Aktuelno

Uhapšeno šest zaposlenih u Poreskoj upravi u Zemunu i Voždovcu

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2023

-

09:34

Uhapšeno šest zaposlenih u Poreskoj upravi u Zemunu i Voždovcu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije UKP, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su šest osoba zbog postojanja sumnje da su izvršile više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i na taj način oštetile državni budžet za oko 124,1 milion dinara.

Uhapšeni su zaposleni u Ministarstvu finansija Poreskoj upravi Filijala Voždovac LJ. Š. (1959), D. S. (1975), A. B. (1972), kao i A. P. (1965), T. V. (1959) i D. S. (1965) zaposleni u Poreskoj upravi Filijala Zemun.

Sumnja se da su LJ. Š., D. S., A. B. i jedna osoba za kojom se traga, kao i T. V. i D. S., od januara 2021. do januara ove godine, unošenjem lažnih podataka u Zapisnike o kontroli osam preduzeća omogućili da se tim preduzećima isplati povraćaj PDV-a.

A. P., inače rukovodilac jednog odeljenja zemunske filijale Poreske uprave je, kako se sumnja, svojim parafom overio i odobrio Zapisnik o kontroli koji je sačinjavala D. S. i time omogućio nezakonit povraćaj PDV-a jednom preduzeću.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Poreska uprava: Nulta tolerancija na korupciju

Poreska uprava poručila je danas, nakon akcije hapšenja poreskih inspektora, da ima nultu toleranciju na korupciju.

"U skladu sa Akcionim planom i Nacionalnom strategijom za borbu protiv korpucije, kao jasnim prioritetom Vlade Srbije, Poreska uprava ima iskazanu nultu stopu tolerancije na korupciju i odlučna je u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije", ističe se u saopštenju.

Poreska uprava navodi da je krajem prošle i početkom tekuće godine započela postupke utvrđivanja nepravilnosti u radu određenih državnih službenika, angažovanih na poslovima kontrole povraćaja PDV-a.

Po okončanju postupaka Odeljenja za unutrašnju kontrolu Poreske uprave, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu dostavljena je kompletna dokumentacija, kao i izveštaji o predmetima u kojima je zaključeno da postoji osnov sumnje da su ova lica izvršila krivična dela.

Poreska uprava poručuje da će i ubuduće sprovoditi kontrole zakonitosti rada državnih službenika i za sve utvrđene nepravilnosti, kao i u ovom slučaju, obaveštavati nadležne organe.

Tim povodom direktorka Poreske uprave Dragana Marković izjavila je da se Poreska uprava svakodnevnim zalaganjem, trajno i dugoročno, bori protiv svakog vida korupcije i da će i ubuduće imati nultu toleranciju na korupciju.
 

Komentari (0)

Srbija