Aktuelno

Belivuk otkazao punomoćje advokatima, suđenje odloženo do avgusta

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2023

-

16:10

Belivuk otkazao punomoćje advokatima, suđenje odloženo do avgusta
Belivuk otkazao punomoćje advokatima, suđenje odloženo do avgusta - Copyright Tanjug/Miloš Milošević

veličina teksta

Aa Aa

Optuženi vođa organizovane kriminalne grupe Veljko Belivuk otkazao je na današnjem suđenju punomoćje svim svojim advokatima.

Belivuk je tražio da se tužilaštvo izjasni da li je podiglo optužnicu, ili je odustalo od gonjenja svedoka-saradnika za dela koja su priznali tokom svedočenja, a nisu obuhvaćena optužnicom niti njihovim sporazumima.

Nebojša Janković i Nemanja Đurić su takođe otkazali punomoćje svojim advokatima. Na pitanje sudije da li će odmah da se izjasne o novim braniocima, Belivuk i ostali su rekli da neće.

Suđenja koja su bila zakazana za ovaj mesec su otkazana, a suđenje će se nastaviti u avgustu.

Na prethodnim suđenjima optuženi su iznosili primedbe na iskaze okrivljenih-saradnika, a za sutra je bilo planirano ispitivanje oštećenih, što je sad odloženo.

Primedbe optuženih na iskaze svedoka-okrivljenih nastavljene su i na današnjem suđenjeu organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji pripadnici se terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Optuženi Marko Miljković započeo je sa iznošenjem primedbi na iskaze okrivljenih-saradnika. On je, na samom početku, istakao da Bojan Hrvatin, Srđan Lalić i Nikola Spasojević nisu saglasni kada je u pitanju mesto na kojem su prosipali ostatke tela ubijenih muškaraca u reku.

Miljković tvrdi da automobil "smart" koji je oduzet od Nemanje Đurića nije isti smart koji Bojan Hrvatin opisuje kao prevozno sredstvo prilikom otmice Gorana Veličkovića.

On je naveo da Đurićev "smart" ima poluautomatki menjač, dok Hrvatin opisuje automatski menjač.

Nemoguće je, kako je kazao, da Srđan Lalić i Bojan Hrvatin nisu videli Nikolu Spasojevića prilikom Veličkovićeve otmice. 

Nemanja Đurić je na početku suđenja nastavio iznošenje primedbi na iskaze trojice okrivljenih-saradnika, te je rekao da oni nisu svesni svojih iskaza, dodajući da nema logike da je Bojan Hrvatin dobio 25.000 evra da radi logistiku u planiranju ubistva Mladena Lazarevića, jer on (Lazarević) nije ubijen.

On je sudiji rekao da je dobio pismo bez povratne adrese kojim je kako sumnja neko hteo da izvrši pritisak na njega, zbog čega je rekao: "Ja ne mogu da priznajem neka dela koja nisam počinio, a ne mogu ni da teretim druge ljude", na šta je sudija rekla da će proveriti to pismo.

 

 

Miljković traži izuzimanje dokaza iz kuće u Ritopeku

Miljković je od suda tražio da izuzme dokaze koji su pribavljeni iz kuće u Ritopeku posle 4. februara 2021. godine, jer tvrdi da su nezakonito pribavljeni i da ne postoji naredba za pretres prostorija.

On tvrdi da je kuća zapečaćena, ali kasnije otpečaćena mimo zakona, te je od sudije tražio imena policijskih službenika koji su ušli u zapečaćenu kuću i na taj način kako je kazao prekršili zakon.

Takođe, tražio je i da se izuzme iz dokaza video snimak sa kamere ispred kuće u Ritopeku, tvrdeći da je naredba za tajno prisluškivanje i praćenje napisana nakon što je taj snimak zabeležen i kamera postavljena, umesto ranije.

On je detaljno naveo svaki član zakona koji je kako tvrdi prekršen, i obrazložio zbog čega, tvrdeći da "im je sve podmetnuto". Miljković je tokom svojih primedbi, a pričajući o tragovima krvi u kući u Ritopeku, rekao "objekat krivičnog dela je telo, a mi to nemamo, imamo samo imaginarijum koji može bilo ko da ispriča".

Rekao je da iz tragova krvi ne može da se utvrdi da li ih je ostavila živa ili mrtva osoba, kao i da li su ti tragovi naneti posredno ili neposredno. U vezi sa otmicom i ubistvoom Lazara Vukićevića, Miljković tvrdi da je Lalić lagao kada je pričao da je Vukićević otet i da je opalio jedan metak ispred kuće u Ritopeku, što je kako je kazao dokazuje to što nikada nije pronađena rupa od metka i zrno.

Optuženi Miljković je, navodeći kontradiktornosti između iskaza okrivljenih-saradnika Srđana Lalića i Bojana Hrvatina, rekao "zašto Hrvatin stalno pokopava Lalića to ćemo videti u budućnosti".

Miljković je kazao i da se Lalić decidno izjasnio da su kapljice krvi ostale u tajnoj prostoriji kada je jedan od braće Budimir udario Vukićevića po glavi lopatom, dok je pomenuta krv, kako je naveo Miljković, pronađena u prizemlju kuće. Istakao je da nije logično da su pripadnici grupe stalno uništavali tragove, pa su prali sonom kiselinom prostorije, a da su posle videli da Vukićevićeva krv pada po zidu i to niko ne briše.

Miljković je pričajući o otmici Nikole Mitića i kada su njemu stavljene lisice na ruke, rekao da su iskazi Bojana Hrvatina i Srđana Lalića različiti. On tvrdi da Nikola Spasojević ne priča o događajima koje je doživeo, već prepričava optužnicu. 

Prethodne i ove nedelje Belivuk i još nekoliko okrivljenih su izložili svoje primedbe. 

U prethodnom toku suđenja sva tri okrivljena-saradnika pričali su o svom učešću u zločinima ove grupe, kao i posrednim i neposredniim saznanjima. 

Okrivljeni-saradnik Hrvatin se nagodio sa tužilaštvom da za kaznu zatvora od 15 godina svedoči protiv pripadnika grupe, Spasojević za kaznu zatvora od 14 godina, a Lalić za 18 godina. 
 

Komentari (0)

Srbija