Aktuelno

Odloženo pripremno ročište grupi koja se sumnjiči za krijumčarenje kokaina

Komentari

Autor: Tanjug

22/06/2023

-

14:50

Odloženo pripremno ročište grupi koja se sumnjiči za krijumčarenje kokaina
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U Posebnom odeljenju za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu danas je za 7. jul odloženo pripremno ročiste pred početak suđenja devetočlanoj grupi, među kojima su pripadnici MUP-a i BIA, zbog sumnje da su krijumčarili velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

Suđenje je odloženo jer je tužilaštvo iznelo neke nove dokazne predloge sa kojim odbrana treba da se upozna, rekao je za Tanjug branilac Strahinje Kutlešića, Jakša Peković.

S obzirom da na današnje ročište nisu došli branioci prvooptuženog Ljube Milovića i Strahinje Kutlešića, sudija je odlučio da razdvoji postupak u odnosu na njih dvojicu. 

Tužilac je pročitao dispozitiv optužnice i izneo dokazne predloge. 

Inače, njih dvojica se nalaze u bekstvu. 

Pripremno ročiste koje je bilo zakazano za početak juna odloženo je zbog izostanka jednog od optužnih.

Ročište je zakazano i za petak i nije otvoreno za javnost, a nakon ovog ročišta sud ce odrediti datum početka glavnog pretresa (suđenja ) kojem će javnost moći da prisustvuje.

Optužnicom se kao vođa ove grupe tereti crnogorski policajac Ljubo Milović kome se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i produženog krivičnog dela pranje novca u saizvršilaštvu. 

Pored Milovića za ista krivična dela optuženi su i radnica BIA Dušica Jovanović, njen suprug Danijel Jovanović, vlasnik firme "Blumen market" Aleksandar Milojević, Strahinja Kutlešić, Milivoje Kišić, Miodrag Pamučina, Živojin Filipović i Milan Krstović.

Bračni par Jovanović tereti i za po jedno krivično delo iz člana 98 stav 4 u vezi sa stavom 2 i 1 Zakona o tajnosti podataka u vezi sa članom 61 KZ.

Kako je ranije Tanjugu potvrđeno u tužilastvu, pripadnici grupe se sumnjiče da su od 2019. godine do 2. avgusta prošle godine, učestvovali u transportu kokaina prekookeanskim brodovima iz Evkadora u Roterdam, odakle su ga prenosili u zemlje Evropske unije, a sumnja se da su drogu prodavali u Holandiji.

Sumnja se da su iz Srbije u Crnu Goru transportovali veću količinu novca stečenog od prodaje kokaina, a deo novca ulagali u krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

Miloviću je navodno pripadnicima grupe dao na korišćenje kamione svog preduzeća, kako bi novac iz Holandije prevozili u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku.

Kutlešić je optužen da je ostalim pripadnicima prenosio Milovićeve naloge, a deo novca od prodaje narkotika je, kako se sumnja, zadržao za sebe.

Sumnja se da su Jovanović i Kišić preuzimali novac koji je stigao iz Holandije, dok je Jovanović zajedno sa svojom suprugom Dušicom pakovao novac u vakum kese nakon čega su ga zajedno prevozili u Crnu Goru.

Deo tog novca Jovanović je kao nagradu zadržavao za sebe.

Takođe, Jovanović je preko svoje supruge priapadnice BIA, kako se sumnja, dobijao podatke o bezbednosno interesantnim osobama međunarodnog organizovanog kriminala, pa je te informacije prenosio Miloviću.

Pamučina je inače vozač u Milojevićevoj firmi, koji je, kako se sumnja, angažovao Filipovića da u Holandiji preuzima novac i prevozi ga u Srbiju i Crnu Goru.

Optužena su još dvojica vozača pomenute firme Filipović i Krstović, koji se terete da su takođe na mestima utovara droge u Holandiji preuzimali novac, koji su kasnije prevozili u Srbiju ili u Crnu Goru kako bi ga predali Miloviću.
 

Komentari (0)

Srbija