Aktuelno

Određen pritvor poreskim inspektorima osumnjičenim za zloupotrebu službenog položaja

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2023

-

09:26

Određen pritvor poreskim inspektorima osumnjičenim za zloupotrebu službenog položaja
Određen pritvor poreskim inspektorima osumnjičenim za zloupotrebu službenog položaja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg suda u Beogradu odredilo je pritvor za šestoro zaposlenih u Poreskoj upravi osumnjičenih za izvršenje više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja, kojima je državni budžet oštećen za oko 124,1 milion dinara, saznaje Tanjug. 

Sud je pritvor odredio prema okrivljenima D.S. i A.P. usled postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će, svako ponaosob, u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, navodi se u saopštenju tog suda. 

Okrivljenima D.S. i A.P. na teret se stavlja izvršenje krivičnog dela zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu. Osumnjičenima Lj.Š, D.S, A.B. i T.V. je takođe određen pritvor.

Pritvor je prema okrivljenoj Lj.Š. određen jer postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke, dok je prema okrivljenima D.S, A.B. i T.V. pritvor određen jer postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni, svaki ponaosob, ometati postupak uticanjem na svedoke, kao i usled postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

Nakon saslušanja osumnjičenih, Više javno tužilaštvo u Beogradu je predložilo sudiji za prethodni postupak da im odredi pritvor.

Oni su uhapšeni u ponedeljak u okviru proširenja dve istrage koje se vode pred VJT u Beogradu protiv osumnjičenih za krivična dela poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost (PDV), pranje novca i udruživanje radi vršenja krivičnih dela, odnosno jer su njima, iskorišćavanjem svog službenog položaja, omogućili izvršenje navedenih krivičnih dela.

Načelnik filijale Zemun Aleksandar P. na jučerašnjem saslušanju je iskoristio svoje zakonsko pravo da ne iznosi odbranu u ovoj fazi postupka, dok je poreska inspektorka u toj filijali Dragana S. iznela svoju odbranu.

Aleksandar P. je, kako se sumnja, svojim parafom overio i odobrio Zapisnik o kontroli koji je sačinila D.S. i time omogućio nezakonit povraćaj PDV-a jednom preduzeću. 

U odnosu na njih proširena je istraga koja je krajem marta ove godine pokrenuta protiv grupe od 25 osumnjičenih na čelu sa Slavišom P. i još jednim osumnjičenim koji je u bekstvu, zbog sumnje da su poreskim prevarama i pranjem novca oštetili budžet Republike Srbije za više od 246 miliona dinara.

U odnosu na drugo četvoro poreskih inspektora proširena je istraga koja je u avgustu pokrenuta protiv Aleksandra O. i još šest osumnjičenih da su poreskim prevarama i pranjem novca oštetili budžet Republike Srbije za 350 miliona dinara.

Osumnjičeni poreski inspektori u filijali Voždovac Ljiljana Š, Dejan S, Aleksandra B, Tatjana V. i Dejan S. izneli su svoju  odbranu na saslušanju u tužilaštvu.

Sumnja se da su oni i još jedan poreski inspektor filijale Voždovac koji je juče lišen slobode, od januara 2021. do januara ove godine, unošenjem lažnih podataka u Zapisnike o kontroli osam preduzeća omogućili da se tim preduzećima isplati povraćaj PDV-a. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija