Aktuelno

Begović u Njujorku sa predstavnicima UAE o razvoju nauke i mogućim ulaganjima u naučne projekte

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2023

-

18:11

Begović u Njujorku sa predstavnicima UAE o razvoju nauke i mogućim ulaganjima u naučne projekte
Begović u Njujorku sa predstavnicima UAE o razvoju nauke i mogućim ulaganjima u naučne projekte - Copyright FoNet/Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija

veličina teksta

Aa Aa

Prvog dana posete SAD, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, danas se u Njujorku sastala sa Abdulom Naserom Lutahom, zamenikom ministra u Kabinetu za konkurentnost i znanje Ujedinjenih Arapskih Emirata i Mohamedom Saifom Al Suvaidiem, generalnim direktorom Abu Dabi fonda za razvoj.

"Bilo je nekoliko vrlo interesantnih tema vezano za produbljivanje već jako bliskih i dobrih odnosa između UAE i Srbije. Jedna od tema je i dalji razvoj nauke i ulaganje u infrastrukturne projekte koji su direktno ili indirektno vezani kako za nauku, tako i za start ap eko sistem u Srbiji, koji trenutno doživljava procvat i treba dalje da se razvija, a za to je potrebna snažnija podrška države", rekla je ministarka Begović. 

Navela je da je bilo reči o mogućim ulaganjima u nacionalni projekat izgradnje Bio4 Kampusa i moguća ulaganja u privatni sektor koji bi bio prisutan u kampusu.

"Otvorili smo takođe pitanja eventualnog učestvovanja ovakvih fondova u kreiranju preduzetničkog kapitala u Srbiji,  koji je sada uveden i koji država organizuje kako bi pomogao start up kompanijama koje su u nekim daljim fazama razvoja", kazala je Begović. 

Objasnila je da je to privatni kapital koji se, kada se dovoljno razvije određena inovativna kompanija, uloži u tu kompaniju na nivou miliona ili stotina miliona dolara ili evra, a za uzvrat taj kapital uzima udeo u vlasništvu te kompanije.

Kompanija koja dobro posluje prerasta u kompaniju takozvanog jednoroga i vredi više od milijardu dolara, a "to nam jeste cilj, s obzirom kako u regionu postoje takozvani jednorozi i mislimo da je Srbija zrela da dobije ovakvu jednu kompaniju", rekla je Begović. 

Na sastanku je osim o nauci, bilo razgovora i o turizmu,  koji je za UAE, kako je navela, veoma interesantan i spremni su da ulažu u određenu infrastrukturu vezanu za turizam, s obzirom da Srbija zaista ima prirodne lepote, velike potencijale u vinarijama, piću i hrani. 

"Treći sektor su i mineralne vode koje Srbija ima i koji bi trebalo dalje da se razvija, za šta su oni pokazali veliku zainteresovanost", kazala je Begović. 

Tema razgovora u Njujorku bilo je i organizovanje EXPO 2027 izložbe, kojoj je Srbija domaćin, a koja zahteva velika infrastrukturna ulaganja kao što su hoteli i drugi objekti, koje je potrebno izgraditi za potrebe učesnika i gostiju, dodala je  ministarka.

Begović će kasnije danas predstaviti "Mapu investicionih prilika u skladu sa Ciljevima održivog razvoja" na Političkom forumu u sedištu UN. 

Tema foruma je "Ubrzavanje oporavka nakon pandemije korona virusa i puna primena Agende 2030 za održivi razvoj na svim nivoima".
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija