Aktuelno

Nastavljeno suđenje Dijani Hrkalović: Oštećeni govorio o pretnjama Eleza

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2023

-

12:21

Nastavljeno suđenje Dijani Hrkalović: Oštećeni govorio o pretnjama Eleza
Tanjug/Miloš Milošević - Copyright Tanjug/Miloš Milošević

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je saslušanjem oštećenog nastavljeno suđenje bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović povodom optužbi da je iskorišćavanjem svog položaja u MUP-u kočila istrage i procesuiranje kriminalaca, a sa njom su na optuženičkoj klupi još dvojica bivših policajaca.  

Optužnim predlogom Hrkalovićeva se tereti da je nakon podnošenja krivične prijave ugostitelja i biznismena Želimira Kreštalice 1. decembra 2017. godine protiv osuđivanog kriminalca Darka Eleza, tadašnjem načelniku novosadske policije Miloradu Šušnjiću tražila da stavi Eleza na mere tajnog nadzora. 

Na taj način su, Hrkalovićeva i Šušnjić, kako se sumnja, uticali da Elez ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja i spreči da se prema njemu obave druge mere, poput tajne pratnje.

Na današnjem suđenju je svedočio oštećeni Kreštalica o pretnjama koje je dobijao od Eleza, zbog čega ga je prijavio policiji dva puta.

Prvi put je, kako je naveo, sačinjena službena beleška a drugi put je podneo krivičnu prijavu. Nakon par dana Kreštalica je, kako tvrdi, dobio informaciju da Elez zna da ga je on (Kreštalica) prijavio, zbog čega je Elez njemu ponovo pretio.

Pretnje je, kako je objasnio, prvo dobijao preko drugih ljudi, a kasnije i telefonskim putem. Oštećeni je sve prijavljivao policajcu G.R, a nakon prijave, Kreštalica je saznao da je policajcu zabranjeno da ga kontaktira.

Kreštalica je rekao da je dobio savet da se skloni iz Srbije na neko vreme, što je on uradio i sa porodicom otišao u Grčku. Na aerodromu po povratku iz Grčke saznao je da "mu se nešto sprema na aerodromu", zbog čega je svoju porodicu pustio da pre njega izađe iz aerodroma.

Kreštalica tvrdi da kada je pristupio na pasošku kontrolu, policajci su ga odveli u posebnu prostoriju gde su ga zadržali i tada je, kako je, precizirao "proživeo psihičku torturu". Nakon četiri sata, pustili su ga sa aerodroma, ali čim je izašao i ušao u taksi, došla je interventna policija koja ga je takođe pretresla, kada je saznao da mu je policija "stavila NIK" (nadzor i kontrola).

Tanjug/Miloš Milošević

 

Na pitanje branioca da li poznaje Hrkalovićku i Šušnjića, oštećeni je odgovorio da ih ne poznaje.

Sledeći svedok Bojan Ivković koji je sačinio službenu belešku o pretnjama Eleza Kreštalici, rekao je da je predao belešku nadređenom G.R, a koji mu je tada rekao da je ovaj slučaj već prijavljen u Beogradu, zbog čega tu belešku nije zaveo u dnevni izveštaj. Sledeće suđenje zakazano je za 25. oktobar. 

Optužena Hrkalović, kao i nekadašnji načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić i drugooptuženi bivši načelnik za specijalne istražne metode Dejan Milenković su negirali izvršenje krivičnih dela koja im se stavljaju na teret.

Hrkalović je ranije negirala da poznaje vođu organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, kao i da ima veze sa ubistvom Vlastimira Miloševića, 30.januara 2017. godine u centru Beograda.  

Ona je takođe negirala navode da je naložila načelniku novosadske policije da Darka Eleza stavi pod operativnu odbradu kako bi ga zaštitila da ne mogu druge policijske uprave da ga nadziru.

Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal Hrkalovićka se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.  

Za Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine zatvora. Pored gore navedenog, Hrkalovićeva se tereti da je 2018. godine naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševica 30. januara 2017. u Beogradu.   

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe "Principi", među kojima je sedam teških ubistava.  Hrkalović se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza, tamo počinjenih, krivičnih dela.    

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija