Aktuelno

Klimatski stručnjaci: Svedoci smo promene klime, ljudska aktivnost glavni uzrok

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2023

-

18:35

Klimatski stručnjaci: Svedoci smo promene klime, ljudska aktivnost glavni uzrok
Klimatski stručnjaci: Svedoci smo promene klime, ljudska aktivnost glavni uzrok - Copyright Tanjug/AP//David Goldman

veličina teksta

Aa Aa

Klimatski eksperti Vladimir Đurđević i Dušan Vasiljević ocenili su danas da smo svedoci klimatskih promena, a da su one izazvane ljudskim aktivnostima, pre svega proizvodnjom energije.

"Postali smo zavisni od korišćenja energije, a sav ovaj komfor koji danas uživamo zapravo je proizvod lako dostupne energije. Automobile koje vozimo, avione koje vozimo, zgrade koje smo izgradili, kao i voda koju imamo u cevima, posledice su dostupnosti energije. Kod nas, a i u svetu, oko 70 odsto energije se proizvodi iz uglja. A kada sagorevate ugalj stvarate ugljen dioksid. Na taj način smo u atmosferi povećali koncentraciju ugljen dioksida za oko 50 odsto", rekao je za Tanjug Klimatolog Vladimir Đurđević.

Dodao je da je planeta u proseku danas najtoplija, gledajući daleku prošlost.

"Danas se promena klime dešava veoma brzo, a danas ljudi mogu tokom svog životnog veka da svedoče kako se ona menja, što je nekada bilo nezamislivo jer je klima bila stabilna", naveo je Đurđević.

Međunarodni ekspert za pitanje životne sredine Dušan Vasiljević rekao je za Tanjug da je zemlja jedan veliki termo-dinamički sistem i ona stalno teži da se uravnoteži, a kada dođe do poremećaja onda i to uravnoteženje prati poremećaje.

"U termo-dinamičkom sistemu energija jednog nivoa pokušava da se izjednači sa energijom drugog nivoa. Temperatura jednog dela pokušava da se izjednači sa drugim. To je kao kada šolju vrelog čaja stavite na sto - temperatura čaja će pokušati da se izjednači sa okolinom i ohladiće se", naveo je Vasiljević.

Dodao je da u slučaju ekstremnih razlika dolazi i do ekstremnih izjednačavanja.

"Mi smo od kako se meri temperatura podigli prosečnu razliku za oko dva stepena. E sada zamislite sledeće - voda od 98 stepeni je jako topla, ali na 100 stepeni ključa. A razlika je samo dva stepena. Dakle, to je jako bitna razlika. Ona za vrlo malo može biti zapravo jako velika. I mi slobodno možemo reći da ona na neki način danas ključa", istakao je Vasiljević.  

Dešava se da u ovim uslovima globalnog zagrevanja imamo i ekstremne hladnoće.

"Zašto je došlo do toga - sasvim izvesno najveći uticaj ima ljudski faktor. Moguće da ima udela i prirodnih procesa, ali mislim da bez uticaja ljudskog faktora bi bili sporiji, a mi sigurno nosimo najveću odgovornost zbog promena", rekao je Vasiljević.

Kako je naveo, od planete se zagađenjem pravi "staklena bašta", a time smanjuje mogućnost Zemlje da se efikasno ohladi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija