Aktuelno

Martinović: Loznica među gradovima koji su pretrpeli najveću štetu od poplava

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2023

-

18:14

Martinović: Loznica među gradovima koji su pretrpeli najveću štetu od poplava
Martinović: Loznica među gradovima koji su pretrpeli najveću štetu od poplava - Copyright Euronews/Nataša Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Aleksandar Martinović i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović obišli  porodice Dimitrić i Tešić u lozničkom naselju Korenita, čije kuće su oštećene u nedavnim poplavama. 

U poplavama na teritoriji grada Loznice, prema preliminarnim procenama, oštećeno je oko 200 domaćinstava sa pomoćnim objektima, kao i više od 50 stambenih objekata, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. 

Takođe, poplavljeno je 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta i ugroženo 600 hektara kukuruza, tako da se šteta u poljoprivredi procenjuje na iznos oko 85 miliona dinara. 

Na vodovodnoj i kanalizacionoj infrastrukturi šteta se procenjuje na nešto više od 50 miliona dinara, koliko iznosi i šteta na putnoj infrastrukturi. 

Ministar Martinović je istakao da je prema informacijama Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Loznica jedan od gradova koji je pretrpeo najveću štetu usled poplava, ali i da je Loznica pozitivan primer reagovanja jedne lokalne samouprave u stanju elementarne nepogode, jer je grad sprovođenjem aktivnosti i mera pokazao stabilnost, razvijenost i održivost, i to ne čekajući ničiju pomoć. 

Kako je rekao, od prvog dana intenzivno je rađeno na saniranju posledica tako da je najveći deo posla završen, ali to ne znači da država neće nastaviti da podržava ovaj kraj. 

On je dodao da je Vlada Srbije shodno donetoj Uredbi počela već da isplaćuje naknadu za štetu od poplava koju su građani pretrpeli na kućama i privatnim stambenim i pomoćnim objektima, te da će država prema istom principu finansijski pomoći i svim drugim ugroženim sektorima, kao što je to poljoprivredni.    

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović istakao je važnost solidarnosti u teškim momentima, a naročito značaj saradnje lokala i države, navodeći da je država izdvojila sredstva da se reka Korenita u potpunosti duž celog svog toka očisti i uredi, čime će se rizik od izlivanja dovesti na minimum. 

Ministar Martinović i gradonačelnik Petrović obišli su i mesto gde se nalazi takozvana "taložnica" fabrike "Viskoza“, gde je zbog akumuliranja rečnog nanosa došlo do velikog izlivanja vode.   

Takođe, prilikom današnje posete, ministar Martinović je gradu Loznici uručio 20 laptop računara za podsticaj razvoju i funkcionisanju elektronske uprave. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija