Aktuelno

"Štrand" u Novom Sadu ponovo otvoren posle sanacije: "Gotovo da nema dela grada u kom nije bilo štete na drveću"

Komentari

Autor: Tanjug

29/07/2023

-

16:09

"Štrand" u Novom Sadu ponovo otvoren posle sanacije: "Gotovo da nema dela grada u kom nije bilo štete na drveću"
Tanjug/Gradsko Zelenilo Novi Sad - Copyright Tanjug/Gradsko Zelenilo Novi Sad

veličina teksta

Aa Aa

Novosadska gradska plaža "Štrand" od danas je, posle osam dana, ponovo otvorena za posetioce, a ulaz će celog dana biti slobodan, saopštilo je Gradsko zelenilo Novi Sad. 

Kako se navodi u saopštenju, trenutno je u funkciji park kod Ranžirne stanice, a u narednim danima biće završeni radovi na uklanjanju posledica nevremena iz ostalih gradskih parkova.

Gradsko zelenilo je zbog posledica olujnog nevremena imalo 2.099 intervencija na teritoriji Novog Sada u periodu od 19. do 28. jula, a ekipe "Zelenila", kojima pomažu radnici drugih gradskih komunalnih preduzeća, privatnih kompanija i volonteri i dalje saniraju posledice oluje, dodaje se u saopštenju.

U naletima orkana, kako se navodi, oboreno je i polomljeno 2.276 stabala i polomljen je veliki broj grana na jednom broju stabala, koja zbog bezbednosti moraju biti orezana. 

"Gotovo da nema dela grada u kom nije bilo štete na drveću. Od 19. jula smo neprestano na terenu i zahvalni smo svim preduzećima, kompanijama i građanima koji nam pomažu, a posebno smo zahvalni Novosađanima koji su iskazali veliko strpljenje i razumevanje", rekao je direktor Zelenila Miloš Egić.

Istakao je da je nepogoda koja ih je zadesila, imala veliku razornu snagu, kao i da je neophodno vreme da se uklone sve posledice koje je izazvala. 

"U prvim danima nakon oluje bilo je neophodno da se osposobe gradske saobraćajnice, pristup bolnicama, domovima zdravlja i drugim javnim institucijama. Sada su na redu završne intervencije u parkovima i na drugim zelenim površinama", rekao je Egić. 

On ističe da će u narednim danima Gradsko zelenilo zajedno sa naučnim institucijama biti posvećeno izradi plana sanacije zelenila u gradu. 

"Neophodno je da u saradnji sa stručnjacima napravimo odabir vrsta drveća koje ćemo posaditi jer te sadnice treba da budu izdržljivije i prilagođene ne samo karakteristikama zemljišta, već i novim klimatskim uslovima. Dobra vest je što smo nabavili mehanizaciju za sadnju velikog drveća, pa ćemo moći da posadimo velike sadnice", rekao je Egić. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija