Aktuelno

Apelacioni sud odbio izručenje turskog političara Pirogla Ecevita Turskoj

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2023

-

11:19

Apelacioni sud odbio izručenje turskog političara Pirogla Ecevita Turskoj
Apelacioni sud odbio izručenje turskog političara Pirogla Ecevita Turskoj - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je prvostepeno rešenje i odbio izručenje turskog političara Piroglua Ecevita pravosudnim organima Turske radi krivičnog gonjenja. Piroglu je nekadašnji predsednik Socijalističke demokratske partije, bivši direktor Asocijacije za ljudska prava i nekadašnji direktor redakcije političkog časopisa.

Drugostepeni sud je uvažavanjem žalbi okrivljenog i njegovih branilaca preinačio prvostepeno rešenje kojim je bilo utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Ecevita pravosudnim organima Turske okrivljenog, po zamolnici Vrhovnog javnog tužilaštva Silopi Republike Turske od 5. jula, radi krivičnog gonjenja, objavljeno je na sajtu tog suda.

Po oceni Apelacionog suda, nije ispunjena pretpostavka za izručenje jer ne postoji dovoljno dokaza za osnovanu sumnju da je Ecevit izvršio krivična dela zbog kojih se traži njegovo izručenje.

Iz spisa predmeta proizilazi da su dokazi o postojanju osnovane sumnje upravo izjave svedoka, čiji su delovi iskaza selektivno navedeni u obrazloženju optužnog akta, a iz njihove sadržine se ne može utvrditi kada su, na kom mestu i pod kakvim okolnostima radnje koje se okrivljenom stavljaju na teret preduzete, niti su njihovi iskazi dostavljeni u formi u kojoj to zahteva Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Po nalaženju Apelacionog suda nisu dostavljeni dokazi koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje da je okrivljeni izvršio krivična dela za koja se izručenje traži, a kako je to predviđeno Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovorom između Republike Srbije i Republike Turske o izručenju. 

Pri tome, u navedenim optužnim aktima, ni u propratnoj dokumentaciji uz zamolnicu, nije naveden činjenični opis krivičnih dela za koje se okrivljeni tereti, u pogledu mesta, vremena i načina izvršenja svakog od pobrojanih krivičnih dela.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija