Aktuelno

Uputstva za putnike na početku turističke sezone: Šta sme u lični prtljag, a šta mora da se prijavi

Komentari

Autor: Fonet

07/07/2023

-

12:12

Uputstva za putnike na početku turističke sezone: Šta sme u lični prtljag, a šta mora da se prijavi
Tanjug/AP/Tony Gutierrez - Copyright Tanjug/AP/Tony Gutierrez

veličina teksta

Aa Aa

Uprava carina objavila je danas, na početku letnje turističke sezone, obaveštenje šta prema propisima Srbije putnici slobodno mogu da ponesu sa sobom na putovanje ili po povratku sa odmora unesu u zemlju.

Unos novca u Srbiju je slobodan, ali prenos gotovine u iznosu većem od 10.000 evra, u dinarima ili bilo kojoj drugoj stranoj valuti, mora biti prijavljen.

Lični prtljag čine svi predmeti koje putnik nosi sa sobom, a služe mu dok je na putovanju - odeća, obuća sportski rekviziti, tehnički uređaji, a ukoliko se radi o nekom vrednijem rekvizitu ili uređaju, putnici se savetuju da popune obrazac o privremenom iznosu kako bi po povratku u zemlju mogli da dokažu da su prethodno taj predmet izneli iz zemlje, te da on ne podleže naplati uvoznih dažbina.

Duvan i duvanski proizvodi mogu biti deo ličnog prtljaga, ali samo u ograničenim količinama i to 50 cigareta, 25 cigarilosa, 10 cigara (tompusa) ili kombinacija navedenih proizvoda u manjim količinama.

U prtljagu može da se nađe do jednog litra žestokog pića i litar vina.

U prtljagu samo lekovi za ličnu upotrebu

Putnik sa sobom može da unese ili iznese hranu koja mu je potrebna tokom putovanja, u razumnoj količini, kao i da ponese nešto fabrički upakovane hrane za koju je očigledno da služi za njegove lične potrebe.

Carina navodi da unos hrane životinjskog porekla podleže posebnim ograničenjima i da njena količina ne sme prelaziti kilogram.

profimedia

 

Putnik u ličnom prtljagu sme da ponese lekove koji su mu potrebni za ličnu upotrebu ili za ljubimca kog vodi sa sobom, u količini koja je neophodna za uobičajnu terapiju ne dužu od 15 dana.

Ukoliko koristi lekove koji sadrže psihoaktivne supstance, putniku je potrebno zvanično mišljenje lekara za sve preko jednog pakovanja koje sadrži 30 pojedinačnih tableta.

Kada je reč o nakitu i dragocenostima, najsigurnije je sve prijaviti, a to se odnosi na lični nakit koji putnik nosi na sebi ili u prtljagu, tako i na zlato u obliku pločica, poluga i novčića.

Po povratku u zemlju, bez naplate dažbina može se uneti roba kupljena u inostranstvu ukoliko njena vrednost ne prelazi iznos od 100 evra.

Ako se radi o vrednijoj stvari od tog iznosa koja je kupljena za lične potrebe, a čija vrednost ne prelazi 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, takvu robu treba prijaviti i ona može biti ocarinjena na graničnom prelazu u skraćenom postupku, dodaje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija