Aktuelno

TOK: Uhapšeni zbog zaplene dve tone kokaina u Atlanskom okeanu se branili ćutanjem

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/08/2023

-

15:54

TOK: Uhapšeni zbog zaplene dve tone kokaina u Atlanskom okeanu se branili ćutanjem
TOK: Uhapšeni zbog zaplene dve tone kokaina u Atlanskom okeanu se branili ćutanjem - Copyright europol.europa.eu

veličina teksta

Aa Aa

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv S.K, N.K, N.B. i B.K. zbog postojanja osnova sumnje da je ova organizovana kriminalna grupa u periodu od marta 2022. godine do 24. avgusta ove godine izvršila krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Tužilac je nakon saslušanja predložio sudiji za prethodni postupak Posebnog odeljenja za organizovani kriminal da se licima odredi pritvor.

Podsetimo, pre dva dana je u zajedničkoj akciji Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, policijske uprave za Grad Beograd, BIA, ali i u kordinaciji sa Europolom i policijskim organima više država, u internacionalnim vodama na Atlanskom okeanu u jedrilici "Oceania dos" dužine 22 metra, zaplenjeno oko dve tone kokaina.

U Srbiji je uhapšeno četvoro osumnjičenih u Beogradu i Novom Sadu, među kojima je i organizator grupe (S.K) za kojim je bila raspisana međunarodna poternica zbog bekstva iz zatvora u Brazilu.

Kako se navodi u saopštenju, opojna droga kokain bila je upakovana u više obeleženih pojedinačnih paketa, koji su se nalazili u sportskim torbama. Jedrilicom su upravljali jedan ukrajinski i jedan češki državljanin.

Ova organizovana kriminalna grupa je u ovom periodu organizovala transport opojne droge kokain iz zemalja Južne Amerike do zemalja Zapadne Evrope i Republike Srbije radi dalje prodaje, na taj način što su obezbeđivali jedrilice, kontaktirali sa prodavcima opojne droge, organizovali lokacije za prihvat i istovar kokaina, skrivanje opojne droge i angažovali posadu (to su bili Čeh i Ukrajinac).

Komentari (0)

Srbija