstva građanima kako da reaguju.

“Danas su naše ekipe na poplavljenim područjima, a sada se ulazi u fazu otklanjanja posledica i radi se na crpljenju vode“, rekao je Milenković.

07.45 Velika Plana – izlile se Velika Morava, Jasenica i Rača

Velika Morava, Jasenica i Rača su se u protekla 24 sata izlile iz svojih korita i poplavile značajne površine pod oranicama u Velikoj Plani. Kako su rekli nadležni iz JKP "Miloš Mitrović", zahvaljujući dobrom sistemu kanala i njihovom solidnom održavanju nijedna kuća na teritoriji opštine za sada nije poplavljena.

Lokalni atarski putevi nisu prohodni, pa je mehanizaciji bio otežan pristup. Postavljeni su džakovi sa peskom, kako bi se odbranila tri domaćinstva kod hipodroma. Dežurne ekipe i dalje prate situaciju na terenu, kako kažu, noć je protekla mirno.

Komentari (0)

Srbija