Nauka

Najtoplije leto ikada zabeleženo: "Vreme je za istinu, moramo da sprečimo nivo zagrevanja koji će izazvati haos"

Komentari

Autor: Euronews/AP

06/09/2023

-

22:37

Najtoplije leto ikada zabeleženo: "Vreme je za istinu, moramo da sprečimo nivo zagrevanja koji će izazvati haos"
Toplotni talas - Copyright AP Photo/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Prema podacima Svetske meteorološke organizacije (WMO), Zemlja je prošla kroz najvrelije leto na severnoj hemisferi ikada izmereno.

Prošli mesec nije bio samo najtopliji avgust koji su naučnici ikada zabeležili sa modernom opremom, već je to bio i drugi po toploti mesec generalno, iza jula  2023. godine, objavili su u sredu WMO i evropska klimatska služba Kopernikus.

Avgust je bio za oko 1,5 stepeni Celzijusa topliji od predindustrijskih proseka, što je prag zagrevanja koji svet pokušava da ne pređe. Međuitm, prag od 1,5 stepeni prisutan je decenijama, a ne tek mesecima, tako da naučnici ne smatraju ovaj podatak preterano značajnim.

Svetski okeani, koji zauzimaju više od 70 odsto Zemljine površine, bili su najtopliji ikada izmereni sa skoro 21 stepeni Celzijusa, i imali su su visoke temperature u tri uzastopna meseca, saopštili su WMO i Kopernikus, prenosi Euronews.

"Pasji dani u leto ne samo da laju, već i grizu. Klimatski slom je počeo", rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u saopštenju. 

Ovo će biti jedna od najtoplijih godina u istoriji

Do sada je 2023. druga najtoplija godina u istoriji, iza 2016, prema podacima kojima raspolaže Kopernikus.

Naučnici krive klimatske promene koje stalno zagrevaju planetu, kao i ljude koji sagorevaju ugalj, naftu i prirodni gas uz dodatni pritisak prirodnog uragana El Ninja. Obično El Ninjo, koji je počeo ranije ove godine, dodaje toplotu globalnim temperaturama, ali to još više čini u drugoj godini.

Klimatolog Endrju Viver rekao je da brojke koje su objavili WMO i Kopernikus ne predstavljaju iznenađenje, žaleći se kako vlade nisu dovoljno ozbiljno shvatile pitanje globalnog zagrevanja. On je izrazio zabrinutost da će javnost zaboraviti na to pitanje kada temperature ponovo padnu.

"Vreme je da globalni lideri počnu da govore istinu. Nećemo ograničiti zagrevanje na 1,5 stepeni, niti na dva stepena. Sada moramo da sprečimo globalno zagrevanje od tri stepena, što je nivo zagrevanja koji će izazvati haos širom sveta", rekao je Viver, profesor na Školi nauka o Zemlji i okeanu na Univerzitetu Viktorija u Kanadi. 

"Jasna posledica zagrevanja klimatskog sistema"

Kopernikus, odeljenje svemirskog programa Evropske unije, ima zapise koji sežu do 1940. godine, ali u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama, globalni rekordi sežu do sredine 1800-ih i očekuje se da će te vremenske i naučne agencije uskoro izvesti zaključak da leto je bilo rekordno.

"Ovo što vidimo - novi ekstremi, postojanost rekordnih uslova, i uticaj koji oni imaju na ljude i planetu, jasna su posledica zagrevanja klimatskog sistema", rekao je Karlo Buontempo, direktor Kopernikusa.

Naučnici su koristili godove drveća, jezgra leda i drugu pomoć da bi procenili da su temperature sada toplije nego što su bile u prethodnih oko 120.000 godina. Svet je ranije bio topliji, ali to je bilo pre ljudske civilizacije, nivoi mora su bili mnogo viši, a polovi nisu bili ledeni.

Do sada su dnevne temperature u septembru više od onoga što je ranije zabeleženo za ovo doba godine, prema Univerzitetu Mejn. Dok su svetski vazduh i okeani postavili rekorde za toplotu, Antarktik je nastavio da postavlja rekorde za male količine morskog leda, saopštio je WMO.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin