Aktuelno

Nastavljeno suđenje grupi Veljka Belivuka: Optuženi nastavili iznošenje primedbi na iskaze okrivljenih-saradnika

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2023

-

16:01

Nastavljeno suđenje grupi Veljka Belivuka: Optuženi nastavili iznošenje primedbi na iskaze okrivljenih-saradnika
Nastavljeno suđenje grupi Veljka Belivuka: Optuženi nastavili iznošenje primedbi na iskaze okrivljenih-saradnika - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu završeno je današnje suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji pripadnici se potvrđenom optužnicom terete za najteža krivična dela.

Danas su optuženi iznosili primedbe na iskaze okrivljenih-saradnika.

Sudija je Belivuku dozvolila da završi iznošenje svojih primedbi, na šta je on rekao da neće danas završiti nego će to što je planirao ispričati u završnim rečima, jer danas nije pripremio taj papir i, kako je dodao, nema danas smisla, jer mu je ostala samo još jedna strana i onda se gubi smisao.

Optuženi Aleksa Stošić je počeo sa iznošenjem primedbi, te je detaljno upoređivao iskaze okrivljenih-saradnika, tvrdeći da su naučeni od strane tužilaštva šta treba da pričaju. Stošić je uporedio da su, tokom priče o otmici Nikole Mitića, tri okrivljena-saradnika različite stvari rekli za njega, dok on negira svoje učešće u toj otmici.

Kazao je i da se dokaz tužilaštva, odnosno bazne stanice koje su Stošića locirale u Bulevaru Arsenije Čarnojevića, ne poklapa sa iskazima okrivljenih-saradnika.

Sledeći je primedbe počeo da iznosi Miloš Budimir, koji je kazao da je Lalić lagao da je Miloš Budimir nakon ubistva Ljubomira Lainovića dobio njegov blindirani automobil marke "bmw".

Optuženi Nebojša Janković je, upoređivajući iskaze okrivljenih-saradnika, istakao da su oni različito naveli razlog odustajanja od likvidacije Alena Kožara i Damira Hadžića na Krfu.

Kako je rekao Janković, Srđan Lalić je za njega pričao da je vrlo pedantan, da bi kasnije kazao da je u kombinezonu nakon neke likvidacije šetao po kući, zbog čega je Janković rekao da je to kontradiktorno, jer na taj način bi ostavljao DNK po kući.

Janković tvrdi da je Lalić izmislio priču o snajperu i mitraljezu, kao i da je Lalić izmislio za njega da je učestvovao u ubistvu Mirka Kojića.

 

Janković je, pričajući o navodima Srđana Lalića da je Radoje Zvicer spremio pet miliona evra za svgavanje vlasti, rekao da okrivljeni-saradnik, iako je to ispričao, nije znao da kaže ko je doio taj novac, na koji način je planirano svrgavanje vlastio, kao i ko će da dođe na vlast kada se vladajuća smeni.

On je naveo da Lalić nije znao ni ko bi bio zadužen da koristi snajper prilikom tog svrgavanja vladajuće strukture i dodao da Lalić, kad god se iznervira, pomene advokata Dejana Lazarevića.

Nadalje je Janković kazao da Lalić nije znao da odgovori na pitanje u kojim gradovima i tržnim centrima će postaviti eksploziv, ukoliko uhapse Belivuka i Miljkovića.

Optuženi Nemanja Đurić je naveo da ne razume kako je Goran Veličković, koji je sve vreme na slobodi, tražio od Bojana Hrvatina koji je tek izašao iz zatvora da mu nađe oružje.

Đurić je iznosio i, kako tvrdi, kontradiktornosti u iskazima okrivljenih-saradnika.

Na kraju današnjeg suđenja Miljković se javio za reč i najavio da će sutra izlaganje nastaviti Đurić, zatim Vlade Draganić, kao i da će Aleksa Stošić dopuniti svoje izlaganje, nakon čega će on izneti primedbe.

Miljković je najavio da će imati i dva procesna predloga u vezi sa izdvajanjem dokaza i osporavanjem sporazuma sa okrivljenim-saradnicima.

Sutra bi trebalo Đurić da nastavi, a zatim Miljković da iznosi primedbe.

Za četvrtak planirano je saslušanje oštećenog I.S, kojeg su, kako je napisano u optužnici, pripadnici ove grupe pretukli i silovali na stadionu FK Partizan, kao i supruge ubijenog Gorana Veličkovića.

Okrivljeni-saradnici Srđan Lalić, Nikola Spasojević i Bojan Hrvatin sklopili su sporauzm sa tužilaštvom i izneli svoja saznanja o krivičnim delima za koja se ova grupa tereti.

Tužilac je danas kazao da je okrivljeni-saradnik Srđan Lalić 14 radnih sati imao slobodno izlaganje, a da je odgovarao na pitanja 36 radnih sati.

Na prethodna dva suđenja Belivuk je iznosio primedbe, a nakon što završe optuženi sa primedbama, očekuju se iskazi oštećenih u ovom postupku. 

Komentari (0)

Srbija